CALGARY, AB, 11 Sept. 2023 – Vermilion Energy Inc. (“Vermilion”, “Kami”, “Kita”, atau “Syarikat”) (TSX: VET) (NYSE: VET) dengan sukacitanya memberikan kemas kini mengenai operasi Australia dan Ireland kami dan program lindung nilai gas Eropah.

Kami dengan sukacitanya melaporkan bahawa kami kini menjangkakan pengeluaran Q3 2023 akan mencapai hujung atas julat panduan suku tahunan kami 80,000 hingga 83,000 boe/d disebabkan perkembangan positif di Australia dan Ireland.

Di Australia, kami berjaya menyelesaikan baki kerja pemeriksaan dan pembaikan ke atas kemudahan Wandoo kami dan memulakan semula pengeluaran pada awal September tanpa insiden. Kadar pengeluaran awal adalah kukuh dan Australia diunjurkan untuk menghasilkan kira-kira 4,000 tong/hari pada Q4 2023. Aset Wandoo telah berada dalam portfolio kami sejak 2004 dan telah menjana aliran tunai bebas (“FCF”)(1) yang besar dalam tempoh masa ini. Pada 2022, minyak mentah Wandoo dijual pada premium AS$14 kepada Brent, yang mendorong margin bersih yang sangat kukuh. Di bawah harga jalur semasa kami menganggarkan lebih daripada $100 juta FCF daripada Australia pada 2024.

Di Ireland, kami berjaya menyelesaikan penyelenggaraan utama yang dirancang di Corrib kira-kira lima hari lebih awal daripada jadual pada Ogos. Corrib dijangka menghasilkan kira-kira 10,000 boe/d gas Eropah berkualiti tinggi bersih kepada Vermilion pada Q4 2023.

Harga gas Eropah kekal kukuh disebabkan kebimbangan bekalan berterusan menjelang musim sejuk tiba. Harga hadapan 2024 dan 2025 masing-masing sebanyak $22 dan $21 per mmbtu menjana aliran tunai bebas yang kukuh. Oleh itu, kami terus menambah lebih banyak lindung nilai gas Eropah dalam tempoh ini, dan kini mempunyai 51% daripada gas Eropah kami 2H 2023 dilindung nilai pada purata harga lantai $32 per mmbtu, 31% daripada pengeluaran gas Eropah kami 2024 dilindung nilai pada purata harga lantai $33 per mmbtu dan 14% daripada pengeluaran gas Eropah kami 2025 dilindung nilai pada purata harga lantai $21 per mmbtu. Lindung nilai pada tahap harga ini membolehkan kami mengunci aliran dana operasi masa depan (“FFO”)(2) dan memberi keyakinan yang lebih besar untuk mencapai sasaran hutang jangka pendek kami sambil meningkatkan pulangan modal masa depan kami kepada pemegang saham.

Ramalan pengeluaran Q4 2023 kami 86,000 hingga 89,000 boe/d dan julat panduan tahunan 82,000 hingga 86,000 boe/d kekal tidak berubah. Kami merancang untuk mengeluarkan keputusan Q3 2023 kami pada 1 November 2023 selepas penutupan pasaran Amerika Utara.

(1)

Aliran tunai bebas (“FCF”) adalah ukuran kewangan bukan GAAP yang setanding dengan aliran tunai daripada aktiviti operasi dan terdiri daripada aliran dana operasi (“FFO”) kurang perbelanjaan penggerudian dan pembangunan serta eksplorasi dan penilaian. Ukuran ini digunakan untuk menentukan dana yang ada untuk aktiviti pelaburan dan pembiayaan termasuk pembayaran dividen, pembayaran semula hutang jangka panjang, peruntukan semula ke dalam unit perniagaan sedia ada dan penggunaan dalam usaha niaga baharu.

(2)

Aliran dana operasi (“FFO”) adalah jumlah ukuran segmen yang setanding dengan pendapatan bersih yang terdiri daripada jualan tolak royalti, pengangkutan, operasi, pentadbiran am, cukai pendapatan korporat, PRRT, cukai keuntungan, perbelanjaan faedah, keuntungan direalisasi pada derivatif, keuntungan (kerugian) pertukaran asing direalisasi, dan pendapatan lain yang direalisasi. Ukuran ini digunakan untuk menilai sumbangan setiap unit perniagaan kepada keupayaan Vermilion untuk menjana pendapatan yang diperlukan untuk membayar dividen, membayar semula hutang, membiayai obligasi penarikan aset, dan membuat pelaburan modal. FFO tidak mempunyai makna yang distandardkan di bawah IFRS dan oleh itu mungkin tidak boleh dibandingkan dengan ukuran yang serupa yang diberikan oleh pengeluar lain.

Mengenai Vermilion

Vermilion ialah pengeluar tenaga antarabangsa yang berusaha untuk mewujudkan nilai menerusi pengambilalihan, eksplorasi, pembangunan dan pengoptimuman aset pengeluaran di Amerika Utara, Eropah dan Australia. Model perniagaan kami menekankan penjanaan aliran tunai bebas dan pengembalian modal kepada pelabur apabila wajar secara ekonomi, ditambah dengan pengambilalihan nilai tambah. Operasi Vermilion memberi tumpuan kepada eksploitasi permainan sumber konvensional cecair ringan dan gas kaya cecair di Amerika Utara dan eksplorasi serta pembangunan peluang gas asli dan minyak konvensional di Eropah dan Australia.

Keutamaan Vermilion ialah kesihatan dan keselamatan, alam sekitar, dan keuntungan, dalam susunan itu. Tiada apa yang lebih penting bagi kami daripada keselamatan orang ramai dan mereka yang bekerja dengan kami, serta perlindungan persekitaran semula jadi kami. Kami telah diiktiraf oleh agensi penarafan ESG terkemuka atas ketelusan dan pengurusan isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus utama. Di samping itu, kami menekankan pelaburan komuniti strategik di setiap kawasan operasi kami.

Vermilion didagangkan di Bursa Saham Toronto dan Bursa Saham New York di bawah simbol VET.

www.vermilionenergy.com

Penafian

Kenyataan tertentu yang dimasukkan atau dirujuk dalam dokumen ini mungkin merupakan kenyataan pandangan ke hadapan atau maklumat di bawah perundangan sekuriti yang berkenaan. Kenyataan pandangan ke hadapan atau maklumat sedemikian biasanya mengandungi kenyataan dengan perkataan seperti “menjangka”, “percaya”, “jangka”, “merancang”, “berniat”, “anggar”, “cadang”, atau perkataan yang menunjukkan hasil masa depan atau kenyataan mengenai pandangan. Kenyataan pandangan ke hadapan atau maklumat dalam dokumen ini mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada: perbelanjaan modal dan keupayaan Vermilion untuk membiayai perbelanjaan tersebut; kapasiti hutang tambahan Vermilion yang memberikannya modal kerja tambahan; kenyataan mengenai pengembalian modal; fleksibiliti program modal dan operasi Vermilion; strategi dan objektif perniagaan; prestasi operasi dan kewangan; jualan petroleum dan gas asli; tahap pengeluaran masa depan dan masa pelaksanaannya, termasuk panduan Vermilion 2023, dan kadar pertumbuhan pengeluaran purata tahunan; kesan perubahan harga minyak mentah dan gas asli, perubahan kadar pertukaran dan inflasi; penurunan pengeluaran atau jualan yang ketara disebabkan keadaan yang tidak dijangka; kesan perubahan anggaran perakaunan kritikal yang mungkin berlaku; kenyataan mengenai pertumbuhan dan saiz inventori projek masa depan Vermilion, telaga yang dijangka akan digerudi pada 2023; rancangan eksplorasi dan pembangunan serta masa pelaksanaannya; keupayaan Vermilion untuk mengurangkan hutangnya; kenyataan mengenai program lindung nilai Vermilion, rancangannya untuk menambah kedudukan lindung nilainya, dan kesan dijangka program lindung nilai Vermilion ke atas ekonomi projek dan aliran tunai bebas; potensi kesan kewangan risiko berkaitan iklim; rancangan pengambilalihan dan pelupusan serta masa pelaksanaannya; perbelanjaan operasi dan lain-lain, termasuk pembayaran dan jumlah dividen masa depan; kadar royalti dan cukai pendapatan serta jangkaan Vermilion mengenai cukai masa depan dan kebolehcukaian; dan masa prosiding kawal selia dan kelulusan.

Kenyataan pandangan ke hadapan atau maklumat sedemikian adalah berdasarkan sejumlah andaian yang dibuat oleh Vermilion, termasuk tetapi tidak terhad kepada: masa depan harga minyak dan gas semula jadi dan diferensial harga; kadar pertukaran asing masa depan; kadar faedah masa depan; keadaan ekonomi dan kewangan masa depan; jumlah belanjawan masa depan; tahap pengeluaran masa depan; keuntungan operasi masa depan; prospek penerokaan dan pembangunan masa depan dan peluang pelaburan; keupayaan untuk secara berterusan mengurangkan kos operasi dan meningkatkan produktiviti; akses yang berterusan kepada kemudahan pembiayaan dan modal pada terma yang diterima; kejayaan operasi penggerudian dan pembangunan dan hasilnya; keupayaan untuk secara berterusan menambah rizab dan sumber melalui pengambilalihan, eksplorasi dan pembangunan; keupayaan untuk mendapatkan perkhidmatan dan peralatan yang diperlukan secara tepat pada masanya dan pada harga yang munasabah; keupayaan untuk mengangkut minyak mentah dan gas asli ke pasaran; keupayaan untuk mencapai objektif strategik; kestabilan kadar dividen; keupayaan untuk mengeluarkan dan menjual petroleum dan gas asli; keupayaan untuk membangunkan projek secara tepat pada masanya dan dalam belanjawan; keadaan ekonomi dan kewangan am; margin; cukai dan rejim cukai masa depan; hasil dan masa penyelesaian prosiding undang-undang atau kawal selia; perjanjian kontrak dan perundingan; kadar inflasi masa depan; dan kejayaan pengembangan dan peningkatan aset.

Walaupun Vermilion percaya bahawa jangkaan dalam kenyataan pandangan ke hadapan atau maklumat adalah munasabah, tiada jaminan diberikan bahawa jangkaan tersebut akan terbukti betul. Kenyataan