dominique-turpin-ceibs

(Untuk menerima e-mel mingguan perbualan dengan CEO dan pembuat keputusan teratas dunia, klik di sini.)

Kepada siapa CEO paling berkuasa di dunia bertanya apabila mereka memerlukan nasihat? Dominique Turpin akan menjadi pilihan utama.

Dari 2010 hingga 2016, Turpin berkhidmat sebagai presiden Institut Pengurusan Antarabangsa Switzerland (IMD), yang mana program MBA-nya selalu diletakkan dalam kalangan yang terbaik di dunia. Perunding dan pendidik pengurusan berbangsa Perancis – “Oke, tiada sesiapa yang sempurna,” katanya sambil mengangkat bahu – telah bekerja dengan banyak syarikat terkemuka dunia, termasuk Coca-Cola, Danone, Jardine Matheson, Nestlé, Novo Nordisk, Philips dan Uponor.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Pada September 2022, Turpin menerima jawatan baru sebagai presiden China Europe International Business School (CEIBS), yang berpusat di Shanghai. Bagi Turpin, ini adalah kepulangan yang dinantikan ke benua yang telah lama memukau beliau; beliau memperoleh ijazah doktor falsafah dalam ekonomi dari Universiti Sophia di Tokyo pada 1986 dan telah menulis beberapa buku tentang budaya perniagaan Jepun.

CEIBS ditubuhkan pada tahun 1994 sebagai usaha sama antara kerajaan China dan EU untuk menggalakkan hubungan perniagaan dan pemahaman antara Asia dan Eropah. Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini geopolitik dan pandemik telah menjadikan penyataan misi yang terpuji itu lebih mencabar. TIME bertemu dengan Turpin di Singapura untuk berbicara tentang matlamatnya untuk sekolah itu, geseran antara Timur dan Barat, kesihatan ekonomi China, dan masa depan pemasaran.

Temubual ini telah disunting dan diedit untuk kejelasan.

Anda baru sahaja kembali dari AS di mana anda bertemu dengan dekan-dekan Harvard, Wharton, dan MIT di antara beberapa sekolah terkemuka lain. Apakah tujuan dan pengajaran anda dari perjalanan itu?

Kami dahulu mempunyai hubungan yang baik dengan sekolah-sekolah AS [sebelum pandemik]. Pelajar kami akan mengikuti satu modul di Afrika, satu di Eropah, dan satu di AS. Jadi kami ingin membina semula itu. Tetapi apa yang menarik [adalah] apabila saya bercakap dengan beberapa dekan ini di Amerika Syarikat, salah seorang daripada mereka berkata, ‘Anda tahu, kami berada di bawah tekanan daripada kerajaan Amerika untuk mengurangkan aktiviti di China. Tetapi kami tidak akan melakukan itu. Sebaliknya, apabila anda mempunyai ketegangan ini, peranan kami adalah untuk membawa lebih banyak saling memahami.’ Jadi saya rasa ini adalah peranan yang perniagaan perlu mainkan.

Anda mengajar di IMD selama 30 tahun. Bagaimanakah pernyataan misi IMD berbeza daripada peranan anda di CEIBS?

IMD ditubuhkan oleh industri untuk berkhidmat kepada industri. Di CEIBS, apa yang saya fikir kami boleh tawarkan kepada dunia adalah perspektif yang berbeza. Apa yang menarik adalah bahawa apabila saya berada di Amerika Syarikat minggu lepas, berbanding dengan apabila saya melawat sebuah bank swasta beberapa hari yang lalu di Geneva, atau di sini [di Singapura], anda mendapat perspektif yang berbeza tentang China. Dan saya kagum dengan perasaan yang sangat negatif terhadap China di Amerika Syarikat. Tetapi apabila anda berada di China, dan anda mendengar hujah yang berbeza, seperti: berapa banyak pangkalan tentera yang dimiliki oleh orang Amerika di seluruh dunia? Jadi kita mesti cuba mendapatkan keseimbangan yang lebih baik.

Saya bayangkan bahawa CEIBS bukan sahaja tentang mengajar eksekutif Cina strategi perniagaan Barat. Saya menganggap terdapat banyak perkara yang eksekutif Amerika juga boleh pelajari daripada rakan Cina mereka?

Terdapat banyak perkara menarik yang berlaku di China, walaupun terdapat penyusunan semula ke sektor awam daripada sektor swasta. Saya telah bertemu dengan banyak syarikat yang sangat menarik dengan potensi pertumbuhan global yang hebat. Sebagai contoh, saya berada di Shenzhen bulan lepas dan melawat sebuah syarikat yang dipanggil Hofan. Bagi saya, ini adalah syarikat pemasaran yang paling hebat. Kerana tujuan pemasaran adalah untuk mewujudkan, menyampaikan, dan memberi nilai kepada pelanggan. Dan anda lakukan ini dengan menyelesaikan masalah. Sekarang, syarikat ini pergi ke media sosial dan membaca semua komen oleh pengguna. Mereka membawa maklum balas ini kepada beberapa syarikat Cina dan berkata, ‘hey, anda perlu menyelesaikan masalah ini.’ Mereka juga mempunyai firma modal teroka untuk membantu syarikat itu membiayai pembangunan dan kemudian mereka memasarkan produk-produk ini. Bagi saya, ini adalah mesin pemasaran paling hebat. Jadi bila datang kepada memahami keperluan pelanggan, ya, sebagai profesor pemasaran ada beberapa perkara menarik untuk dilihat [di China].

Adakah adil untuk mengatakan bahawa syarikat Cina lebih bersifat paternalistik, lebih dari atas ke bawah, dan tidak mendengar nasihat sebanyak daripada luar? Sebagai contoh, mereka lebih enggan membawa masuk perunding seperti PWC atau Deloitte berbanding dengan firma Amerika.

Bahagian dunia ini didorong oleh nilai-nilai Konfusianisme. Saya pergi ke Jepun buat pertama kali pada tahun 1978 dan pembangunan ekonomi China tidak jauh berbeza daripada apa yang kita lihat di Jepun, Korea, dan Taiwan. Terdapat corak tertentu bergerak dari produk dan perkhidmatan nilai rendah, menambah ke [nilai yang lebih tinggi]. Perbezaan dengan China adalah skala.

China sedang menghadapi sedikit gejolak ekonomi sekarang. Sejauh manakah anda bimbang?

Isu besar sekarang adalah pengangguran dan juga isu hartanah. Dan apa yang menarik adalah bahawa kelas menengah Cina berkorban banyak untuk melakukan dua perkara: membeli apartmen, kerana ia seperti jaring keselamatan, dan mendidik anak-anak mereka. Fenomena ini agak membimbangkan kerana … selagi ekonomi berjalan lancar orang kurang cenderung bercakap politik. Tetapi jika tidak, ini boleh sangat membimbangkan untuk China. Pada masa yang sama, 2022 adalah tahun terbaik dalam sejarah untuk eksport China. Jadi anda perlu meletakkan segala-galanya dalam perspektif.

CEIBS adalah usaha sama antara EU dan kerajaan China. Tetapi pada tahun 2019, EU mengisytiharkan China sebagai “pesaing sistemik”. Itu pasti menyukarkan pekerjaan anda?

Bagi saya, ‘Eropah’ tidak wujud. Jerman telah melabur dengan berat ke atas kedua-dua China dan Rusia. Jika anda lihat syarikat seperti BMW, atau Volkswagen, saya fikir [33% pada tahun kewangan 2022] daripada jualan global BMW adalah di China. Jika anda lihat orang Perancis, mereka kurang bergantung kepada China. Dan inilah sebabnya Eropah agak berpecah – kerana Canselor Jerman berkata, ‘jangan terlalu keras terhadap orang Cina,’ kerana mereka mempunyai kepentingan mereka sendiri. Orang Perancis menjual wain dan kosmetik dan beg Louis Vuitton, tetapi mereka kurang bergantung kepada pasaran Cina berbanding Jerman.

Satu lagi perkara, sudah tentu, China mewakili 40% perdagangan global. Jadi bayangkan, kelembapan ekonomi Cina pada hari ini akan memberi kesan kepada Afrika, contohnya, kerana mereka membeli bahan mentah. Anda tahu, 5% pertumbuhan Afrika hari ini datang dari perdagangan dengan China. Jadi, China penting untuk dunia.

Apabila anda pertama kali datang ke CEIBS, anda bercakap tentang membuka kampus AS. Adakah itu masih rancangan?

Yah, ia sensitif. Kerana ia [usaha sama] saya tidak boleh membuat keputusan sendiri. Dan orang Cina cenderung sangat berhati-hati, mahu profil rendah. Ia politik. Jika anda mengikuti apa yang berlaku di Hungary, di mana [Fudan] University ingin membuka kampus, ia masuk ke dalam akhbar, dan kemudian warganya [membantah]. Kehilangan muka boleh menjadi faktor lain.

Bidang kepakaran anda adalah pemasaran. Tetapi bagaimana perniagaan terus ke hadapan apabila pemasaran digital – seperti kemajuan terkini oleh AI dan TikTok – berubah dengan cepat? Pada masa yang sama, anda mempunyai profesor pemasaran mengajar kuliah yang sama tahun demi tahun. Rasanya seperti nilai sekolah perniagaan hampir berkurangan?

Anda ada poin di sana. Apabila saya berada di IMD, Coca-Cola menghubungi tentang mewujudkan kerusi dan beberapa penyelidikan tentang pemasaran digital. Di Lausanne, Switzerland, saya 500 batu jauhnya dari ibu pejabat Philip Morris International dan 10 km dari Nestle. Jadi saya pergi berjumpa CMO global Nestle dan berkata kepadanya bahawa saya berminat untuk melakukan sesuatu tentang pemasaran digital. Dia memberitahu saya bahawa mereka mempunyai masalah dengan orang muda yang tidak minum susu lagi. Jadi kami mula bekerja pada projek ini. Apa yang menarik ialah bahawa saya perlu belajar tentang TikTok dan semua platform ini. Jadi sebagai profesor, anda perlu sentiasa belajar. Itulah cabarannya.