Hawaii-Wildfires-Philanthropy

Oprah Winfrey dan Dwayne Johnson telah berjanji RM42 juta untuk membuat pembayaran terus kepada penduduk Maui yang tidak dapat kembali ke rumah mereka kerana kebakaran liar, menerusi tabung baharu yang diumumkan pada Khamis.

Tabung Rakyat Maui People’s Fund of Maui akan memberi RM5,000 sebulan kepada orang dewasa yang tidak dapat kembali ke kediaman utama mereka kerana kebakaran liar baru-baru ini, termasuk orang yang memiliki dan menyewa rumah mereka, menurut laman web dana tersebut. Dana itu juga akan mencari sumbangan untuk memanjangkan tempoh ia boleh memberikan sokongan.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

“Bagaimana kita boleh membantu?” kata bintang “Young Rock” itu kepadanya dan Winfrey semasa kebakaran liar, mengatakan dalam video yang dikeluarkan bersama pengumuman itu bahawa mereka bergelut dengan cara terbaik untuk mengarahkan usaha mereka. “Anda mahu menjaga keperluan terbesar orang ramai, dan itu memberi mereka wang.”

Mereka menantikan bantuan “setiap orang yang menelefon saya dan berkata, ‘Apa yang boleh saya lakukan?'” kata Winfrey dalam video itu. “Ini yang boleh kamu lakukan.”

Winfrey, yang tinggal di Maui sebahagiannya, melawat tempat perlindungan kecemasan di Maui pada hari-hari selepas kebakaran liar melanda. Sekurang-kurangnya 115 orang terbunuh dalam kebakaran itu, walaupun bilangan yang masih hilang tidak diketahui. Kebakaran yang merobek bandar bersejarah Lahaina pada 8 Ogos adalah yang paling maut di AS dalam lebih seabad.

Peramal amaran pada hari Rabu bahawa angin kencang dan kelembapan rendah meningkatkan risiko kebakaran merebak dengan cepat di bahagian barat setiap pulau Hawaii, walaupun ia tidak sekuat angin yang membantu membakar kebakaran mematikan tiga minggu lalu.

Untuk layak, pemohon mesti menunjukkan ID kerajaan dan bil utiliti atas nama mereka bagi kediaman yang hilang atau tidak boleh didiami, laman web dana itu mengatakan.

Dalam pengumuman itu, Winfrey dan Johnson berkata mereka berunding dengan “ketua-ketua dan penduduk masyarakat termasuk Hōkūlani Holt-Padilla, Keali’i Reichel, Archie Kalepa, Ekolu Lindsey, Kimo Falconer, Tiare Lawrence, Kaimana Brummel, Kaleikoa Ka’eo, Brian Keaulana, Kaimi Kaneholani, Henohea Kāne, Paele Kiakona, Ed Suwanjindar, Shep Gordon dan Jason Momoa.”

Entertainment Industry Fund, sebuah badan amal tidak berasaskan keuntungan di Los Angeles yang membantu selebriti mentadbir kerja amal mereka, menaja dana tersebut, menurut pengumuman itu.

Johnson dan Winfrey berharap dana itu akan terus membuat pemindahan kepada penduduk yang layak sekurang-kurangnya enam bulan, tetapi Winfrey berkata ia akan bergantung kepada orang ramai Amerika untuk menentukan berapa lama dana itu dilanjutkan, berdasarkan sokongan dan sumbangan mereka.