Semasa Bulan Kesediaan Kebangsaan, Ingat Bahawa Beberapa Jam Kerja pada Hari Sabtu Boleh Membuat Perbezaan
OAKLAND, Calif., 5 Sept. 2023 — Sama seperti sistem keselamatan rumah dan pengesan pergerakan melindungi rumah dan keluarga anda, mewujudkan 100 kaki ruang pertahanan di sekitar harta anda berfungsi sebagai satu lagi cara untuk menjaga apa yang anda miliki dan orang yang anda kasihi selamat.

Biarkan Pusat Tindakan Keselamatan Pacific Gas and Electric Company (PG&E) menjadi panduan anda. September adalah Bulan Kesediaan Kebangsaan, dan Pusat Tindakan Keselamatan (safetyactioncenter.pge.com) adalah sumber kesediaan dalam talian PG&E, yang menyediakan maklumat untuk membantu pelanggan menjaga keluarga, rumah dan perniagaan mereka selamat semasa bencana alam dan kecemasan lain.
Di Pusat Tindakan Keselamatan, anda akan menemui siri video popular “7 Hari Sabtu untuk Rumah Tahan Api” termasuk seluruh episod tentang mewujudkan ruang pertahanan. Ia menampilkan Pakar Keselamatan Awam Kanan PG&E David Hawks, bekas ketua unit Cal Fire Butte, yang berkongsi dan menunjukkan bagaimana beberapa kerja kebun yang mudah benar-benar menambah banyak perlindungan.
“Yang terbaik ialah semua ini boleh dilakukan dalam beberapa jam pada hari Sabtu,” kata Hawks. “Ia bukan sahaja penting untuk mengekalkan rumah anda lebih tahan api, ia juga penting untuk membantu pemadam kebakaran mempertahankan rumah anda dengan selamat.”
Hawks mengajar:
Cara mengekalkan harta anda ringan, hijau dan bersih

Pastikan tumbuhan diairi dengan baik
Buang rumput mati
Jangan sekali-kali menggunakan mesin rumput pada rumput kering pada hari panas dan berangin. Guna pemangkas rumput atau pemangkas benang sebaliknya.
Lakukan kerja kebun anda awal pagi, sebaik-baiknya sebelum pukul 10 pagi. Dan jangan lakukan kerja kebun jika Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan telah mengeluarkan Amaran Bendera Merah.

Cara mengekalkan jarak di antara tumbuhan“Sama seperti manusia, semak memerlukan ruang. Terlalu banyak semak berdekatan membolehkan api merebak dari semak ke semak dan meningkatkan keamatan api,” kata Hawks.

Jarangkan semak atau buang beberapa sama sekali.
Jarakkan semak dua kali ganda ketinggian semak, jadi semak tiga kaki harus enam kaki jauhnya dari semak berdekatan.
Elakkan bahan bakar tangga, yang membolehkan api bergerak dari tanah ke semak ke pokok ke mahkota

Cara mewujudkan 100 kaki ruang pertahanan

Pokok kecil harus dilonggarkan sekurang-kurangnya enam kaki dari tanah
Pokok besar dengan tumbuhan di bawah harus dilonggarkan tiga kali ganda ketinggian tumbuhan, jadi jika anda mempunyai semak dua kaki di bawah pokok, anda harus mengeluarkan dahan sehingga enam kaki
Berikan pokok dewasa ruang. Jarakkan mahkota 10 kaki sebaik pokok mencapai kematangan. Jika harta anda mempunyai cerun sederhana hingga sederhana, tambah jarak kepada 20 kaki. Dan jika harta anda mempunyai cerun teruk melebihi 40%, mahkota pokok harus dijarakkan 30 kaki.

Lebih banyak sumber tersedia

Cal Fire. Ruang pertahanan adalah penimbal antara struktur anda dan kawasan sekitar, agensi pemadam kebakaran negeri berkata. Ruang pertahanan yang mencukupi bertindak sebagai halangan untuk memperlahankan atau menghentikan kemajuan api yang sebaliknya akan menelan harta anda. Ruang pertahanan adalah barisan pertahanan pertama rumah anda terhadap kebakaran liar. Cal Fire menawarkan tip tambahan di laman web Ready for Wildfire-nya.
U.S Forest Service. Perkhidmatan Hutan berpasangan dengan Persatuan Perlindungan Kebakaran Kebangsaan dan Komuniti Firewise, sebuah program yang mengajar orang bagaimana menyesuaikan diri dengan kebakaran liar dan menggalakkan jiran bekerjasama dan bertindak sekarang untuk mencegah kerugian. Persatuan mencatat hampir 45 juta rumah berada di antara liar/bandar.

Mengenai PG&EPacific Gas and Electric Company, anak syarikat PG&E Corporation (NYSE:PCG), adalah gabungan gas asli dan utiliti elektrik yang melayani lebih dari 16 juta orang merentasi 70,000 batu persegi di Utara dan California Tengah. Untuk maklumat lanjut, layari pge.com dan pge.com/news.

SUMBER Pacific Gas dan Elec