UK-China-Spy-Arrests

Perdana Menteri British Rishi Sunak memberitahu Perdana Menteri China Li Qiang beliau mempunyai “kebimbangan yang ketara” mengenai “campur tangan” dari Beijing, beberapa jam selepas munculnya berita bahawa dua orang lelaki telah ditangkap di UK kerana disyaki menjalankan aktiviti perisikan untuk China.

Sunak berkata beliau telah menghadapi pegawai China itu selepas berita bahawa seorang penyelidik parlimen yang mempunyai pertalian dengan sejumlah besar Ahli Parlimen Tory telah ditahan awal tahun ini atas syak wasangka kesalahan berkaitan perisikan.

“Saya mengemukakan pelbagai kebimbangan berbeza yang kami ada dalam bidang percanggahan, dan secara khusus, kebimbangan yang sangat kuat saya mengenai sebarang campur tangan dalam demokrasi parlimen kami, yang jelas tidak boleh diterima,” kata Sunak kepada penyiar di New Delhi, di mana beliau menghadiri Kumpulan Dua Puluh.

Seorang suspek lelaki yang berusia lewat dua puluhan tahun yang telah bekerja sebagai penyelidik mengenai hal ehwal dasar antarabangsa di Dewan Rakyat telah ditangkap oleh polis counterterrorism pada bulan Mac, bersama-sama dengan seorang lagi lelaki yang berusia tiga puluhan, menurut seseorang yang mengetahui butiran itu. The Sunday Times pertama kali melaporkan penangkapan itu.

Media negara China melaporkan dalam bacaan berasingan daripada mesyuarat Sunak-Li bahawa perdana menteri China berkata kedua-dua negara “sepatutnya menentang pencampuran perdagangan dan kerjasama ekonomi dengan politik dan keselamatan.”

Bercakap di Sky News, menteri keadilan UK Alex Chalk berkata China adalah “ancaman zaman” sebelum membetulkan dirinya dengan mengatakan “cabaran”. Chalk menambah bahawa terdapat “pendekatan yang ketat” untuk memberikan akses ke Parlimen, tetapi pihak berkuasa perlu melihat sama ada terdapat pengajaran yang boleh dipetik sebaik sahaja siasatan polis selesai.

Jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning berkata pada sidang akhbar biasa di Beijing pada hari Isnin bahawa “aktiviti perisikan China yang kononnya berlaku di UK adalah tidak wujud.”

“Kami mendesak pihak UK berhenti menyebarkan maklumat palsu dan manipulasi politik anti-China serta pemalsuan jahat terhadap China,” katanya.