Nokia Stock

Nokia Corporation (NYSE:NOK) telah mengumumkan kerjasama dengan Google Cloud, platform awan Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL), untuk meningkatkan pembangunan penyelesaian perisian dengan keupayaan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin (AI-ML) yang maju. Perkongsian ini bertujuan untuk memberi kuasa kepada penyedia perkhidmatan komunikasi (CSP) dengan menawarkan satu pakej lengkap produk dan perkhidmatan data yang dikenali sebagai pakej data AVA di platform awan Google Cloud.

Pakej data AVA merangkumi pelbagai produk data terbukti yang boleh digunakan oleh CSP untuk mengoptimumkan perkhidmatan rangkaian mereka, terutamanya dalam domain 4G dan komunikasi 5G. Dengan memanfaatkan kekuatan AI, kerjasama ini mendekatkan CSP ke arah mencapai automasi sentuhan sifar dalam pengurusan dan pembangunan rangkaian.

Pakej data AVA Nokia dibina di atas platform Analitik Terbuka AVA, yang memudahkan operasi pembelajaran mesin, menggunakan pendekatan data mesh, menggabungkan seni bina berorientasikan awan, dan menggabungkan langkah-langkah keselamatan zero-trust. Tidak seperti sistem data besar tradisional, yang memusatkan data dari pelbagai sumber ke dalam gudang data besar atau tasik data, pendekatan data mesh menggabungkan data dari sumber yang berbeza berdasarkan domain perniagaan tertentu seperti jualan, pemasaran, dan perkhidmatan pelanggan. Pendekatan ini meningkatkan pengekstrakan data, pengurusan data multi-vendor multi-domain, dan ketangkasan dalam proses perniagaan.

Infrastruktur Vertex AI Google memainkan peranan penting dalam mereka bentuk dan melatih model AI/ML menggunakan data dari pakej data AVA Nokia. Di samping itu, BigQuery Google Cloud menawarkan penyimpanan data skalabel dan tanpa pelayan, berfungsi sebagai sumber data dan penyelesaian penyimpanan untuk pakej data AVA.

Salah satu manfaat utama kerjasama ini adalah proses penyediaan data yang dilancarkan, berkat produk data yang distandardkan dan pra-dikorelasikan serta pakej. Peningkatan kecekapan ini membolehkan saintis data memberi tumpuan lebih kepada membangunkan aplikasi AI-ML, yang akhirnya membawa kepada pelaksanaan kes penggunaan AI yang lebih cepat.

Dengan pakej data AVA Nokia dan keupayaan Google Cloud, CSP dan saintis data boleh mempercepatkan pelaksanaan penyelesaian AI untuk meningkatkan prestasi rangkaian, memperbaiki pengalaman pengguna akhir, dan menemui peluang pemasaran baharu.

Nokia sedang giat bekerja untuk mengubah perusahaan global menjadi rangkaian maya pintar dengan mewujudkan rangkaian bersatu untuk semua perkhidmatan, termasuk jalur lebar mudah alih dan tetap, penghalaan IP, dan rangkaian optik. Memanfaatkan teknologi terkini, Nokia berada di barisan hadapan untuk membolehkan peralihan lancar ke teknologi 5G, akses jalur lebar ultra, IP dan Pembezaan Perisian Rangkaian, aplikasi awan, dan Internet of Things (IoT).

Walaupun menghadapi cabaran baru-baru ini, Nokia mengekalkan portfolio yang kukuh dan berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan kitaran teknologi yang sedang berlangsung. Kejayaan syarikat dalam pasaran 5G utama dan pertumbuhan produk AirScale berkapasiti tinggi, yang membolehkan naik taraf pantas ke 5G, adalah pencapaian yang patut diberi perhatian.