Seperti banyak kisah seram sebelum ini, ulasan buruk tidak menakutkan penonton wayang daripada membeli tiket untuk “The Nun II.” Sekuel kepada hit 2018, yang dikeluarkan di 3,728 pawagam oleh Warner Bros., menduduki tempat teratas di box office pada hujung minggu pertamanya di pawagam Amerika Utara dengan mengaut anggaran $32.6 juta, kata studio itu Ahad.

Ulasan satu bintang AP oleh Mark Kennedy menulis bahawa ia “sebuah filem yang seolah-olah ditakdirkan untuk memukul paku ke dalam peti mati zombi tidak mati francais ini” dan penonton memberikannya C+ CinemaScore. Tetapi ia hampir tidak penting: Seram adalah genre yang paling boleh diharapkan kritikan bukti, sekurang-kurangnya bila datang ke hujung minggu pembukaan.

Sekuel arahan Michael Graves yang dibintangi oleh Taissa Farmiga dan Storm Reid jatuh jauh pendek daripada debut untuk filem pertama ($53.8 juta), tetapi ia masih pelancaran yang kukuh. Filem “The Nun” adalah sebahagian daripada apa yang disebut sebagai alam semesta Conjuring, yang kini mempunyai sembilan filem, dan $2.1 bilion dalam kutipan box office, atas namanya. Sekuel itu juga dimainkan dengan baik secara antarabangsa, mengumpul $52.7 juta dari 69 pasaran (Mexico menjadi yang paling kuat dengan $8.9 juta) dan meningkatkan debut globalnya kepada $85.3 juta.

“Untuk mempunyai alam semesta seram benar-benar berkuasa dari segi potensi menjana pendapatan,” kata Paul Dergarabedian, penganalisis media kanan untuk Comscore. “Ia adalah pertaruhan yang baik yang Warner lakukan pada pengalaman menonton filem seram yang tidak pernah suram.”

Dan ada banyak lagi filem seram dalam kalendar sehingga musim luruh termasuk “A Death in Venice,” yang dibuka minggu depan, “Saw X” pada 29 Sept dan “The Exorcist: Believer” pada 6 Okt.

“The Nun II” menolak Denzel Washington “Equalizer 3” ke tempat kedua pada hujung minggu kedua. Keluaran Columbia Pictures menambah $12.1 juta, membawa jumlah kasar domestiknya kepada $61.9 juta dan pendapatannya di seluruh dunia kepada $107.7 juta.

Tempat ketiga pergi ke satu lagi filem baru: Bahagian ketiga “My Big Fat Greek Wedding” Nia Vardalos, yang tiba 21 tahun selepas filem pertama menjadi sensasi tidur besar yang mengaut sekitar $369 juta berbanding belanjawan produksi $5 juta. Dikeluarkan oleh Focus Features di 3,650 pawagam, filem ketiga itu mengaut anggaran $10 juta, secara besar didorong oleh penonton wanita (71%) yang berusia 25 tahun ke atas (83%).

Vardalos menulis, mengarah dan membintangi “Greek Wedding 3,” yang mengembalikan John Corbett dan membawa geng ke Greece. Ulasan Jocelyn Noveck AP menulis dalam ulasannya bahawa filem itu, yang sebahagian besarnya mendapat ulasan buruk, adalah “seperti baklava yang dipanaskan tiga kali.”

Thriller pembalasan India, “Jawan,” dibintangi Shah Rukh Khan, dibuka di tempat keempat dengan $6.2 juta dari hanya 813 lokasi. Ia dikeluarkan dalam bahasa Hindi, Tamil dan Telugu. Khan, bintang Bollywood super, juga memimpin sensasi box office lain tahun ini, “Pathaan,” yang telah mengaut $130 juta di seluruh dunia.

“Barbie,” yang akan ke VOD pada hari Selasa, jatuh ke No. 5 selepas 8 minggu cemerlang dengan $5.9 juta dari 3,281 lokasi. Filem Warner Bros. itu kini telah membuat $620.5 juta secara domestik.