Menggunakan penyelesaian Geotab, Milk & More memanfaatkan data EV masa nyata hampir untuk membantu pasukan secara aktif mengoptimumkan armada mereka

LONDON, 8 Sept. 2023 — Geotab Inc, pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan bersambung, telah membantu Milk & More—pemimpin perintis dalam talian untuk penghantaran susu dan kedai runcit—untuk menyediakan data masa nyata mengurangkan kos operasi sebanyak lebih daripada £2 juta setahun, meningkatkan keseluruhan keselamatan pemandu, dan mendorong kecekapan di seluruh armada mampan persekitarannya.

Milk & More memulakan perjalanan ambisius pada tahun 2018, mengalih armada penghantaran diesel mereka daripada kenderaan diesel kepada Kenderaan Elektrik (EV) buatan Jerman, dikenali sebagai Street Scooters. Sejak itu, syarikat itu telah melancarkan 500 kenderaan elektrik, yang kini juga termasuk EV80. Langkah strategik ini menandakan tonggak penting, menjadikan Milk & More syarikat pertama di UK untuk melancarkan armada EV Street Scooter.

Hari ini, armada Milk & More terdiri daripada 500 EV yang diintegrasikan dengan peranti telematik Geotab GO, berikutan lompatan luar biasa menuju kelestarian. Bersama rakan kongsi Geotab LEVL Telematics, penyelesaian itu memberikan data telematik masa nyata dan menyokong pemantauan tingkah laku pemandu, penggunaan tenaga, dan kesan ekonomi serta alam sekitar daripada peralihan EV dalam armada mereka.

Peralihan kepada EV telah menjimatkan syarikat itu lebih daripada £2 juta dalam kos bahan api tahunan, bersama pengurangan 1.8 juta liter penggunaan diesel dan 4,920 tan pelepasan CO2—data yang dapat diukur dan jejaki syarikat kerana kuasa telematik, dikuasakan oleh Geotab.

Mencerminkan kesan transformatif penyelesaian Geotab, Andy Sandison, Ketua Armada untuk Milk & More mengulas, “Penyelesaian pengurusan armada Geotab menggabungkan data dari armada kenderaan pelbagai kami, memberikan wawasan yang sangat bernilai untuk perniagaan kami. Sebelum menggunakan telematik, kami mempunyai sedikit atau tiada pengetahuan tentang armada atau prestasinya. Sekarang, kami mempunyai akses ke setiap data pengurusan armada, prestasi, tingkah laku pemandu dan kesan alam sekitar. Peningkatan telah menjadi tidak kurang daripada menakjubkan.”

Dengan armada apa sahaja saiz, cabaran untuk memantau dan menganalisis tingkah laku pemandu dengan berkesan untuk kedua-dua EV dan enjin pembakaran dalaman (ICE) berada di barisan hadapan fikiran semua pengurus armada. Telematik memainkan peranan penting dalam menyediakan data hampir masa nyata tentang status EV, keperluan caj, dan penjejakan penghantaran, sambil memberi tumpuan kepada tingkah laku dan keselamatan pemandu.

Laporan disesuaikan yang tersedia pada perisian pengurusan armada berasaskan web yang mesra pengguna MyGeotab memberdayakan pengurus pusat pemenuhan Milk & More untuk menggabungkan metrik tingkah laku keselamatan ke dalam bualan kotak alat pemandu. Ini memberi pemandu maklum balas yang sangat bernilai, menggalakkan amalan yang lebih selamat di jalan raya. Dengan meningkatkan tingkah laku pemandu dan mengurangkan kejadian brek mendadak, pecutan, selekoh, dan melebihi had laju, syarikat itu mencapai penurunan 21% dalam kejadian melebihi had laju. Peningkatan ini tidak hanya menyumbang kepada jalan raya yang lebih selamat tetapi juga meningkatkan kecekapan tenaga dan meningkatkan julat EV sebanyak 19%.

Melihat ke hadapan, Milk & More bertujuan untuk memberi pelanggan maklumat telus tentang manfaat alam sekitar daripada armada EV yang semakin berkembang. Menggunakan data pelepasan karbon yang tepat MyGeotab, syarikat itu bercita-cita untuk mempamerkan inisiatif kelestariannya dan melibatkan pelanggan dalam perjalanan mesra alam mereka.

David Savage, Naib Presiden, Geotab, UK & Ireland mengulas, “Susu dan Lebih merupakan contoh kuat bagaimana data pintar boleh membina wawasan yang kuat ke dalam prestasi armada. Ia juga merupakan batu loncatan ke arah masa depan karbon sifar. Susu dan Lebih adalah contoh bagaimana data masa nyata hampir boleh meletakkan asas untuk perubahan mendasar dalam prestasi armada dan kesan alam sekitar yang berkurangan.”

Untuk membaca kajian kes penuh, klik pada pautan di sini:

Mengenai GeotabGeotab adalah pemimpin global dalam penyelesaian pengangkutan bersambung. Kami menyediakan telematik – penjejakan kenderaan dan aset – kepada lebih empat puluh ribu pelanggan di 150 negara. Selama lebih 20 tahun, kami telah melabur dalam penyelidikan data dan inovasi pelopor untuk membolehkan rakan kongsi dan pelanggan, termasuk Fortune 500 dan organisasi sektor awam, untuk mengubah armada dan operasi mereka. Kami menyambungkan lebih 3.5 juta kenderaan dan memproses lebih 55 bilion data setiap hari agar pelanggan dapat membuat keputusan yang lebih baik, meningkatkan produktiviti, mempunyai armada yang lebih selamat, dan mencapai matlamat kelestarian mereka. Platform Terbuka Geotab dan Pasaran, menawarkan ratusan pilihan penyelesaian pihak ketiga. Disokong oleh pasukan saintis data dan pakar AI terkemuka industri, Geotab membuka kuasa data untuk memahami analitik masa nyata dan ramalan – menyelesaikan cabaran hari ini dan dunia esok. Untuk ketahui lebih lanjut, lawati www.geotab.com/uk, ikuti @GEOTAB di Twitter dan LinkedIn atau lawati Geotab Blog.

Hubungi: Tony Brown, Pengurus Komunikasi – Eropah, 07796 888955, pr@geotab.com

Foto – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/74fc4e37-geotab_inc__geotab_platform_helps_save_milk___more_over__2_milli.jpg