ISRAEL-UKRAIN-DIPLOMACY

Persidangan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu membawa pemimpin dunia ke New York setiap musim luruh untuk membincangkan masalah global seperti bencana iklim yang semakin meningkat dan ketidaksamaan yang semakin meluas. Tetapi di belakang tabir, ketua negara sering menggunakan masa mereka di tengah bandar Manhattan untuk menarik pemimpin yang mereka perlu bertegur sapa dan membujuk.

Itulah bagaimana Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky merancang untuk bertemu pada petang Selasa, pertemuan bersemuka pertama untuk kedua-dua pemimpin sejak permulaan perang Rusia dengan Ukraine 18 bulan yang lalu. Zelensky telah ingin menekan Netanyahu secara peribadi untuk bantuan tambahan dan barisan yang lebih terkoordinasi menentang pemindahan senjata Iran ke pasukan Rusia di Ukraine.

Tetapi Israel, yang bergantung kepada ruang udara Rusia yang dikawal di Syria untuk menyerang proksi Iran di rantau itu, telah berhati-hati untuk tidak menyinggung Moscow. Itu telah memerlukan berjalan di atas tali yang halus.

Selepas Presiden Rusia Vladimir Putin cuba menumbangkan Kyiv tahun lalu, keputusan Israel untuk tidak menyertai negara lain dalam mengenakan sekatan ke atas Rusia menonjol di pentas dunia. Warganegara dan oligarki Rusia masih mempunyai kebebasan pergerakan keluar masuk Israel. Tiada Perdana Menteri Israel telah melawat ibu negara Ukraine sejak Rusia meningkatkan agresinya. Dan walaupun Israel telah memberikan bantuan kemanusiaan dan sistem amaran pertahanan kepada Ukraine, ia enggan menghantar peralatan tentera mematikan dan serangan, atau teknologi peluru berpandu anti-peluru berpandu yang paling berkesan.

Zelensky ingin mengubah itu. Beliau juga telah berusaha bekerjasama dengan Israel untuk menghalang penghantaran senjata Iran ke Rusia untuk digunakan di Ukraine. Selama berbulan-bulan, pasukan Rusia telah menggunakan sistem dron Shahed buatan Iran untuk menyerang bandar-bandar Ukraine. Pegawai perisikan AS telah berkata bahawa tentera Iran telah dilihat di Crimea membantu pasukan Rusia menggunakan dron Shahed untuk melanda stesen kuasa dan infrastruktur Ukraine, dan mungkin mengasah penggunaan teknologi itu.

Pada bulan Mei, Zelensky menuding Iran kerana menjual senjatanya kepada Rusia, memberitahu Tehran dalam alamat video bahawa Iran bertindak sebagai “peserta jenayah kepada keganasan Rusia.”

Itu membentangkan kepentingan yang rumit, tetapi umum antara Israel dan Ukraine dalam mencari cara untuk menghentikan aliran gudang dron Iran, kata Bradley Bowman, pengarah kanan Pusat Kuasa Tentera dan Politik di Yayasan Pertahanan Demokrasi. “Kedua-dua Zelensky dan Netanyahu adalah pemimpin negara yang menderita akibat senjata Iran, jadi ini mewujudkan segala macam peluang untuk perkongsian maklumat dan kerjasama untuk mempertahankan rakyat masing-masing dengan lebih baik,” kata Bowman.

Pegawai Israel enggan mengulas mengenai pertemuan dengan Zelensky, tetapi Gilad Erdan, duta Israel ke PBB memberitahu Jewish News Syndicate bahawa beliau meramalkan pertemuan itu akan menjadi “positif” dengan merujuk kepada rekod Israel menyokong Ukraine.

“Saya faham Ukraine cuba menekan kita semua untuk membantu mereka sebanyak mungkin,” kata Erdan. “Tetapi, saya tahu bahawa semua orang juga memahami kerumitan bagi Israel, dan kerumitan juga di rantau kita. Tetapi kita melakukan segala yang terdaya untuk menyokong rakyat Ukraine.”

Zelensky bukan satu-satunya pemimpin dunia yang Netanyahu akan bertemu di tepi perhimpunan diplomatik tahunan itu. Beliau juga akan bersemuka dengan Presiden Joe Biden, yang masih belum menjemput Netanyahu ke Rumah Putih sejak beliau kembali menjadi perdana menteri pada bulan Disember. Ia mungkin berakhir dengan memecah tradisi pihak Biden. Selama berdekad-dekad, presiden AS telah mengalu-alukan Perdana Menteri Israel yang baru dilantik ke Rumah Putih dalam tempoh setahun pertama pemimpin Israel mengambil alih jawatan. (Biden masih mempunyai beberapa bulan untuk menghulurkan jemputan.) Pertemuan yang kurang formal di perhimpunan PBB itu merupakan langkah separuh hati daripada Biden, mencerminkan kebimbangannya terhadap dasar Netanyahu terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat dan desakannya yang kontroversi untuk melemahkan kehakiman Israel.

Bantahan telah mengikuti Netanyahu semasa lawatannya ke AS. Di San Francisco, di mana pemimpin Israel bertemu dengan Elon Musk, penunjuk perasaan memproyeksikan ilustrasi Netanyahu dalam pakaian banduan di dinding penjara terkenal Alcatraz di Teluk San Francisco. Dalam hari-hari sebelum ketibaan Netanyahu di New York, aktivis memproyeksikan mesej ke sisi bangunan ikonik PBB yang bertulis, “Jangan percaya Menteri Jenayah Netanyahu. Lindungi demokrasi Israel.”

Aaron David Miller, rakan kanan di Carnegie Endowment for International Peace dan bekas penasihat kanan Jabatan Negara AS untuk rundingan Arab-Israel, berkata bahawa Pentadbiran Biden telah bekerjasama secara meluas dengan pegawai Israel baru-baru ini, termasuk menghabiskan masa memimpin perbincangan dengan keluarga diraja Arab Saudi untuk menormalisasikan hubungan antara Israel dan Arab Saudi, tetapi Biden enggan memberi Netanyahu pentas profil tinggi yang datang dengan lawatan Rumah Putih. “Saya fikir pentadbiran tidak mahu melegitimasi kerajaan Israel pada masa ini apabila ia sangat tidak gembira, baik mengenai isu rombakan perundangan dan dasar Israel dengan rakyat Palestin,” kata Miller.

Mengenai Ukraine, Miller menambah, pemimpin Israel telah bertindak dengan sangat berhati-hati untuk mengelakkan menyinggung Rusia, dan Pentadbiran Biden tidak bersandar dengan ketara pada Israel untuk melakukan lebih banyak. “Saya fikir orang Amerika telah memberi orang Israel margin untuk beroperasi tanpa memanggil chits dan menekan mereka dengan keras,” kata Miller.