SINGAPURA, 2 September 2023 — Sistem Kesihatan Universiti Kebangsaan (NUHS), Sekolah Perubatan Yong Loo Lin NUS dan Hospital Alexandra (AH) telah mencapai satu tonggak dengan melancarkan Klinik Kesihatan Panjang Umur yang pertama di dunia oleh penjagaan kesihatan awam. Terletak di Hospital Alexandra di Singapura, klinik ini bertujuan untuk melengahkan penuaan biologi, seterusnya mengoptimumkan fungsi dan daya tahan serta meningkatkan jangka hayat sihat melalui diagnosis dan intervensi berasaskan bukti. Dengan menggunakan penanda biologi penuaan yang spesifik kepada populasi Singapura, klinik ini akan memanfaatkan terobosan daripada Pusat Penyelidikan Kesihatan Panjang Umur NUHS (CHL) dan menggabungkan kemajuan dalam gerosains dan perubatan kesihatan panjang umur ke arah perubatan presisi.

Profesor Madya Klinikal Laureen Wang (kedua dari kanan), Pengarah Klinik Kesihatan Panjang Umur AH, yang pertama di hospital awam dunia. Beliau disertai ahli pasukan multidisiplin daripada klinik baharu tersebut. Kredit: Hospital Alexandra
Profesor Madya Klinikal Laureen Wang (kedua dari kanan), Pengarah Klinik Kesihatan Panjang Umur AH, yang pertama di hospital awam dunia. Beliau disertai ahli pasukan multidisiplin daripada klinik baharu tersebut. Kredit: Hospital Alexandra

Klinik Kesihatan Panjang Umur berhasrat untuk memperkuat jangka hayat sihat rakyat Singapura sebanyak tiga tahun dalam tempoh satu dekad akan datang. Unit penyelidikan CHL di Hospital Alexandra memberi klinik tersebut panduan dan cadangan mengenai struktur perkhidmatan, kesesuaian diagnostik dan intervensi serta pendidikan dan peningkatan kemahiran profesional kesihatan untuk mengamalkan dalam perkhidmatan ini. CHL diketuai oleh Profesor Andrea Maier, seorang pakar perubatan dalaman, terkenal dengan penyelidikan penterjemahan dalam penuaan dan diagnostik penyakit berkaitan usia serta intervensi farmakologi dan bukan farmakologi dalam penuaan manusia. Beliau juga Presiden Pengasas Persatuan Perubatan Kesihatan Panjang Umur. Klinik kesihatan panjang umur yang diketuai oleh Profesor Madya Klinikal Laureen Wang, seorang pakar kardiologi, menyinergikan penemuan saintifik dengan aplikasi praktikal, dan menjalankan penilaian peribadi yang merangkumi pelbagai teknik inovatif, daripada pengukuran kekakuan arteri hingga analisis epigenetik, dan menyesuaikan intervensi yang melangkaui model penjagaan kesihatan tradisional. Pasukan multidisiplin profesional kesihatan, termasuk doktor, jururawat, pakar kesihatan bersekutu, dan jurulatih kesihatan, bekerjasama untuk merangka pelan kesihatan peribadi yang merangkumi pengubahsuaian gaya hidup, intervensi perubatan, dan terapi sasaran. Individu diberi peluang tanpa preseden untuk menyumbang kepada penyelidikan perintis melalui percubaan klinikal suplemen dan ubat guna semula yang sedang berjalan.

Dr. Shyam Bishen, Ahli Jawatankuasa Eksekutif, Forum Ekonomi Dunia dan Profesor Kenneth Mak, Pengarah Kesihatan Singapura, disertai 100 tetamu istimewa lain, pada 31 Ogos 2023, untuk menegaskan semula Klinik Kesihatan Panjang Umur sebagai satu yang melambangkan usaha Singapura untuk mengurangkan beban penyakit kronik dan merevolusikan landskap penjagaan kesihatan dengan prospek hidup lebih lama, lebih sihat dan lebih bermakna.

Untuk maklumat lanjut mengenai Klinik Kesihatan Panjang Umur atau untuk membuat temu janji:
Lawati: https://www.ah.com.sg
E-mel: AH_Wellness@nuhs.edu.sg

Isi borang pada Pautan ini: https://form.gov.sg/644614163b726b0012e1d224