Saham Enbridge (NYSE:ENB) mengalami penurunan pada hari Rabu ketika para pelabur memproses niat syarikat paip talian Kanada itu untuk memperoleh tiga utiliti gas asli AS dalam urus niaga bernilai $14 bilion. Enbridge mendedahkan hasratnya untuk mewujudkan platform utiliti gas asli terbesar di Amerika Utara tidak lama selepas penutupan pasaran pada hari Selasa, menyebabkan saham tersenarainya di New York merosot kira-kira tujuh peratus semasa sesi selepas waktu dagangan. Sementara itu, saham tersenarai di Toronto mengalami penurunan 5.50 peratus, didagangkan pada $45.51 pada pukul 11:10 pagi ET pada hari Rabu.

Di bawah perjanjian ini, Enbridge merancang untuk menggandakan saiz perniagaan utiliti gasnya dengan memperoleh East Ohio Gas, Questar Gas, dan Public Service of North Carolina daripada Dominion Energy Virginia. Syarat-syarat perjanjian melibatkan Enbridge membayar $9.4 bilion tunai dan menanggung $4.6 bilion hutang. Syarikat itu bercadang untuk membiayai transaksi itu melalui gabungan hutang dan ekuiti. Pada hari Selasa, ia mengumumkan urus niaga beli saham besar-besaran untuk mengumpul $4 bilion dengan menjual 89,490,000 saham biasa kepada penjamin yang diketuai oleh RBC Capital Markets dan Morgan Stanley pada harga unit $44.70.

Ketua pegawai eksekutif Enbridge, Greg Ebel, menangani kebimbangan mengenai terbitan ekuiti semasa sidang akhbar maya pada hari Rabu, dengan menyatakan, Apabila anda mengeluarkan ekuiti baru, adalah perkara biasa untuk menjangkakan beberapa turun naik pasaran. Apa yang kami sampaikan kepada pelabur, dan apa yang saya jangka akan berlaku, adalah bahawa pelabur akan sangat menghargai pulangan yang boleh kami capai dalam perniagaan ini.

Walau bagaimanapun, penganalisis Tudor, Pickering, Holt & Co. Colton Bean menyatakan keraguan mengenai urus niaga beli saham itu, dengan menyatakan dalam nota klien pada hari Rabu, “Pengumuman serentak tentang tawaran saham dibeli sebanyak $4 bilion sebahagian besarnya mengurangkan risiko pembiayaan, walaupun dengan kos yang tinggi, dengan tawaran ekuiti datang pada diskaun tujuh peratus berbanding penutupan sebelumnya.”

Enbridge menjangkakan bahawa pengambilalihan, yang memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa negeri dan persekutuan AS, akan selesai tahun depan. Syarikat itu meramalkan bahawa aset baru ini akan menyumbang positif kepada aliran tunai pada tahun pertama pemilikan. Ebel menekankan kepentingan transaksi ini, dengan menyatakan, Kami mempunyai urus niaga yang membentangkan peluang unik dan tanpa tandingan untuk memperoleh utiliti gas asli yang mapan dan berkembang dalam skala yang besar dan pada penilaian yang menarik dari segi sejarah.

Selanjutnya, Ebel menunjukkan bahawa memperoleh utiliti ini daripada Dominion akan mengubah campuran pendapatan syarikat menjadi lebih dekat kepada keseimbangan 50-50 antara minyak mentah dan cecair, berbanding nisbah semasa kira-kira 60-40 memihak kepada gas asli dan tenaga boleh diperbaharui. Urus niaga ini membantu kami mencapai keseimbangan yang lebih baik dan meningkatkan pendedahan kami kepada gas asli, yang kekal menjadi bahan api penting dalam perjalanan kami menuju pengurangan emisi karbon, katanya.

Bean mengekalkan sasaran harga saham $54 setiap saham untuk saham Enbridge yang tersenarai di Toronto, dengan mencirikan pengumuman Selasa sebagai “sedikit positif.” Dia menyatakan, “Walaupun urus niaga ini menyaring dengan baik secara strategik dan membolehkan Enbridge memperbesar utiliti secara material pada penilaian yang munasabah, kami menjangkakan sedikit kelemahan jangka pendek kerana pasaran bergelut dengan ekuiti tambahan dan penyusunan semula portfolio pelabur yang cenderung untuk mencari pendedahan utiliti di tempat lain.”