Tropical Weather DeSantis Biden

WASHINGTON — Pejabat Gabenor Republikan Florida Ron DeSantis berkata Jumaat bahawa beliau “tiada rancangan” untuk bertemu dengan Presiden Joe Biden apabila pemimpin Demokrat itu terbang ke Florida pada hujung minggu ini untuk meninjau kerosakan akibat Hurikan Idalia, mencadangkan bahawa berbuat demikian boleh menghalang usaha pemulihan bencana.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

“Di komuniti luar bandar ini, dan begitu cepat selepas impak, persediaan keselamatan sahaja yang akan dilakukan untuk mengatur pertemuan sedemikian akan menghentikan usaha pemulihan yang sedang berjalan,” kata jurucakap DeSantis Jeremy Redfern dalam satu kenyataan.

Idalia mendarat pada hari Rabu pagi di sepanjang kawasan Big Bend Florida sebagai ribut Kategori 3, menyebabkan banjir dan kerosakan yang meluas sebelum bergerak ke utara untuk membanjiri Georgia dan Carolina. Biden dijadualkan terbang ke Florida pada hari Sabtu untuk melawat kerosakan secara peribadi.

DeSantis secara proaktif mengelak pertemuan itu bertentangan dengan Biden sendiri, yang, ketika ditanya selepas acara di White House lebih awal Jumaat sama ada beliau akan bertemu dengan DeSantis semasa lawatannya ke Florida, menjawab, “Ya.”

Ia juga merupakan perbezaan daripada masa lalu yang baru berlalu, kerana Biden dan DeSantis bertemu ketika presiden melawat Florida selepas Hurikan Ian melanda negeri itu tahun lalu, dan berikutan runtuhan kondominium Surfside di Miami Beach pada musim panas 2021. Tetapi DeSantis kini bertanding untuk jawatan presiden, dan beliau hanya meninggalkan laluan utama Republikan minggu lalu dengan Idalia menuju ke arah negerinya.

Kedua-dua Biden dan DeSantis pada mulanya berkata membantu mangsa ribut akan mengatasi politik, tetapi DeSantis mula mencadangkan bahawa masalah logistik boleh mempersulitkan lawatan presiden seiring berjalannya minggu itu.

“Ada masa dan tempat untuk musim politik,” kata gabenor itu sebelum Idalia mendarat. “Tetapi kemudian ada masa dan tempat untuk mengatakan bahawa ini adalah sesuatu yang mengancam nyawa, ini adalah sesuatu yang berpotensi menelan nyawa seseorang, ia boleh menelan mata pencarian mereka.”

Menjelang Jumaat, gabenor itu memberitahu wartawan tentang Biden, “satu perkara yang saya sebutkan kepadanya melalui telefon” adalah “ia akan sangat mengganggu untuk mempunyai seluruh peralatan keselamatan yang datang” dengan presiden “kerana hanya ada begitu banyak cara untuk masuk” ke banyak kawasan yang paling teruk terjejas.

“Apa yang kami mahu lakukan adalah memastikan bahawa pemulihan kuasa dan usaha bantuan diteruskan dan kami tidak ada gangguan dalam hal itu,” kata DeSantis. Kenyataan tentang tidak merancang untuk bertemu datang kemudian, dan Redfern menunjuk kepada komen gabenor sebelumnya apabila ditanya bagaimana akibat Idalia berbeza daripada Ian atau runtuhan Surfside apabila DeSantis dan Biden bertemu.

DeSantis telah membina pencalonan Gedung Putihnya di sekitar membongkar apa yang dia sebut sebagai dasar “woke” Demokrat. DeSantis juga kerap mendapat tepukan di perhimpunan GOP dengan menyatakan bahawa sudah tiba masanya untuk menghantar “Joe Biden kembali ke bilik bawah tanahnya,” merujuk kepada rumah Delaware pemimpin Demokrat itu, di mana dia menghabiskan banyak masanya semasa penguncian awal pandemik koronavirus.

Namun, Biden menunjukkan awal minggu ini bahawa dia dan DeSantis bekerjasama dengan mudah. Semasa menghantar pizza kepada pekerja di ibu pejabat FEMA di Washington, presiden itu berkata dia telah bercakap dengan DeSantis begitu kerap tentang Idalia sehingga “sepatutnya ada panggilan langsung” antara pasangan itu.

Penasihat Keselamatan Dalam Negeri Liz Sherwood-Randall menunjuk kepada pengalaman selepas Ian dan Surfside ketika memberitahu wartawan di White House minggu ini bahawa Biden dan DeSantis “sangat mesra apabila kami mempunyai kerja untuk dilakukan bersama-sama membantu rakyat Amerika yang memerlukan, warga Florida yang memerlukan.”

Dan namun, politik pasca-Idalia boleh menjadi rumit bagi kedua-dua belah pihak.

Presiden mengumumkan pencalonan semula pada bulan April tetapi sebahagian besarnya menahan diri daripada berkempen, lebih suka memimpin dengan memerintah. White House kini mencari tambahan $4 bilion untuk menangani bencana alam sebagai sebahagian daripada permohonan dana tambahan kepada Kongres — membawa jumlah kepada $16 bilion dan menggambarkan bahawa kebakaran liar, banjir dan hurikan yang semakin teruk semasa tempoh perubahan iklim mengenakan kos yang semakin tinggi kepada pembayar cukai AS.

Sementara itu, DeSantis menghadapi soalan tentang sama ada kempennya boleh bertahan untuk jangka panjang. Empat bulan sebelum undi pertama akan dilakukan dalam kaukus Iowa, DeSantis masih jauh ketinggalan di belakang bekas Presiden Donald Trump, pelopor awal depan utama dalam pemilihan utama Republikan. Dan dia telah beralih melalui pengguncangan dan but semula kepimpinan kempen yang berulang-ulang dan but semula imejnya dalam usaha untuk menumpukan semula mesejnya.

Super PAC yang menyokong pencalonan DeSantis telah menghentikan operasi mengetuk pintu di Nevada, yang mengundi ketiga dalam kalendar pemilihan presiden Republikan, dan beberapa negeri yang mengadakan pemilihan Super Selasa pada bulan Mac — tanda masalah selanjutnya.