STOCKHOLM, 11 Sept. 2023Medivir AB (NASDAQ Stockholm: MVIR), sebuah syarikat farmaseutikal yang memberi tumpuan kepada membangunkan rawatan inovatif untuk kanser dalam bidang keperluan perubatan yang tidak dipenuhi, hari ini mengumumkan bahawa rakan kongsi Medivir, Tango Therapeutics telah menerima kelulusan FDA ke atas permohonan Ubat Penyiasatan Baharu untuk TNG348.

TNG348 adalah perencat USP1 (ubiquitin-specific protease 1) novel untuk rawatan kanser BRCA1/2 mutan dan kekurangan pembaikan homolog lain (HRD)+. Kanser HRD+ termasuk mutasi BRCA1/2, mewakili sehingga 50% kanser ovari, 25% kanser payu dara, 10% kanser prostat dan 5% kanser pankreas.

Tango Therapeutics berhasrat untuk memulakan kajian fasa 1/2 dengan TNG348 pada separuh pertama 2024, kedua-duanya sebagai agen tunggal dan dalam gabungan dengan perencat PARP. Data praklinikal menunjukkan kesan sinergistik dengan perencat PARP dalam model naif PARP dan bahawa TNG348 aktif dalam model dengan rintangan kepada perencat PARP. Data ini menunjukkan bahawa TNG348 mungkin memberi manfaat kepada pesakit sama ada sebagai agen tunggal atau dalam gabungan dengan perencat PARP.

TNG348 adalah perencat USP-1 yang dibangunkan daripada program praklinikal USP-1 yang dilesenkan dari Medivir pada tahun 2020.

Di bawah perjanjian pelesenan, Medivir berhak menerima beberapa pembayaran peringkat pembangunan dan komersial serta royalti atas jualan masa depan.

“Sangat menggalakkan untuk melihat molekul praklinikal lain yang dibangunkan oleh Medivir dinilai pada pesakit. Data praklinikal yang dihasilkan oleh Tango Therapeutics kelihatan sangat menjanjikan dan kami akan mengikuti perkembangan klinikal TNG348 dengan penuh harapan,” kata Jens Lindberg, CEO Medivir.

Untuk maklumat tambahan, sila hubungi;
Magnus Christensen, CFO, Medivir AB
Telefon: +46 8 5468 3100. E-mel: magnus.christensen@medivir.com

Mengenai Medivir

Medivir membangunkan dadah inovatif dengan tumpuan kepada kanser di mana keperluan perubatan yang tidak dipenuhi adalah tinggi. Calon dadah ditujukan ke arah bidang petunjuk di mana terapi yang ada adalah terhad atau tiada dan terdapat peluang besar untuk menawarkan peningkatan yang signifikan kepada pesakit. Medivir memberi tumpuan kepada pembangunan fostroxacitabine bralpamide (fostrox), pro-dadah yang direka untuk secara selektif merawat sel kanser hati dan meminimumkan kesan sampingan. Kerjasama dan perkongsian adalah bahagian penting model perniagaan Medivir, dan pembangunan dadah dijalankan sama ada oleh Medivir atau dalam perkongsian. Birinapant, mimetik SMAC, secara eksklusif dilesenkan kepada IGM Biosciences (NASDAQ: IGMS) untuk dibangunkan dalam gabungan dengan antibodi IGM untuk rawatan tumor pepejal. Saham Medivir (ticker: MVIR) disenaraikan dalam Senarai Kap Kecil Bursa Nasdaq Stockholm. www.medivir.com.

Mengenai Tango Therapeutics

Tango Therapeutics adalah syarikat bioteknologi klinikal peringkat yang didedikasikan untuk menemui sasaran dadah baharu dan menyampaikan generasi seterusnya presisi perubatan untuk merawat kanser. Menggunakan pendekatan yang bermula dan berakhir dengan pesakit, Tango memanfaatkan prinsip genetik letalitas sintetik untuk menemui dan membangunkan terapi yang mengambil sasaran kritikal dalam kanser. Ini termasuk memperluaskan alam semesta sasaran presisi onkologi ke dalam bidang baharu seperti kehilangan gen penindas tumor dan sumbangan mereka kepada keupayaan sel kanser untuk mengelak pembunuhan sel imun. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.tangotx.com.

Fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/652/3832781/2285988.pdf

Siaran akhbar (PDF)

SUMBER Medivir