HONG KONG, 1 Sept. 2023 — “Adalah sangat jelas bahawa kami telah mengatasi kitaran dan tekanan kecairan Fosun telah diurus dengan baik. Kami akan memberi tumpuan kepada pembangunan perniagaan di mana kami mempunyai kelebihan daya saing yang jelas. Pembangunan adalah penyelesaian utama untuk semua isu.”

Pada 31 Ogos, Fosun International mengadakan pembentangan keputusan interim 2023, di mana Guo Guangchang, Pengerusi Fosun International, membuat kenyataan di atas. Pada hari itu, Guo Guangchang, Wang Qunbin, Pengerusi Bersama Fosun International, Chen Qiyu dan Xu Xiaoliang, Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Fosun International, dan Gong Ping, Ketua Pegawai Kewangan Fosun International mengadakan pertukaran pendapat mendalam mengenai strategi korporat, petunjuk operasi, kemajuan inovasi, operasi global, ESG dan isu-isu lain yang menjadi kebimbangan pelabur.

Pada separuh pertama 2023, Fosun mencapai jumlah hasil RMB97.06 bilion, mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 10.9%; petunjuk utama yang mencerminkan keupayaan operasi Syarikat – keuntungan operasi perindustrian mencapai RMB3.37 bilion, mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5.5%, jika tidak termasuk keuntungan perusahaan yang dilupuskan (termasuk urus niaga yang belum selesai), mewakili peningkatan tahun ke tahun yang ketara sebanyak 66%.; keuntungan yang boleh diatribusikan kepada pemilik induk bagi Tempoh Pelaporan adalah RMB 1.36 bilion.

Sementara itu, Fosun mengekalkan kedudukan kewangan yang sihat dan kecairan yang mencukupi. Setakat akhir Tempoh Pelaporan, tunai dan baki bank serta deposit berjangka adalah banyak, mencapai RMB114.68 bilion; melalui peningkatan usaha pelupusan aset bukan strategi dan bukan teras, tunai yang diterima daripada pelupusan di peringkat konsolidasi melebihi RMB20.0 bilion; jumlah hutang Kumpulan di peringkat konsolidasi menurun kepada RMB220.9 bilion, di mana hutang Fosun di peringkat syarikat induk menyempit kepada RMB94.7 bilion.

Guo Guangchang berkata dalam persembahan, “Kami akan memberi keutamaan yang lebih kepada inovasi, pembinaan jenama, dan pembinaan keupayaan globalisasi dalam pembangunan masa depan. Pada masa yang sama, kami akan terus mengurangkan hutang, meneruskan operasi ringan aset, dan melabur dalam R&D dan inovasi. Di samping itu, saya fikir kita harus lebih berani sekarang, dasar menyokong perusahaan swasta dan pasaran saham sedang dilancarkan secara berterusan oleh Suruhanjaya Penyeliaan Perbankan China, Suruhanjaya Sekuriti China, dan institusi kewangan, dan kenaikan kadar faedah luar negara secara dasarnya telah mencapai puncaknya. Oleh itu, Fosun akan memberi tumpuan kepada inovasi, memberi tumpuan kepada globalisasi, dan memberi tumpuan kepada memperkuat keupayaan sedia ada kita. Kami tidak lagi mengambil ‘pengembangan’ sebagai arah pembangunan utama, tetapi melabur dalam industri di mana kami mempunyai kelebihan daya saing yang jelas. Kami telah mendefinisikan dan menyempurnakan strategi kami dengan lebih lanjut.”

Mengenai kedudukan kewangan kami yang menjadi kebimbangan pelabur, Wang Qunbin berkata bahawa sambil memberi tumpuan kepada pembangunan, Fosun juga secara aktif mempromosikan pengurusan kecairan, dan telah mengemudikan dinding kematangan onshore dan luar pesisir, dan tinjauan penarafan antarabangsa Fosun juga telah dinaik taraf. Pada masa depan, Fosun akan terus melaksanakan strategi pemusatan perniagaan dan fokus perniagaan teras, mengurangkan hutang secara teratur, dan secara aktif merebut peluang operasi industri domestik dan asing dalam inovasi teknologi dan globalisasi industri untuk membantu syarikat-syarikat unggul dalam ekosistem Fosun mempercepatkan pembangunan dan meningkatkan daya saing global.

Semasa persembahan, Chen Qiyu menganalisis operasi empat segmen perniagaan utama. Secara khusus, segmen Kesihatan mengekalkan pembangunan yang stabil, produk inovatif Fosun Pharma menyumbang kepada pertumbuhan jualan, dan memperdalam pembangunan perniagaan globalnya; segmen Kegembiraan menjadi pendorong utama pertumbuhan hasil dan keuntungan Fosun pada separuh pertama tahun ini, produk pengguna, terutamanya barang kemas emas dan katering, berkembang pesat. Selepas mengumpul keupayaan operasi dan keupayaan untuk memacu keuntungan, Kumpulan Pelancongan Fosun menunjukkan daya saingnya dalam industri; berkenaan dengan segmen Kekayaan, perniagaan Fosun Insurance Portugal dan bank swasta Jerman HAL mencapai pertumbuhan substansial pada separuh pertama tahun ini; perniagaan Pembuatan Pintar memberi tumpuan kepada industri teknologi pembuatan pintar dan industri sumber hijau untuk mempromosikan transformasi berteknologi tinggi, pintar dan hijau perniagaan pembuatan Fosun.

Ketika Xu Xiaoliang memperkenalkan strategi Fosun, beliau berkata bahawa pembangunan Fosun selama 31 tahun sentiasa berkisar di sekitar dua dimensi teras “perubahan” dan “tidak berubah”. Apa yang tidak berubah adalah aspirasi asal “Peningkatan Diri, Kerja Berpasukan, Prestasi dan Sumbangan kepada Masyarakat” dan misi untuk mewujudkan kehidupan yang lebih bahagia untuk keluarga di seluruh dunia; pada separuh pertama 2023, Fosun membuat tiga perubahan penting, ia melaksanakan strategi pemusatan perniagaan dan fokus perniagaan teras; meningkatkan operasi ringan aset untuk memainkan peranan keupayaan operasi global Fosun sepenuhnya; mencapai keseimbangan pelaburan-pelupusan dengan memanfaatkan sepenuhnya pemacu kembar pelaburan dan operasi. Pada masa depan, Fosun akan terus memegang aspirasi asal dan misinya untuk mengatasi lebih banyak kitaran, dan juga akan menyesuaikan diri dengan perubahan pada peringkat pembangunan yang berbeza dan secara aktif mencari perubahan.

Gong Ping menganalisis keputusan interim dari perspektif kewangan. Pada satu sisi, hasil Fosun International mencapai rekod baru pada separuh pertama tahun ini, berkat fokus strategiknya, fokus yang dipercepatkan pada penggunaan isi rumah sebagai sektor utama, dan fokus pada pembangunan perniagaan teras di mana ia mempunyai kelebihan daya saing yang jelas; di sisi lain, pertumbuhan perniagaan yang dicatat pada separuh pertama tahun ini juga tidak terpisah daripada pengurusan kewangan aktif dan stabil, jumlah hutang dikurangkan secara teratur dan struktur modal dan aset terus dioptimumkan. Melihat ke hadapan pada separuh kedua tahun ini, Fosun akan terus mempromosikan operasi industri, mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan, dan mengoptimumkan pelbagai petunjuk kewangan melalui pelupusan aset bukan teras untuk terus mendorong pembangunan Kumpulan yang sihat dan pesat.

“Perdagangan umum dan interaksi rantaian industri global adalah apa yang paling menguntungkan semua syarikat. Kecenderungan anti-globalisasi harus secara beransur-ansur dikawal. Fosun sendiri memang mendapat manfaat daripada operasi global yang kukuh, dan kami akan terus membina keupayaan globalisasi kami.” Guo Guangchang berkata, “Kita mesti berinovasi, membangun, dan melayani pelanggan dengan lebih baik satu langkah demi satu langkah untuk mengemudikan kitaran. Kami bukan muda atau tua, kami akan terus bekerja dengan rajin tanpa mengira apa.”