Paul Hollywood menghadiri Perdana Dunia

Semasa pandemik, The Great British Baking Show menjadi di jutaan rumah, termasuk saya, makanan sebenar dan kiasan penghibur. Para pesertanya—berkumpul di bawah (literal dan kiasan) khemah besar—disingkirkan satu per satu, minggu demi minggu, dalam format paling mesra dan berbudi bahasa yang wujud di mana-mana di televisyen. Seperti yang ditulis rakan saya pengkritik TV TIME Judy Berman telah, menonton semula musim lama rancangan itu “hampir layak sebagai terapi” semasa sekatan pergerakan.

Tahun ini, rancangan itu memasuki musim ke-14, matang tetapi secara menakjubkan mengekalkan dirinya sebagai alternatif kepada rancangan realiti yang lebih kasar, lebih intensif, makan atau dimakan. Aspek tertentu rancangan ini telah berubah sepanjang tahun—yang paling ketara ialah hos bergerak (pengacara TV pagi British Alison Hammond musim ini menggantikan pelawak Matt Lucas.) Tetapi telah ada satu pemalar dari mula: pembuat kuih selebriti-menjadi-hakim Paul Hollywood, yang maklum balas langsung, mata biru menyala, dan jabat tangan epnimous untuk membakar cemerlang (anda boleh menjejakinya di hollywoodhandshakes.com) telah menjadi cap dagangan rancangan itu.

Saya bercakap dengan Hollywood menjelang musim baru; episod ditayangkan setiap minggu di Channel 4 di UK bermula 26 Sept dan di Netflix 29 Sept. (Perbualan kami telah diringkaskan dan diedit untuk kejelasan.)

Anak perempuan saya berusia 15 tahun dan saya baru-baru ini kembali ke permulaan The Great British Baking Show, dan keupayaan teknikal para peserta kelihatan seperti ia hanya meningkat begitu banyak. Saya fikir ia tercermin dalam jabat tangan [pembuat kuih dapat untuk kerja cemerlang], untuk jujur. Jabat tangan adalah lebih [kerap] kerana piawaian membakar telah pergi jauh lebih tinggi. Ia menarik pembakar yang lebih baik.

Rancangan ini adalah benteng persaingan yang jarang mesra. Bagaimana anda mengekalkannya selama bertahun-tahun? Ada kejujuran kepada Bake Off [seperti yang dikenali di UK]. Kadangkala pilihan perkataan saya untuk menggambarkan apa yang saya lihat atau rasa mungkin agak kasar. Tetapi saya terus ke titik. Program lain agak memusnahkan dalam kritikan mereka, kerana semua yang mereka mahu lakukan adalah menembak mereka ke bawah dalam nyalaan api dan menggunakan itu sebagai bahagian program. Membuat dan membakar benda-benda untuk orang memupuk pendekatan yang lebih lembut daripada pendekatan agresif.

Anda mempunyai rakan kongsi baru musim ini, Alison Hammond. Sebahagian daripada daya tarikan rancangan ini adalah kebolehjadian—ia adalah TV penghibur. Bagaimana anda mengimbangi itu terhadap gegaran dan perubahan? Para pembakar adalah bintang rancangan ini, dan mereka cenderung memimpin bagaimana perkara berkembang. Formatnya agak kaku. Saya kira saya adalah penjaga Bake Off. Saya tidak suka perubahan secara amnya. Jadi saya suka mengekalkan perkara seperti sepatutnya. Semua orang tahu tentang perasaan Bake Off. Dan sebaik sahaja mereka melangkah ke dalam khemah, mereka hanya menyesuaikan dengan serta-merta. Bake Off ditetapkan dalam batu. Jadi mana-mana hos yang masuk hanya membawa sedikit putaran mereka. Dan tahun ini Alison dan Noel [Fielding] hebat, dan ia sangat menyeronokkan.

Apakah putaran Alison? Tawanya menular. Dan sebaik sahaja dia mula ketawa, dia akan menetapkan semua orang. Ia tegang untuk para pembakar jelas, tetapi saya fikir peraturannya, kami cuba memberi para pembakar sedikit ketenangan dan senyuman kecil semasa mereka melakukan kerja.

Musim lepas membawa beberapa kritikan dari pelbagai sudut, termasuk untuk minggu Mexico, dengan marakas, serapes, dan sombreros. Adakah ini sesuatu yang anda telah renungkan? Saya bercakap dengan beberapa rakan saya. Mereka yang saya bercakap, tiada yang tersinggung. Saya fikir kebanyakan orang yang tersinggung bukan orang Mexico, yang saya dapati agak pelik. Kerana tidak ada niat jahat dalam tubuh Bake Off. Saya berada di Mexico merakamkan sebulan sebelum saya memulakan siri itu tahun itu. Dan saya menghabiskan sebulan bepergian di seluruh negara bekerja dengan chef Mexico yang menakjubkan. Dan dari situlah datangnya sebahagian cabaran itu. Mereka datang dari tempat yang baik, bukan tempat yang buruk.

Anda telah menulis begitu banyak buku tentang roti. Bagaimana anda terus mendapatkan resipi baru? Perkara penting adalah eksperimen. Ketika saya mula membuat roti bertahun-tahun dahulu, saya bekerja di beberapa hotel terbaik di Eropah. Saya membuat roti stilton dan walnut dan ceri dan coklat—semua benda gila ini. Sejarah yang saya ada dalam kepala saya; saya akan mengingati sesuatu dan pergi, “Oh, saya tidak buat itu untuk seketika.” Dan kemudian saya akan menulisnya dan ia akan masuk ke dalam buku seterusnya. Kadang-kadang untuk pergi ke hadapan anda perlu kembali.

Pernahkah anda menggunakan mesin roti automatik? Ketika saya baru memulakan Bake Off, saya didekati oleh The Gadget Show di UK. Dan pada asasnya mereka berkata, “Ada lagi satu barisan mesin pembuat roti. Adakah anda mahu melihatnya?” Saya berkata, “Tidak juga, tidak.” Dan mereka berkata, “Adakah anda mahu berlawan dengan mereka? Kami membuat roti dalam mesin pembuat roti, anda membuat roti, dan kemudian kami lakukan ujian buta awam dengan orang ramai.” Jadi saya berlawan dengan tujuh mesin pembuat roti dan saya mendapat 96% undian. Anda tidak dapat mengalahkan roti buatan tangan.

Apakah nasihat terbaik yang pernah anda dapat, atau telah berikan, tentang membakar roti?Timbang dengan teliti. Mempunyai set skala yang baik adalah kritikal. Kerana anda dapatkan itu betul, dan anda 90% di jalan untuk mencipta sesuatu yang akan rasa menakjubkan. Tepung berkualiti tinggi selalu membuat perbezaan. Bahan baik masuk, dan ia adalah bakar yang baik pada akhirnya.