Ibu Mengandung

Dengan laporan baru-baru ini mengenai kehamilan dan kelahiran yang sukar daripada selebriti seperti Beyonce, Serena Williams, dan Alyson Felix, dan kematian Olympian Tori Bowie semasa bersalin, bahaya yang telah lama diabaikan tentang kematian ibu dan kanak-kanak telah menjadi semakin menonjol.

Dalam laporan baru yang diterbitkan oleh Bill & Melinda Gates Foundation, kumpulan dermawan kesihatan global menyoroti kemajuan yang tertinggal dalam mencapai matlamat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengurangkan kematian ibu dan kanak-kanak, bersama dengan cara inovatif untuk menangani masalah dengan penyelesaian yang relatif murah dan mudah dilaksanakan yang kumpulan itu unjurkan dapat memotong kematian seperti itu sehingga separuh, menyelamatkan 2 juta nyawa

“Setiap kematian penting,” kata Bill Gates, tentang keputusan kumpulan itu untuk menarik perhatian kepada kematian ibu dan kanak-kanak. Dalam keadaan semasa, dunia tidak akan mencapai Matlamat Pembangunan Lestari PBB (SDG) untuk mengurangkan kematian ibu ke kurang daripada 70 per 100,000 kelahiran hidup dan kematian neonatal ke kurang daripada 12 per 1,000 kelahiran hidup menjelang 2030. Pada masa ini, kematian ibu telah mendatar pada 150 hingga 160 per 100,000 kelahiran hidup sejak 2015, dan kematian kanak-kanak berkisar antara 16 hingga 18 per 1,000 kelahiran hidup dalam tempoh yang sama. “Kesihatan global tidak mendapat perhatian yang layak, dan kami mahu mengingatkan orang bahawa PBB memang memilih matlamat ini, dan kami tidak on track,” kata Gates.

Setiap hari, sekitar 800 ibu di seluruh dunia meninggal dunia melahirkan anak, dan peluang bayi mereka terus hidup melepasi tahun pertama adalah kurang daripada 37%.

Kenyataan yang menyedihkan itu lebih membimbangkan apabila mempertimbangkan kejayaan sebelumnya dalam mengurangkan kadar kematian ibu dan kanak-kanak. Berkat Matlamat Pembangunan Millennium PBB (MDG), yang menetapkan sasaran yang ambisius untuk mengurangkan kematian dengan meningkatkan akses ke penjagaan kesihatan asas termasuk vaksin kanak-kanak, kontraseptif, dan kelambu untuk menghalau nyamuk pembawa malaria, kematian ibu melahirkan anak menurun 3% setiap tahun dari 2000 hingga 2015, dan kematian kanak-kanak menurun 2% setiap tahun dalam tempoh yang sama. “Kami tidak pernah melihat pengurangan seperti itu dan 2000 hingga 2015 adalah tempoh ajaib,” kata Gates. “Kami mencapai sesuatu yang ajaib.”

Trend menggalakkan itu, bagaimanapun, telah terhenti. MDG digantikan dengan SDG, satu set 17 matlamat kelestarian global yang memanjangkan sasaran MDG, termasuk menghapuskan kemiskinan dan kelaparan, meningkatkan akses ke pendidikan berkualiti, mencapai kesaksamaan gender, dan beralih kepada tenaga yang mampu milik dan bersih. Mereka juga termasuk matlamat kesihatan untuk mengurangkan kematian ibu dan kanak-kanak, menangani HIV, memperluas program pencegahan dan rawatan untuk penyalahgunaan bahan, dan melaksanakan peraturan kawalan tembakau yang lebih ketat. Ketidaktentuan politik dan sivil yang berterusan, serta ekonomi yang tidak stabil, apatah lagi kemunculan keutamaan iklim, telah mewujudkan ruang persaingan yang lebih kompetitif untuk mencapai sasaran kesihatan, kata Gates.

Goalkeepers, inisiatif Gates Foundation yang dimulakan pada 2017 untuk menyokong dan mempercepatkan pencapaian SDG, melacak kemajuan menuju sasaran, dan tahun ini, mendokumen bahawa pada kadar semasa, sasaran untuk mengurangkan kematian ibu dan kanak-kanak tidak akan tercapai menjelang 2030.

Salah satu sebab perlambatan mungkin merupakan artefak kejayaan luar biasa MDG. “Ada satu titik di mana anda mula melihat landaian [dalam hasil anda],” kata Laura Lamberti, timbalan pengarah penemuan dan alat kesihatan ibu, bayi baru lahir, dan kanak-kanak di Gates Foundation semasa taklimat. “Walaupun anda menyampaikan intervensi berkualiti tinggi dan liputan tinggi terhadap mereka, intervensi tersebut menangani beberapa penyebab utama kematian, dan anda mencapai titik di mana pakej penjagaan sedia ada tidak menangani apa yang menyebabkan kematian sisa yang terus berlaku. “

Itulah sebabnya laporan semasa menekankan penyelesaian yang lebih memfokuskan pada ibu mengandung, dan kesihatan mereka sebelum bersalin, serta kelahiran itu sendiri. Salah satu penyebab utama kematian ibu dalam bersalin adalah kehilangan darah yang berlebihan, tetapi di banyak pusat kelahiran yang sibuk, sukar bagi doktor, jururawat, atau bidan untuk menganggarkan berapa banyak darah yang hilang oleh wanita itu, dan berapa banyak yang terlalu banyak. Alat cawan mudah yang digantung pada katil membolehkan jururawat dan doktor sekilas pandang untuk melihat wanita mana yang kehilangan darah secara berlebihan dan memberi keutamaan untuk merawat mereka.

Terdapat lima cara untuk menghentikan pendarahan selepas bersalin—urutan rahim, memeriksa saluran genital, pemberian cecair IV, dan dua ubat—yang para profesional kesihatan biasanya mencuba satu per satu. Tetapi kajian yang melibatkan 200,000 wanita di Afrika menunjukkan bahawa menggunakan kelima-limanya sekaligus dapat mengurangkan risiko pendarahan selepas bersalin sebanyak 60%, dan Yayasan sedang bekerja dengan kemudahan kesihatan tempatan untuk melatih orang ramai untuk mengoptimumkan penggunaan mereka secara serentak.

Cara yang lebih mudah untuk menangani pendarahan seperti itu, yang lebih kerap berlaku di kalangan wanita yang mempunyai tahap zat besi yang rendah atau anemia, adalah dengan memberi mereka suplemen zat besi. Walaupun pil adalah lazim, wanita perlu mengambilnya selama kira-kira enam bulan untuk membina tahap yang mencukupi dalam darah mereka, dan pil itu boleh menyebabkan kesan sampingan. Laporan Goalkeepers termasuk contoh seorang pakar obstetrik Nigeria yang mendapati bahawa memberi wanita satu infusi intravena zat besi 15 minit semasa lawatan pra-natal, dapat merawat anemia dan secara signifikan mengurangkan kemungkinan pendarahan selepas bersalin.

Jangkitan adalah penyebab lain kelahiran rumit dan kematian, tetapi ujian yang dijalankan di Afrika sub-Sahara mendapati rawatan dengan antibiotik biasa, azithromycin, dapat memotong risiko jangkitan sepsis, bahaya semasa bersalin, sebanyak sepertiga. Penggunaan azithromycin yang lebih meluas juga dapat membantu di AS, di mana 23% kematian ibu disebabkan oleh sepsis.

Gates berkata Yayasan terus menyelidik cara untuk menurunkan kadar kematian dengan menyokong beberapa ujian besar di seluruh dunia yang memberi tumpuan kepada memahami, misalnya, pendorong utama di sebalik cirit-birit dan pneumonia di kalangan kanak-kanak, dua penyebab utama kematian dalam beberapa tahun pertama kehidupan. “Mendapatkan maklumat tentang kematian, terutama kematian yang sangat muda, membimbing kerja kami dengan cara yang cukup mendalam,” kata Gates tentang usaha berterusan untuk memperluas pangkalan data. Sebagai contoh, pengetahuan itu menggariskan kepentingan keperluan asas seperti pemakanan yang baik untuk bayi dan kanak-kanak kecil, yang penting untuk perkembangan yang baik.

Tetapi penyelesaian yang murah dan mudah pun tidak akan berkesan jika tidak berada di tangan bidan, doktor, dan jururawat di pusat bersalin. Gates optimis ini dapat berlaku, walau bagaimanapun. “Kita boleh mula mengumpul nyawa yang diselamatkan dengan sangat cepat. Kami menunjukkan bahawa 2 juta nyawa boleh diselamatkan menjelang akhir dekad ini, jika kita melaksanakan beberapa langkah ini, yang merupakan angka yang menakjubkan,” katanya. “Itu boleh melebihi 6 juta menjelang akhir dekad berikutnya. Dan itu dengan mengambil kira kesukaran dalam menyampaikan beberapa penyelesaian ini. Jika kita mempunyai penyampaian yang sempurna, nyawa yang diselamatkan akan lebih daripada dua kali ganda itu.”