HOPD boleh mengenakan bayaran hampir 60% lebih tinggi untuk prosedur berbanding pusat pembedahan ambulatori dan pejabat doktor, menurut data tuntutan yang dianalisis oleh Blue Health Intelligence ®

WASHINGTON, 14 Sept. 2023 — Apabila prosedur perubatan yang biasa dilakukan di jabatan pesakit luar hospital (HOPD) dan bukannya di pejabat doktor, kos adalah jauh lebih tinggi menurut analisis kebangsaan puluhan juta tuntutan. Analisis, yang dikeluarkan oleh Persatuan Blue Cross Blue Shield (BCBSA), menunjukkan kos bagi prosedur lazim seperti mamogram atau kolonoskopi secara konsisten lebih tinggi — sehingga 58% lebih mahal — apabila dilakukan di persekitaran HOPD. Harga hospital yang lebih tinggi ini bermakna kos yang lebih tinggi kepada pengguna.


Blue Cross and Blue Shield Association Logo (PRNewsfoto/Blue Cross Blue Shield...)

Untuk mengkaji jurang kos di lokasi penjagaan kesihatan yang berbeza, Blue Health Intelligence® menganalisis data tuntutan tanpa nama bagi enam prosedur pesakit luar yang biasa, meliputi 133 juta ahli Blue Cross and Blue Shield dari 2017 hingga 2022.

Penemuan menunjukkan bukan sahaja HOPD mengenakan bayaran lebih tinggi untuk perkhidmatan yang sama, tetapi harga juga meningkat lebih pantas setiap tahun berbanding caj di pejabat doktor dan pusat pembedahan ambulatori (ASC), di mana pesakit menerima prosedur diagnostik pesakit luar serta penjagaan pembedahan pesakit luar.

Perbezaan harga pada tahun 2022 bagi prosedur lazim berdasarkan persekitaran adalah:

  • Mamogram menelan kos 32% lebih tinggi di HOPD berbanding di pejabat doktor.
  • Saringan kolonoskopi menelan kos 32% lebih tinggi di HOPD berbanding di ASC dan dua kali ganda kosnya berbanding bila dilakukan di pejabat doktor.
  • Kolonoskopi diagnostik menelan kos 58% lebih tinggi di HOPD berbanding di ASC dan lebih daripada dua kali ganda kosnya berbanding bila dilakukan di pejabat doktor.
  • Pembedahan katarak menelan kos 56% lebih tinggi di HOPD berbanding di ASC.
  • Timpanostomi telinga menelan kos 52% lebih tinggi di HOPD berbanding bila dilakukan di ASC.
  • Lawatan klinikal menelan kos 31% lebih tinggi dalam persekitaran HOPD berbanding di pejabat doktor.

Dengan kira-kira 40 juta mamogram dan lebih 15 juta saringan kolonoskopi yang dijalankan pada tahun 2022, melaksanakan dasar pembayaran tapak neutral akan membawa kepada penjimatan yang besar.

Data ini selari dengan kajian terdahulu. Satu kajian oleh University of California-Berkeley mendapati harga yang dibayar pada tahun 2019 oleh Pelan Blue Cross Blue Shield di HOPD adalah dua kali ganda harga yang dibayar di pejabat doktor untuk biologik, kemoterapi dan ubat kanser suntikan lain — 99% hingga 104% lebih tinggi — dan 68% lebih tinggi untuk terapi hormon suntikan.

Tambahan pula, satu kajian 2016 dalam Jurnal Pengurusan Penjagaan Amerika menunjukkan harga tujuh perkhidmatan biasa adalah jauh lebih tinggi di HOPD berbanding pejabat doktor, dalam lingkungan 21% lebih tinggi untuk lawatan pejabat hingga 258% lebih tinggi untuk radiografi dada.

“Kos prosedur tidak sepatutnya ditentukan oleh persekitaran di mana penjagaan diberikan,” kata Naib Presiden Kanan Dasar dan Sokongan BCBSA, David Merritt. “Menurunkan kos penjagaan, tanpa mengira tapaknya, adalah akal sihat. $500 bilion dalam tempoh 10 tahun. Kami menantikan untuk meneruskan kerja kami dengan Kongres bagi melindungi pesakit daripada kos yang lebih tinggi ini.”

Salah satu pemacu utama perbezaan kos ini adalah pengambilalihan amalan doktor oleh sistem kesihatan korporat dalam 20 tahun kebelakangan ini, yang telah mengakibatkan amalan doktor tersebut ditukar menjadi HOPD, dengan itu menjana yuran kemudahan tambahan dan harga yang lebih tinggi keseluruhannya. Tambahan pula, Medicare membayar lebih untuk perkhidmatan yang diberikan di HOPD berbanding apabila perkhidmatan yang sama diberikan di persekitaran penjagaan lain di luar hospital, menelan kos ratusan juta dolar kepada kedua-dua pesakit dan Medicare.

BCBSA menyokong undang-undang dwipartisan di Dewan Perwakilan AS dan Senat AS untuk melaksanakan dasar pengebilan hospital yang adil, termasuk Ahli Kongres Kevin Hern (R-OK) dan Annie Kuster’s (D-NH) FAIR Act dan Senator Maggie Hassan (D-NH) dan Mike Braun’s (R-IN) SITE Act.

Di samping itu, awal tahun ini, BCBSA melancarkan Penyelesaian Kemampuan Membayar untuk Kesihatan Amerika, satu set cadangan komprehensif yang boleh mengurangkan kos penjagaan kesihatan untuk pesakit, pengguna dan pembayar cukai sebanyak $767 bilion dalam tempoh 10 tahun. Ini boleh dicapai dengan memperluas pembayaran tapak neutral untuk perkhidmatan pesakit luar, memperbaiki persaingan, meningkatkan akses kepada ubat preskripsi berkos rendah, dan memastikan pesakit menerima penjagaan berkualiti tinggi di tempat dan masa yang betul.

“Persatuan Blue Cross Blue Shield komited untuk membina sistem kesihatan yang lebih mampu dibayar, saksama dan lebih baik. Penyelesaian akal sihat ini menangani punca peningkatan kos penjagaan kesihatan dan mengutamakan keperluan pesakit,” sambung Merritt.

Mengenai Persatuan Blue Cross Blue Shield

Blue Cross and Blue Shield Association ialah persekutuan kebangsaan 34 syarikat Blue Cross and Blue Shield bebas, komuniti dan dikendalikan secara tempatan yang secara kolektifnya menyediakan perlindungan penjagaan kesihatan kepada satu daripada tiga orang Amerika.

SUMBER Blue Cross Blue Shield Association