US-Vietnam-Diplomacy

(HANOI, Vietnam) – Presiden Joe Biden berkata Ahad lawatannya ke Vietnam untuk mempamerkan hubungan yang lebih erat dengan Hanoi bukanlah untuk mencuba memulakan “perang dingin” dengan China, tetapi sebaliknya adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk menyediakan kestabilan global dengan membina hubungan AS di seluruh Asia pada masa ketegangan dengan Beijing.

“Ia bukan tentang mengandungi China,” kata Biden dalam sidang akhbar di ibu negara Vietnam selepas menghadiri Kumpulan 20 di India. “Ia adalah tentang mempunyai asas yang stabil.”

Presiden Amerika tiba di Hanoi ketika Vietnam menaikkan taraf Amerika Syarikat ke status diplomatik tertinggi, rakan kongsi strategik komprehensif. Itu adalah bukti sejauh mana hubungan telah berkembang dari apa yang Biden sebut sebagai “masa lalu yang pahit” Perang Vietnam.

Perkongsian diperluas mencerminkan usaha yang lebih luas di seluruh Asia untuk menandingi pengaruh China. Biden telah berkata Vietnam mahu memperlihatkan sedikit kebebasan, dan syarikat-syarikat AS mencari alternatif kepada import dari kilang Cina. Dia mengejar sekutu yang berpotensi sambil cuba meredakan ketegangan dengan China.

“Saya fikir kita memikirkan terlalu banyak dalam… istilah perang dingin,” kata Biden dalam sidang akhbar itu. “Ia bukan tentang itu. Ia adalah tentang menjana pertumbuhan ekonomi dan kestabilan di semua bahagian dunia. Dan itulah yang kita cuba lakukan.”

Dia menambah: “Kami mempunyai peluang untuk mengukuhkan perikatan di seluruh dunia untuk mengekalkan kestabilan. Itulah yang dilakukan lawatan ini.”

Biden membuka sidang akhbar dengan berkata dia telah “melakukan perjalanan di seluruh dunia dalam lima hari,” dari Washington ke New Delhi dan sekarang Hanoi, mempamerkan usaha pentadbirannya untuk menjalin perikatan. Presiden itu akan berhenti di Alaska dalam perjalanan pulang Isnin ini untuk memperingati ulang tahun serangan 9/11.

Sebagai respons kepada satu soalan, Biden memberitahu wartawan dia telah bertemu dengan Perdana Menteri China Li Qiang ketika di India. Kenalan itu adalah interaksi peringkat tertinggi antara pegawai AS dan China sejak Biden dan presiden China, Xi Jinping, mengadakan perbincangan di G20 tahun lalu di Indonesia. Xi melangkau perbualan India dan menghantar Li menggantikan tempatnya.

“Kami bercakap tentang kestabilan. … Ia sama sekali tidak konfrontasi,” kata Biden.

Pertukaran itu, antara sesi G20 pada hari Sabtu, singkat, menurut pegawai pentadbiran Biden kanan. Tidak jelas siapa yang mendekati siapa, tetapi Biden berminat untuk bertemu Li dan menekankan hasratnya untuk menstabilkan hubungan naik turun antara kedua-dua negara, kata pegawai itu, yang tidak dibenarkan membincangkan perkara itu secara terbuka dan berbicara dengan syarat anonim.

Biden pergi ke mesyuarat dengan pemimpin Vietnam selepas ketibanya di negara itu. Dia mengalu-alukan perkongsian baru dan berkata dia berharap kemajuan dalam iklim, ekonomi dan isu-isu lain semasa lawatannya selama 24 jam di Hanoi.

“Kami boleh menelusuri lengkung 50 tahun kemajuan antara bangsa kita dari konflik ke normalisasi ke status tinggi baru ini,” kata Biden dengan Nguyễn Phú Trong, setiausaha agung Parti Komunis Vietnam, di ibu pejabat parti.

Biden telah menggambarkan dirinya sebagai sebahagian daripada “generasi Vietnam” walaupun dia tidak berkhidmat dalam perang. Dia diberi lima penangguhan draf dan dikecualikan daripada perkhidmatan tentera kerana dia menghidap asma semasa remaja.

Biden memanggil Vietnam “teman, rakan kongsi yang boleh diharap dan ahli masyarakat antarabangsa yang bertanggungjawab.” Dia mencatat bahawa veteran seperti John Kerry, penasihat iklimnya, dan mendiang John McCain, tawanan perang Vietnam dan senator Republik dari Arizona, mencari cara untuk membina hubungan dengan Vietnam selepas perang.

“Kedua-dua lelaki melihat dengan begitu jelas, seperti saya dan begitu ramai yang lain, betapa banyak yang kita perolehi dengan bekerjasama untuk mengatasi masa lalu yang pahit,” katanya.

Trong berjanji bahawa negaranya akan bekerja keras untuk melaksanakan perjanjian itu. “Hanya kemudian kita boleh katakan ia berjaya,” janjinya.

Biden menggambarkan AS dan Vietnam sebagai “rakan kongsi penting pada apa yang saya katakan adalah masa yang sangat penting.” Tiada pemimpin secara khusus membincangkan bagaimana kebangkitan ekonomi dan geopolitik China telah menyumbang kepada perkongsian negara yang diperluas, namun sukar untuk menjelaskan pelukan bersama tanpa pengaruh Beijing yang semakin meningkat.

Vietnam sebelum ini memberikan tahap hubungan yang sama kepada China dan Rusia. Menaik taraf AS menunjukkan bahawa Vietnam mahu lindung nilai persahabatannya ketika syarikat AS dan Eropah mencari alternatif kepada kilang Cina.

Dengan kemelesetan ekonomi China dan pengukuhan kuasa politik Xi, Biden melihat peluang untuk membawa lebih banyak negara, termasuk Vietnam dan Kemboja, ke orbit Amerika.

Barangan import Vietnam ke AS hampir berganda sejak 2019 kepada $127 bilion setahun, menurut Biro Banci AS. Tetapi tidak mungkin Vietnam, dengan populasi 100 juta, dapat menandingi skala pembuatan China. Pada tahun 2022, China, dengan 1.4 bilion orang, mengeksport empat kali ganda barangan ke AS berbanding Vietnam.

– Penyumbang Berita Press Darlene Superville di Washington.