Ashton Kutcher

Ashton Kutcher telah meletak jawatan sebagai pengerusi lembaga Thorn, organisasi anti-penyalahgunaan seks kanak-kanak yang ditubuhkannya pada tahun 2009 bersama isterinya ketika itu Demi Moore. Isterinya Mila Kunis, yang berkhidmat sebagai pemerhati dalam lembaga organisasi itu, turut meletak jawatan. Langkah ini diambil susulan kemarahan terhadap surat sokongan mereka untuk Danny Masterson, yang telah disabitkan kerana merogol dua orang wanita.

“Mangsa penderaan seks telah lama dibisukan dan pernyataan watak yang saya kemukakan adalah satu lagi contoh menyakitkan mempersoalkan mangsa yang cukup berani berkongsi pengalaman mereka,” tulis Kutcher dalam surat bertarikh 14 September kepada lembaga Thorn, yang dikongsi secara eksklusif dengan TIME.

“Selepas saya dan isteri saya menghabiskan beberapa hari mendengar, merefleksikan diri, belajar, dan berbual dengan mangsa dan kakitangan serta kepimpinan di Thorn, saya memutuskan bahawa tanggungjawab saya ialah meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga, berkuat kuasa serta-merta,” tulis Kutcher. “Saya tidak boleh membenarkan kesilapan pertimbangan saya mengalih perhatian daripada usaha dan kanak-kanak yang kita layani.”

Pelakon itu juga meminta maaf kepada mangsa serangan seksual dan penyokong lain kerana mengecewakan mereka. “Misi ini mestilah menjadi keutamaan dan saya ingin menawarkan permintaan maaf ikhlas saya kepada semua mangsa keganasan seksual dan semua orang di Thorn yang saya sakiti dengan apa yang saya lakukan,” tulisnya kepada lembaga. “Dan kepada komuniti advokasi yang lebih luas, saya amat menyesal. Saya tetap berbangga dengan apa yang telah kita capai dalam dekad lalu dan akan terus menyokong kerja Thorn. Terima kasih atas advokasi dan dedikasi yang tidak kenal penat lelah anda terhadap isu ini.”

Kutcher, Kunis, dan beberapa bekas rakan pelakon lain That ’70s Show dan The Ranch termasuk antara nama-nama terkenal yang menulis surat sokongan untuk Masterson semasa fasa penjatuhan hukuman perbicaraannya. Pada bulan Mei, Masterson didapati bersalah atas dua tuduhan rogol paksa bagi serangan berasingan ke atas dua orang wanita pada tahun 2001 dan 2003. Dalam suratnya, Kutcher memuji rakan pelakon dan kawannya sebagai “manusia yang luar biasa jujur ​​dan berintegriti,” yang telah membantunya menjauhi dadah dan “sentiasa melayani orang dengan maruah, kesaksamaan, dan kemurahan hati.” Surat-surat itu nampaknya tidak banyak membantu; Masterson menerima hukuman 30 tahun hingga seumur hidup.

Selepas surat-surat itu didedahkan, Kutcher, Kunis, dan penyokong lain disambut dengan reaksi negatif serta-merta, tetapi kecaman khusus ditujukan kepada Kutcher, sebahagiannya kerana advokasinya bagi pihak mangsa pemerdagangan seks kanak-kanak. Pada tahun 2017, pelakon itu memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Hubungan Luar Negeri Senat mengenai penyalahgunaan kanak-kanak dalam talian yang mengerikan yang dilihatnya sebagai sebahagian daripada kerjanya di Thorn, sebuah organisasi yang menggunakan teknologi untuk memerangi eksploitasi seksual kanak-kanak, dan tentang keperluan untuk memberi lebih perhatian kepada isu itu.

Dan pada tahun 2022, beliau mengumpul lebih daripada satu juta dolar untuk organisasi itu dengan berlari maraton Bandar Raya New York. Pada masa itu beliau berkata beliau dimotivasikan oleh satu mangsa tertentu: “Saya letakkan budak itu di seberang garisan penamat,” katanya kepada People. “Saya tahu dia ada di luar sana dan saya mahu dia tahu bahawa ada orang yang datang mencarinya.”

Ashton kutcher thorn

Kutcher, yang dalam surat sokongannya untuk Masterson menyebut dirinya sebagai “seorang pelakon, pelabur, dermawan, dan yang paling penting seorang bapa,” dan Kunis mengeluarkan video di mana mereka cuba menerangkan mereka menyokong seorang kawan dan tidak bermaksud mempersoalkan atau mencetuskan semula trauma mangsa rogol, tetapi cubaan mereka meminta maaf—”kami minta maaf jika itu berlaku”—hanya menyulut isu itu.

Menurut wartawan Yashar Ali, salah seorang mangsa menghantar pesanan teks berikut sebagai reaksi: “Video ini sangat menghina dan menyakitkan hati. Harapan saya ialah mereka belajar akauntabiliti radikal dan kepentingan pendidikan kendiri untuk mengetahui bila perlu mengekang hak istimewa mereka — terutamanya Ashton, yang mendakwa bekerja dengan mangsa jenayah seks. Dan berkenaan Mila, saya hanya boleh memikirkan ‘Times Up.’”

Kini giliran Kutcher menerima kenyataan sokongan. “Ashton mengasaskan Thorn lebih sedekad yang lalu dengan satu matlamat: melindungi kanak-kanak daripada penderaan seksual dan memberi mereka zaman kanak-kanak yang mereka layak,” kata Suzanne Bell, seorang peguam berfokus teknologi, yang juga ahli lembaga Thorn. “Dedikasi dan komitmen tanpa berbelah bagi beliau kepada Thorn sepanjang perjalanannya telah membolehkan organisasi ini menjadi pemimpin dalam ekosistem keselamatan kanak-kanak.”

Anggaran tepat berapa ramai kanak-kanak yang dipaksa melakukan perbuatan seks sukar diperoleh, tetapi menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa, 1.3 juta kanak-kanak di seluruh dunia berada dalam sesuatu bentuk buruh paksa pada tahun 2021, dan lebih separuh daripada mereka dalam “eksploitasi seksual komersial paksaan.” Isu ini menjadi perhatian pada tahun 2023 kerana kejayaan filem Sound of Freedom yang tidak dijangka, yang menggambarkan versi difiksyenkan organisasi yang menyelamatkan kanak-kanak daripada sindiket perdagangan seks kanak-kanak yang memudahkan penderaan seksual kanak-kanak.

Thorn, yang ditubuhkan sebagai DNA (Demi dan Ashton) pada tahun 2009, dan menukar namanya pada tahun 2012, berusaha menggunakan teknologi untuk menangani penyebaran Bahan Penderaan Seksual Kanak-Kanak (CSAM) dalam talian. Ia telah membangunkan alat untuk membantu penguatkuasaan undang-undang mengenal pasti mangsa dan produk untuk membantu syarikat teknologi dengan cepat mengeluarkan CSAM, dan menawarkan sumber kepada ibu bapa untuk membantu mencegah penderaan.

“Setakat ini, Thorn telah membantu industri teknologi mengeluarkan lebih 2 juta fail potensi penderaan seksual kanak-kanak dari web terbuka membantu mengakhiri kitaran penderaan dan menghentikan penganiayaan semula,” kata organisasi itu dalam kenyataan menerima peletakan jawatan Kutcher sambil mencari sokongan berterusan penaja dan rakannya. “Kami tidak akan menjadi Thorn seperti hari ini tanpa sumbangan Ashton.”


Baca surat penuh Kutcher kepada lembaga:

14 September 2023

Lembaga Thorn,

Selepas saya dan isteri saya menghabiskan beberapa hari mendengar, merefleksikan diri, belajar, dan berbual dengan mangsa dan kakitangan serta kepimpinan di Thorn, saya memutuskan bahawa tanggungjawab saya ialah meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga, berkuat kuasa serta-merta. Saya tidak boleh membenarkan kesilapan pertimbangan saya mengalih perhatian daripada usaha dan kanak-kanak yang kita layani.

Seperti yang anda tahu, saya telah bekerja selama 15 tahun untuk memperjuangkan orang yang dieksploitasi secara seksual. Mangsa penderaan seks telah lama dibisukan dan pernyataan watak yang saya kemukakan adalah satu lagi contoh menyakitkan mempersoalkan mangsa yang cukup berani berkongsi pengalaman mereka. Inilah yang sebenarnya telah kita usahakan untuk songsangkan sepanjang dekad lalu.

Misi ini mestilah menjadi keutamaan dan saya ingin menawarkan permintaan maaf ikhlas saya kepada semua mangsa keganasan seksual dan semua orang di Thorn yang saya sakiti dengan apa yang saya lakukan. Dan kepada komuniti advokasi yang lebih luas, saya amat menyesal. Saya tetap berbangga dengan apa yang telah kita capai dalam dekad lalu dan akan terus menyokong kerja Thorn. Terima kasih atas advokasi dan dedikasi yang tidak kenal penat lelah anda terhadap isu ini.

Salam hormat,

Ashton Kutcher