Para jururawat merancang mogok sehari pada 27 September kerana Dana-Farber merosakkan kestabilan tenaga kerja kejururawatan Merrimack Valley dan meletakkan risiko kualiti penjagaan pesakit dengan tidak menyelesaikan kontrak yang adil

METHUEN, Mass., 16 Sept. 2023 – Para jururawat berdaftar di Dana-Farber Cancer Institute – Merrimack Valley, yang diwakili oleh Persatuan Jururawat Massachusetts, mengeluarkan notis kepada DFCI pada petang Jumaat bahawa mereka merancang untuk mengadakan mogok sehari pada Rabu, 27 September kecuali institut tersebut bersetuju dengan kontrak yang adil yang menyediakan faedah dan gaji kompetitif yang dijamin, membolehkan jururawat untuk memberikan penjagaan kanser kelas tinggi yang layak untuk pesakit Lembah Merrimack.


Massachusetts Nurse Association (PRNewsFoto/Massachusetts Nurses Association) (PRNewsfoto/Massachusetts Nurses Association)

Para jururawat bersedia untuk mogok selama 24 jam – dan berpiket di hadapan DFCI – MV semasa waktu klinik biasa – selepas berulang kali cuba mendapatkan eksekutif Dana-Farber untuk mencapai kompromi yang munasabah tentang isu-isu utama, termasuk skala langkah gaji kompetitif dan komitmen untuk mengekalkan faedah sepanjang hayat kontrak mereka. Para jururawat diwajibkan oleh undang-undang buruh untuk memberi DFCI sekurang-kurangnya 10 hari notis sebelum mogok.

Eksekutif Dana-Farber telah memaksa jururawat DFCI – MV ke dalam kedudukan untuk mogok walaupun Dana-Farber telah mengumumkan rancangan untuk mengalihkan gabungannya dari Brigham and Women’s Hospital ke Beth Israel Deaconess Medical Center dan membina hospital pesakit dalam kanser bebas. Rancangan ini akan menelan berjuta-juta dolar, sementara DFCI enggan membuat pelaburan yang munasabah dalam tenaga kerja jururawat dan pengamal jururawat yang sedia ada di Merrimack Valley.

Jururawat DFCI – MV mengundi 97% untuk memberi kuasa mogok pada 2 Ogos. Walaupun beberapa sesi rundingan dengan pengantara persekutuan sejak undian itu, DFCI telah enggan bersetuju untuk memenuhi keperluan jururawat dan sebaliknya mahu hak untuk mengambil faedah secara sepihak dan tidak adil dan enggan menawarkan lebih masa harian. Terdapat sesi rundingan lain yang dijadualkan pada 19 September, dan dijangka bahawa pengantara persekutuan akan memanggil jururawat kembali untuk sesi rundingan tambahan atau sesi-sesi sebelum tarikh mogok.

“Kami bersedia untuk mogok jika perlu untuk melindungi kualiti penjagaan kanser dan akses untuk pesakit Lembah Merrimack,” kata Kerrin Albert, Jururawat Infusi di DFCI – MV. “Kami lebih suka eksekutif Dana-Farber hanya memenuhi keperluan jururawat kami supaya kami dapat mengekalkan tenaga kerja yang stabil, tetapi sebaliknya mereka telah meletakkan kami dalam kedudukan ini untuk melaksanakan sepenuhnya hak kami sebagai ahli kesatuan.”

“Eksekutif Dana-Farber telah meninggalkan kami tanpa pilihan lain selain menjadualkan mogok sehari untuk memastikan jururawat dinilai dengan sewajarnya dan pesakit terus mendapat penjagaan kanser yang cemerlang yang tersedia di Lembah Merrimack,” kata Kate Mitchell, FNP-BC, AOCNP di DFCI – MV. “Matlamat nombor satu kami adalah untuk memberi pesakit rawatan kanser lanjutan dan gangguan darah yang mereka perlukan. Dana-Farber mempunyai sumber untuk memastikan jururawat diberi kuasa untuk menyediakan penjagaan penting itu dan seharusnya menyelesaikan kontrak yang adil.”

“Pada 27 September, kami lebih suka bersama pesakit kami, membimbing mereka melalui rawatan dan mengetahui Dana-Farber benar-benar menghargai penjagaan yang kami berikan,” kata Errin D’Arcangelo, Navigator Jururawat Onkologi di DFCI – MV. “Jika jururawat Dana-Farber Merrimack Valley berada di garisan mogok 27 September, ia akan kerana eksekutif Dana-Farber telah enggan berkomitmen kepada gaji kompetitif dan faedah yang dijamin sebagai sebahagian daripada kontrak yang adil.”

Jururawat DFCI – MV mengadakan piket maklumat pada 2 Jun yang dihadiri oleh jururawat, ahli masyarakat, penyokong kesatuan, dan pegawai yang dipilih. Antara mereka yang menyokong para jururawat termasuk Senator Negeri Pavel Payano, D-Lawrence, dan Wakil Negeri Ryan Hamilton, D-Methuen.

“Seperti yang anda tahu, para profesional penjagaan kesihatan ini berada di barisan hadapan dalam menjaga pesakit dan berhubung dengan keluarga,” tulis Rep. Hamilton dalam surat 2 Ogos kepada Dr. Laurie Glimcher, presiden dan CEO Dana-Farber. “Mereka memainkan peranan penting di sini di Lembah Merrimack dengan menyokong pesakit melalui kesukaran diagnosis kanser dan meningkatkan perjuangan kita melawan penyakit ini. Tetapi kekurangan perlindungan pekerjaan asas, penafian pilihan persaraan dan faedah yang sama, dan jurang gaji yang besar antara jururawat yang berpangkalan di Boston dan jururawat yang berpangkalan di Lembah Merrimack mengancam kerja baik ahli masyarakat ini.”

DFCI – Merrimack Valley dibuka pada 2020 dengan 24 bilik pemeriksaan dan 32 teluk infusi. Lokasi ini menawarkan penjagaan kanser dan gangguan darah serta perkhidmatan pesakit luar yang diperluas untuk pesakit dewasa di rantau ini. Jururawat DFCI – MV mengundi pada Jun dan Julai 2022 untuk membentuk kesatuan dan menyertai MNA dalam pilihan raya yang diawasi oleh Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan. MNA juga mewakili kira-kira 600 jururawat di kampus utama DFCI di Boston di bawah kontrak berasingan.

Sorotan Perundingan

  • Jururawat DFCI – MV merundingkan kontrak MNA pertama dengan DFCI. Pengantara persekutuan menyertai rundingan pada musim panas ini.
  • DFCI telah enggan membuat komitmen untuk mengekalkan faedah melalui kontrak dan mahu hak untuk mengambil faedah secara sepihak dan tidak adil.
  • DFCI telah enggan menawarkan lebih masa harian – piawaian biasa dalam kontrak MNA kerana sifat penjadualan jururawat dan profesional penjagaan kesihatan.
  • DFCI telah enggan bersetuju dengan gaji kompetitif untuk membantu merekrut dan mengekalkan jururawat. Jururawat MV telah mencadangkan gaji yang kurang daripada apa yang jururawat Boston DFCI peroleh, dan DFCI telah menolak cadangan tersebut.