Taiwan China

China terbangkan rekod 103 pesawat perang berhampiran Taiwan sebagai tanda protes lawatan pegawai AS.

Taiwan mengesan 103 Pesawat Pembebasan Rakyat dan 9 kapal di perairannya dalam tempoh 24 jam sehingga awal Isnin, dengan menambah ini menimbulkan “cabaran serius kepada keselamatan di seluruh selat dan rantau.” Bilangan pesawat adalah yang tertinggi dalam data Bloomberg selama tiga tahun.

Empat puluh daripada pesawat itu melintasi garis tengah di Selat Taiwan, kali kedua dalam kurang seminggu China menghantar sebanyak itu pesawat melintasi garisan yang digambarkan AS pada 1954. Serbuan itu melemahkan tentera Taiwan yang jauh lebih kecil dan memendekkan masa tindak balas terhadap sebarang serangan.

Walaupun China biasanya tidak memberi sebab untuk menjalankan aktiviti ketenteraan di sekitar pulau 23 juta orang yang berjanji untuk mengawal suatu hari nanti, sorti yang lebih besar cenderung bertepatan dengan pertemuan antara pegawai asing dan Taiwan. AS telah mengkritik China kerana mengadakan latihan sedemikian, yang digelarnya “provokatif.”

Gabenor Arizona Katie Hobbs memimpin satu delegasi yang melawat sehingga Rabu, lawatan yang akan merangkumi pertemuan dengan Presiden Tsai Ing-wen. Hobbs merancang untuk mengadakan perbincangan dengan pegawai ekonomi dan perdagangan utama, dan komuniti perniagaan.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. telah menyatakan rancangan untuk membelanjakan AS$40 bilion untuk membina kapasiti di Arizona, walaupun pada bulan Julai pengeluar cip itu berkata pengeluaran di kemudahan yang dirancang akan ditangguhkan dari lewat 2024 sehingga 2025 disebabkan cabaran termasuk kekurangan pekerja mahir dan perbelanjaan yang lebih tinggi daripada di Taiwan.

Turut melawat minggu ini ialah Laurie Locascio, setiausaha bawahan perdagangan untuk piawaian dan teknologi. Apabila beliau bertemu Tsai pada Isnin, presiden itu berkata beliau berharap Taiwan dan AS akan mempunyai pertukaran yang lebih banyak mengenai isu keselamatan siber.

Lawatan Locascio mungkin susulan kepada pertemuan jarang berlaku di AS pada bulan April apabila pegawai keselamatan AS dan Taiwan membincangkan bagaimana syarikat-syarikat dari pulau itu boleh menerima pakai piawaian rantaian bekalan pertahanan utama AS.

Senator Perancis Olivier Cadic juga sedang dalam perjalanan ke Taiwan, dengan rancangan untuk bertemu Naib Perdana Menteri Cheng Wen-tsan dan Wellington Koo, setiausaha agung Majlis Keselamatan Negara.

Sebagai tanda kepentingan status Taiwan dalam ketegangan antara AS dan China, Menteri Luar China Wang Yi menggunakan pertemuan di Malta dengan Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan pada hujung minggu untuk mengulangi bahawa Beijing menganggap pulau itu sebagai garis merah dalam hubungan.

Kedua-dua belah pihak kelihatannya telah membuat titik biasa mereka mengenai Taiwan, walaupun Sullivan menekankan bahawa pembekalan senjata atau bantuan tentera asing kepada Taipei tidak bermakna AS menyokong kemerdekaan Taiwan atau memandang pulau itu sebagai negara berdaulat, menurut seorang pegawai pentadbiran.

Minggu lepas, China mengumumkan sekatan ke atas Northrop Grumman Corp. dan anak syarikat Lockheed Martin Corp. kerana membekalkan senjata kepada Taiwan. Tiada syarikat mempunyai sebarang aktiviti untuk disekat di China jadi langkah itu kebanyakannya simbolik.

Pada bulan Ogos, sebuah agensi AS mengumumkan jualan peralatan bernilai AS$500 juta untuk pesawat pejuang F-16 yang akan dibekalkan oleh Lockheed Martin. Agensi yang sama mengumumkan pada bulan Disember bahawa Northrop Grumman akan membekalkan Taiwan dengan sistem untuk menggunakan periuk api anti-kereta kebal.

Taiwan memberi amaran minggu lepas bahawa China akan meningkatkan tekanan ketenteraan yang telah dikenakannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tekanan yang sebahagiannya timbul daripada kekecewaan bahawa kerajaan Tsai tidak mengakui bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China

Mejar Jeneral Huang Wen-chi berkata Selasa bahawa “tekanan PLA akan berterusan dan kami fikir tekanan esok akan lebih besar daripada hari ini.” Komen beliau dibuat tidak lama selepas China menghantar 20 kapal perang berhampiran pulau itu, satu lagi rekod.

—Dengan bantuan Kari Lindberg.