Letupan haba lewat musim panas menyebabkan gangguan pada hari Rabu untuk sekolah-sekolah dari Michigan hingga Virginia, dengan beberapa daerah memecat pelajar awal dan yang lain mengadakan kelas dalam talian hanya beberapa hari ke dalam tahun akademik yang baru.

Walaupun suhu tidak setinggi gelombang haba mematikan tiga angka bulan lepas, sekolah-sekolah di negeri termasuk Michigan, Maryland, Pennsylvania, New Jersey dan Virginia menyebut pendingin hawa tidak mencukupi penghawa dingin dalam memotong hari pendek minggu ini. Suhu dalam pertengahan 90-an juga membawa kepada pembelajaran dalam talian di Pittsburgh dan Baltimore.

Hanya 20% daripada sekolah awam di Detroit, di mana suhu mencapai 89 darjah pada hari Selasa tetapi menurun pada hari Rabu, mempunyai pendingin hawa. Daerah itu membubarkan kira-kira 54,000 pelajarnya tiga jam lebih awal pada hari Rabu untuk hari kedua berturut-turut.

“Kami tidak pernah mahu menyusahkan keluarga kami dengan pelepasan awal, tetapi kami juga tidak mahu kakitangan dan pelajar kami begitu tidak selesa sehingga pengajaran dan pembelajaran menjadi gangguan kepada haba,” kata jurucakap Detroit Public Schools Community District Chrystal Wilson dalam satu kenyataan.

Pelepasan awal menyebabkan sakit kepala untuk keluarga yang terpaksa membuat perubahan jadual pada saat-saat akhir.

Ibu bapa Natesha Myers, yang bekerja dari rumah, memilih untuk mengekalkan anak perempuannya yang berusia 5 tahun bersamanya. Myers berkata dia tidak akan dapat menjemput anak perempuannya dari sekolahnya di Detroit tiga jam lebih awal kerana mesyuarat kerja yang dijadualkan.

“Ia sangat sukar dan tegang,” kata Myers. “Saya terpaksa memberinya iPad. Dia terus cuba memanjat pangkuan saya.”

Haba lewat musim panas bukanlah sesuatu yang luar biasa. Tetapi suhu pada permulaan tahun persekolahan telah menjadi lebih panas selama bertahun-tahun.

Sebagai contoh, suhu tinggi dijangka Philadelphia 95 pada hari Rabu adalah 13 darjah lebih tinggi daripada suhu tinggi biasa pada hari itu, menurut data Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan. Cuti hujung minggu juga menyusul Ogos terpanas yang pernah direkodkan saintis dengan peralatan moden; saintis menyalahkan perubahan iklim akibat tindakan manusia.

Minggu pertama sekolah di Philadelphia minggu ini menyaksikan pelepasan awal untuk puluhan sekolah “tanpa pendingin hawa atau penyejukan yang tidak mencukupi.” Daerah itu mengumumkan pada hari Rabu bahawa lebih daripada 80 sekolah akan menamatkan kelas lebih awal selebihnya minggu ini.

Jurucakap daerah Monique Braxton berkata banyak sekolah memerlukan sistem elektrik dinaik taraf untuk menyokong pendingin hawa.

“Kami berada di bandar lama,” katanya. “Kebanyakan bangunan kami adalah kemudahan lama. Kami membuat penyesuaian seperti yang diperlukan.”

Di Baltimore, di mana suhu memanjat ke atas 90-an, sistem pemanasan dan pendingin hawa yang tidak mencukupi juga telah lama menjadi masalah.

Pegawai mengeluarkan rancangan pada tahun 2017 untuk membuat semua pembaikan dan pembaikan yang diperlukan dalam tempoh kira-kira lima tahun. Walaupun tarikh akhir itu telah dilanjutkan atas isu termasuk perbelanjaan, bilangan sekolah bandar tanpa pendingin hawa telah berkurangan daripada 75 kepada 11, menurut pegawai daerah.

Di seluruh negara, anggaran 36,000 sekolah perlu mengemas kini atau memasang sistem HVAC, menurut laporan Akauntabiliti Kerajaan Amerika Syarikat pada tahun 2020.

Pada hari Rabu, sekolah-sekolah Baltimore tanpa pendingin hawa membubarkan beberapa pelajar awal dan menugaskan yang lain ke pembelajaran maya untuk selebihnya minggu ini.

Di Pittsburgh, pelajar dan kakitangan di hampir 40 sekolah juga beralih ke pembelajaran jarak jauh.

Kembali ke pembelajaran dalam talian pada masa cuaca melampau – dari taufan ke krisis air – telah menjadi lebih biasa selepas pandemik, walaupun pengajaran jarak jauh mempunyai kekurangan jangka panjang.

Pakar kesihatan memberi amaran bahawa pendedahan kepada haba melampau boleh menyebabkan dehidrasi atau keletihan haba, antara lain, sementara guru berkata bilik darjah yang sangat panas menyukarkan mereka untuk melakukan pekerjaan mereka.

“Guru bimbang tentang persekitaran yang kondusif untuk pendidikan. Mereka bersyukur mendapat kelegaan,” kata Presiden Kesatuan Persekutuan Guru Detroit Lakia Wilson-Lumpkins tentang pelepasan awal.