• Suku pertama orang Kanada berasa kurang yakin dari segi kewangan berbanding tahun lepas, tetapi 72 peratus kekal optimis tentang masa depan kewangan mereka untuk tahun akan datang
 • Hampir separuh daripada Gen Z dan Generasi Y mencari nasihat tentang pelaburan dan cara mengembangkan wang yang mereka ada
 • 54 peratus percaya alat dan tip perbankan digital memainkan peranan penting dalam mengurus wang

TORONTO, 13 Sept. 2023 /CNW/ – Indeks Kemajuan Kewangan Sebenar BMO suku ini mendedahkan orang muda Kanada semakin mencari panduan tentang sambilan, cara mengembangkan wang dan mencapai keselamatan kewangan di tengah-tengah kebimbangan tentang kenaikan kadar faedah, inflasi, dan ketidaktentuan ekonomi. Antara topik kewangan peribadi, kaji selidik mendapati Gen Z (berusia 18 hingga 24 tahun) dan Generasi Y (berusia 25 hingga 44 tahun) paling berminat untuk mempelajari cara mengembangkan wang yang mereka ada dan mendiversifikasi sumber pendapatan mereka:

 • Kerisauan Kewangan: Kebimbangan tentang keadaan kewangan keseluruhan mereka adalah punca utama kerisauan kewangan dalam kalangan Gen Z (90 peratus), serta Generasi Y yang lebih muda (berusia 25 hingga 34 tahun) (88 peratus) dan yang lebih tua (berusia 35 hingga 44 tahun) (86 peratus).
 • Belajar untuk Berkembang: Generasi Y yang lebih muda paling cenderung mencari nasihat tentang cara mengembangkan wang yang mereka ada (56 peratus), diikuti oleh Gen Z (47 peratus) dan Generasi Y yang lebih tua (47 peratus).
 • Pendapatan Pasif untuk Generasi Aktif: Hampir separuh daripada Gen Z (46 peratus), serta Generasi Y yang lebih muda (46 peratus) dan yang lebih tua (50 peratus), berminat dengan nasihat tentang strategi pelaburan.
 • Generasi Sambilan: Hampir separuh (48 peratus) daripada Generasi Y yang lebih muda mencari maklumat lanjut tentang cara menjana sumber pendapatan lain, diikuti oleh Gen Z (40 peratus) dan Generasi Y yang lebih tua (36 peratus). Hanya 23 peratus daripada Gen X (berusia 45 hingga 54 tahun) dan 15 peratus Baby Boomers (berusia 55 hingga 64 tahun) mencari maklumat lanjut tentang sambilan.
 • Menerima Keusahawanan: Dalam tempoh enam bulan kebelakangan ini, satu dalam lima (20 peratus) Gen Z sedang dalam proses bertukar pekerjaan dan 12 peratus memulakan perniagaan.
  • Keyakinan Kewangan dengan Nasihat: Lebih daripada dua pertiga (68 peratus) Gen Z percaya penasihat kewangan penting dalam membantu mereka mencapai matlamat kewangan – lebih daripada mana-mana generasi lain.

“Apabila ramai orang muda Kanada mula mengurus kewangan mereka sendiri buat pertama kali, mereka menyedari kepentingan bajet, pemantauan perbelanjaan, pelaburan, dan memanfaatkan wang untuk membenarkan simpanan mereka berkembang dan mengatasi inflasi,” kata Gayle Ramsay, Ketua, Perbankan Harian, Segmen & Pertumbuhan Pelanggan, BMO. “Walaupun persekitaran kadar faedah semasa dan peningkatan kos sara hidup telah mencabar, bekerja dengan profesional dan mengambil kesempatan alat perbankan dalam talian yang mudah boleh membantu orang Kanada dari semua peringkat umur memahami strategi yang ada untuk membantu mereka membina kekayaan jangka panjang dan membuat kemajuan kewangan sebenar sepanjang tempoh ketidaktentuan.”

Mengharungi Badai

Kaji selidik ini juga meneroka bagaimana kebimbangan orang Kanada tentang keadaan ekonomi semasa, terutamanya inflasi dan kenaikan harga, akan mempengaruhi pendekatan mereka terhadap perancangan kewangan. Kebimbangan tentang situasi kewangan mereka kekal menjadi punca utama kerisauan kewangan (78 peratus) dan suku (25 peratus) orang Kanada berasa kurang yakin dari segi kewangan hari ini berbanding pada 2022.

“Walaupun inflasi IHP jatuh dengan ketara daripada paras tertinggi empat dekad melebihi 8 peratus pada pertengahan 2022 kepada sedikit melebihi 3 peratus pada Julai, ia mungkin akan menurun dengan perlahan pada masa hadapan memandangkan tekanan meningkat yang berasal daripada upah dan sewa,” kata Sal Guatieri, Ekonom Kanan, BMO. “Oleh itu, walaupun Bank Kanada mungkin tidak perlu menaikkan kadar dasarnya selanjutnya daripada paras tertinggi 22 tahun sebanyak 5 peratus, besar kemungkinan ia tidak akan mula mengurangkan kos pinjaman sehingga musim bunga depan.”

Walaupun kebimbangan semasa tentang ekonomi, separuh (51 peratus) orang Kanada percaya mereka membuat kemajuan kewangan sebenar dan 72 peratus kekal optimis tentang masa depan kewangan mereka untuk setahun akan datang. Matlamat kewangan utama mereka termasuk menyimpan untuk persaraan (60 peratus), percutian (51 peratus), dan membayar hutang (38 peratus).

Mencapai Matlamat Luar Talian dengan Alat Dalam Talian

Walaupun lebih daripada dua pertiga (68 peratus) orang Kanada telah menetapkan matlamat kewangan, jauh lebih sedikit mempunyai bajet isi rumah (38 peratus), pelan kewangan bertulis (31 peratus), atau penasihat kewangan profesional (43 peratus). Dengan matlamat kewangan di fikiran, kebergantungan orang Kanada kepada alat perbankan dalam talian terus meningkat – lebih daripada separuh (54 peratus) percaya alat dan tip perbankan digital memainkan peranan penting dalam membuat kemajuan kewangan dan 10 peratus bergantung pada panduan dan nasihat yang tersedia pada apl perbankan mereka.

Perlu dinyatakan, Gen Z (73 peratus) dan Generasi Y yang lebih muda (69 peratus) berkata bahawa mereka mendapati tip dan alat yang tersedia dalam apl perbankan mereka relevan kepada mereka, lebih daripada mana-mana generasi lain. Gen Z juga paling cenderung menggunakan apl perbankan digital mereka apabila mencari nasihat atau panduan tentang situasi kewangan mereka (20 peratus).

“Penemuan ini menunjukkan selera orang Kanada untuk pengalaman digital peribadi yang membantu mereka mengurus kewangan harian dengan cara yang sesuai dengan gaya hidup mereka,” kata Mathew Mehrotra, Ketua Pegawai Digital, BMO. “BMO komited untuk memenuhi orang Kanada di mana mereka berada dengan pengalaman digital terkemuka yang membantu mereka membuat kemajuan kewangan sebenar.”

BMO menawarkan alat dan sumber digital inovatif untuk membantu pelanggan membina celik kewangan, memantau pelan kewangan, dan mencapai matlamat kewangan:

 • BMO CreditView: Pelanggan boleh dengan cepat dan mudah memeriksa skor kredit mereka dan mengakses alat dan nasihat baru untuk mengurus profil kredit dalam talian dan mudah alih.
 • BMO Insights: Pelanggan mendapat bantuan menyimpan lebih banyak, memantau perbelanjaan dan nilai akaun, dan mengesan aktiviti luar biasa dengan 25 BMO Insights yang memberi pelanggan pandangan peribadi percuma dan pantas tentang perbelanjaan harian mereka untuk membantu mereka membuat keputusan yang dimaklumkan.
 • CashTrack: Menggunakan kecerdasan buatan, wawasan ini memantau aliran tunai pelanggan dan memberitahu mereka jika mereka akan kehabisan wang dalam tempoh tujuh hari akan datang.
 • Kategori Perbelanjaan: Wawasan ini memaklumkan pelanggan apabila terdapat peningkatan ketara dalam kategori perbelanjaan tertentu atau jika percubaan percuma telah tamat.
 • Akaun Penguat Simpanan BMO: Untuk membantu menjadikan penjimatan mudah dan automatik, Akaun Penguat Simpanan BMO menawarkan tiada yuran bulanan, kadar faedah kompetitif, dan pemindahan tanpa yuran ke akaun BMO lain. Di samping itu, ciri Simpanan Matlamat digitalnya membolehkan pelanggan menetapkan, menjejaki, dan mengurus matlamat kewangan mereka.

Untuk ketahui lebih lanjut tentang bagaimana BMO membantu pelanggan membuat kemajuan kewangan, layari www.bmo.com/main/personal.

Tentang Indeks Kemajuan Kewangan Sebenar BMO

Dilancarkan pada Feb 2022, Indeks Kemajuan Kewangan Sebenar BMO mengukur sejauh mana orang Kanada berasa mereka membuat kemajuan ke arah mencapai matlamat kewangan mereka. Indeks dikira berdasarkan penyelidikan bulanan yang dijalankan oleh Pollara Strategic Insights atas nama BMO, menilai persepsi orang Kanada terhadap kemajuan kewangan mereka. Skor indeks berjulat daripada -100 hingga +100, di mana skor negatif menunjukkan orang Kanada merasakan mereka kurang maju, manakala skor positif menunjukkan mereka merasakan mereka lebih maju. Skor indeks untuk suku ini ialah +51, menurun daripada +54 pada suku sebelumnya. Kaji selidik itu dijalankan dalam talian, dan kumpulan sampel terdiri daripada 1,500 responden dewasa Kanada.