HONG KONG, 1 September 2023 — NETA Auto dan Hong Kong Science & Technology Parks Corporation (HKSTP) mengadakan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) pada 31 Ogos di Hong Kong, di mana Evonne Ching (Ketua Pegawai Pelaburan NETA Auto), dan Albert WONG Hak-keung (Ketua Pegawai Eksekutif HKSTP), menandatangani MOU. Sun Dong (Setiausaha untuk Inovasi, Teknologi dan Industri HK), Lillian Cheong Man-lei (Timbalan Setiausaha untuk Inovasi, Teknologi dan Industri), Philip Yung (Pengarah Jeneral Pejabat Daya Tarikan Strategik Perusahaan HK), Sunny Chai Ngai Chiu (Pengerusi HKSTP), Ouyang Minggao (Ahli Jawatankuasa Tetap CPPCC, akademik CAS, profesor Universiti Tsinghua dan Naib Pengerusi Jawatankuasa Akademik Universiti Tsinghua), dan Fang Yunzhou (pengasas dan pengerusi NETA Auto), menyaksikan detik bersejarah itu.

NETA Auto menandatangani MOU dengan HKSTP
NETA Auto menandatangani MOU dengan HKSTP

Pembangunan permulaan EV seperti NETA Auto didorong oleh sektor tenaga baharu terkemuka China. Mempertahankan aspirasi asal “membuat EV pintar untuk semua”, permulaan ini telah bertekad untuk menjadikan EV pintar berkualiti boleh diakses dengan nilai syarikat “teknologi untuk semua”. Produknya telah merangkumi semua jenis EV, dari kereta kelas A0 hingga kelas B +. Syarikat ini juga melancarkan teknologi progresif seperti Platform Shanhai, Baterai Tiangong dan Teknologi Pintar HOZON 2.0, menandakan kemajuan sistem teknologi siap sedia masa depannya. Selain itu, ia mempercepatkan strategi globalisasi dan telah memasuki pasaran di ASEAN, Amerika Selatan dan Timur Tengah dengan lebih 320,000 pengguna global.

“Sebagai pendorong penting sektor auto China, NETA akan bekerjasama dengan kerajaan HK di bawah MOU untuk menyokong industri strategik baru muncul China dan menjadikan kenderaan tenaga baharu buatan China tersedia di dunia,” kata Fang Yunzhou.

Oleh kerana NETA Auto telah maju dalam produk, teknologi dan internasionalisasi selepas bertahun-tahun pembangunan, yang kini memasuki peringkat baru pembangunan global, HK menjadi pilihan pertama untuk meningkatkan kerjasama antarabangsa. Di bawah MOU, syarikat itu akan mendapat kelebihan untuk melepaskan potensi pelaburannya dan menyesuaikan diri dengan rantaian nilai global dengan memanfaatkan status HK sebagai hab perniagaan antarabangsa, sambil mempertingkatkan usaha untuk pergi global.

Sun Dong berkata: “Sebagai fokus dalam industri teknologi dunia, sektor kenderaan tenaga baharu mempunyai kelebihan untuk menghubungkan semua sektor di seluruh rantaian industri, menarik semua jenis projek R&D teknologi canggih. Kerajaan HK bertekad membina HK menjadi pusat I&T antarabangsa, dengan visi untuk pembangunan berkualiti tinggi dan perindustrian baru.”

Di bawah MOU, NETA Auto akan menubuhkan ibu pejabat antarabangsa di HKSTP. Ia juga merancang untuk melabur kira-kira RMB3.2 bilion dalam tempoh lima tahun, membina pusat R&D pintar seluas 40,000 kaki persegi dan pusat data raya, dan mengambil kira-kira 600 kakitangan R&D. Dengan berbuat demikian, ia bertujuan untuk menarik lebih banyak bakat I&T ke HKSTP untuk membantu menghubungkan HK dengan tanah besar China berdasarkan rantaian industri. Di samping itu, NETA Auto akan mencari pelaburan ekuiti sebanyak AS$200 juta. Mengumpulkan lebih 13,000 penyelidik dan hampir 1,400 firma I&T dengan lebih 300 rakan kongsi dan ekosistem I&T yang lengkap, HKSTP, yang telah menyokong lebih 10 syarikat unicorn, akan mendorong pertumbuhan perniagaan NETA Auto dengan pengalaman kaya.

Perkongsian ini akan memajukan NETA Auto daripada pembuat kereta Cina menjadi syarikat teknologi global. Selain itu, ia akan meningkatkan nilai jenama kereta Cina di peringkat global, sambil meningkatkan impak global sektor kereta Cina dalam segmen kepintaran dan tenaga baharu.