Czar sebenar mungkin sudah lama tiada, tetapi selama berdekad-dekad, Rumah Putih telah melakukan pekerjaan yang baik dalam mengekalkan peranan itu – atau sekurang-kurangnya gelaran kehormat – melantik seorang pengarah untuk menyelia tugas atau isu tertentu, dan menganugerahkan gelaran itu bersama dengannya. Kita pernah mempunyai Czar Ebola, Czar Dadah, Czar Bajet, Czar Iklim, dan banyak lagi. Semalam, sebelum sidang media, kumpulan itu mengeluarkan laporan 33 halaman. Antara lain, laporan itu menyeru NASA untuk bekerjasama dengan cawangan kerajaan lain, menggunakan kepakaran dalam teknologi angkasa untuk membantu menentukan apa UAP sebelum ini dilihat dan masa depan. Ahli panel juga mengesyorkan bersandar pada kecerdikan buatan, pembelajaran mesin, dan pemerhatian satelit untuk mencari dan menjelaskan objek dengan lebih baik. Laporan itu memanggil pemilihan satu orang di NASA untuk menyelia semua kerja ini, dan NASA bersetuju, mengumumkan bahawa seorang pengarah penyelidikan UAP memang telah ditugaskan, tetapi dengan sengaja enggan melepaskan namanya – sekurang-kurangnya pada mulanya – kerana kebimbangan keselamatannya.

“Salah satu perkara yang lebih besar yang berlaku semasa kajian kami [adalah bahawa orang] mengganggu beberapa ahli panel kami dan itu adalah tingkah laku yang sangat tidak wajar,” kata David Spergel, pengerusi kajian dan ketua Simons Foundation, sebuah kumpulan di New York yang membiayai kerja dalam matematik dan sains asas. “Sayangnya, saya fikir ia sebahagian daripada masalah yang lebih mendalam… di web di media sosial.” Tetapi rahsia itu tidak dapat kekal rahsia. Berulang kali didesak oleh wartawan semasa acara media, NASA memutuskan dalam masa 24 jam untuk melepaskan nama McInernay.

Hakikat bahawa kita berada di sini sama sekali – dengan agensi angkasa paling berjaya di dunia menjalankan penyiasatan yang pada akhirnya, sekurang-kurangnya secara teori, dapat menunjuk ke arah penemuan kehidupan asing yang cerdik – tidaklah tidak mungkin seperti yang kelihatan. Selama bertahun-tahun, nama jenama dalam dunia politik telah melangkah ke hadapan untuk mengakui bahawa ada sesuatu yang membingungkan tentang semua lalu lintas atmosfera yang misteri itu. Pada tahun 2021, Harry Reid, yang merupakan Ketua Majoriti Senat pada tahun 2007 apabila Pasukan Petugas Pengenalan Ancaman Aeroangkasa Maju ditubuhkan, memberitahu The Guardian: “Saya percaya ia sama seperti kita memulakan kapal terbang. Kapal terbang tidak difahami dengan cepat. UFO memukau orang yang menjadi juruterbang, ahli fizik, kerana mereka tidak dapat memahami bagaimana UFO ini tidak mempunyai jejak wap, tiada lampu padanya, namun bergerak pada kelajuan yang luar biasa dan membuat pergerakan tajam.”