LEIDEN, Belanda, 19 Sept. 2023 – Necstgen, sebuah CDMO nonprofit dan ProteoNic, penyedia teknologi vektor premium dan perkhidmatan terkemuka untuk pengeluaran biologik yang cekap, mengumumkan pembangunan vektor lentivirus (LV) yang dipertingkatkan, memacu titre zarah virus berfungsi yang lebih tinggi berdasarkan aplikasi teknologi vektor premium 2G UNicTM ProteoNic.

ProteoNic Logo

Kedua-dua syarikat, yang terletak di Taman Sains Bio Leiden, mengiktiraf keperluan untuk meningkatkan titre virus dan mengoptimumkan proses pengeluaran. Hasil pembuatan dan kos kecekapan memainkan peranan penting dalam kebolehlaksanaan terapi berasaskan vektor. Melalui usaha gabungan mereka, ProteoNic dan NecstGen telah mencapai titre LV berfungsi setinggi 5 kali ganda, dengan potensi impak yang signifikan ke atas kecekapan proses keseluruhan.

Frank Pieper, Ketua Pegawai Eksekutif ProteoNic, berkata “Kami gembira melihat kolaborasi kami dengan Necstgen mencapai tonggak penting ini. Kami akan meneruskan usaha kami yang bertujuan untuk memperbaiki vektor AAV dan LV, memenuhi kedua-dua sistem pengeluaran sementara dan sel pengeluar virus stabil”.

Paul Bilars, Ketua Pegawai Eksekutif NecstGen, berkata “Keputusan yang ketara ini menunjukkan kekuatan dan kepentingan ekosistem tempatan kami, dan menyerlahkan bagaimana secara kolektif kita dapat menangani cabaran pembangunan dan penterjemahan Terapi Sel dan Gen kepada penyelesaian untuk pesakit dan masyarakat”.

Melalui usaha gabungan mereka, ProteoNic dan NecstGen bertujuan untuk memperbaiki dan memajukan teknologi pembuatan vektor virus AAV dan LV serta meningkatkan kapasiti pengeluaran serta ekspresi muatan dalam tisu sasaran, demi manfaat terakhir pesakit yang memerlukan Terapi Sel dan Gen.

Syarikat-syarikat tersebut bertujuan untuk membuat teknologi yang dipertingkatkan boleh diakses secara meluas. ProteoNic akan menawarkan peluang pelesenan dan pembangunan bersama, sementara NecstGen merancang untuk menggunakan teknologi tersebut dalam perniagaan CDMO.

Mengenai ProteoNic BV

ProteoNic ialah syarikat swasta dengan pejabat di Leiden, Belanda dan di kawasan Boston, AS. Syarikat ini menawarkan teknologi dan perkhidmatan untuk menjana sel garis dengan ciri-ciri pengeluaran biologik yang dipertingkatkan dengan ketara, termasuk tahap pengeluaran dan kestabilan. Syarikat ini mengkomersialkan teknologi hak milik 2G UNicTM melalui pengaturan pelesenan dan perkongsian.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.proteonic.nl.

Mengenai NecstGen

NecstGen ialah pusat kecemerlangan baharu untuk Terapi Sel dan Gen, terletak di kemudahan GMP khusus di kelompok biosains terbesar di Belanda, Taman Sains Bio Leiden. Di sini, NecstGen menyediakan perkhidmatan pembangunan kontrak, pembuatan dan sewaan penting kepada pembangun terapi akademik dan industri kecil/besar untuk memberi generasi baharu terapi kepada pesakit.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.nectsgen.com.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

ProteoNic BV

Jonathan Frampton, PhD
Pengarah Pembangunan Perniagaan
T: +44 796 114 41 15
E: frampton@proteonic.nl

Necstgen

Tristan Pritchard-Meaker, PhD
Ketua Pembangunan Perniagaan
E: tristan@necstgen.com

Logo – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/8f5841b5-proteonic_logo.jpg