DUBLIN, 7 Sept. 2023 – Laporan “Cell Freezing Media Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product (DMSO, Glycerol), By Application (Stem Cell Lines, Cancer Cell Lines), By End-use, By Region, And Segment Forecasts, 2023-2030” telah ditambah ke penawaran ResearchAndMarkets.com.

Laporan ini memproyeksikan bahawa pasaran media pembekuan sel global dijangka mencapai tonggak yang luar biasa, dengan anggaran nilai AS$291.3 juta menjelang 2030. Pertumbuhan substansial ini diramalkan didorong oleh kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) yang kukuh sebanyak 9.62% dari 2023 hingga 2030. Beberapa faktor utama menyokong tinjauan yang optimis ini.

Salah satu pendorong utama trajektori pertumbuhan yang mengagumkan ini adalah peningkatan penggunaan media pembekuan siap pakai. Digandingkan dengan peningkatan saluran biofarmaseutikal, ini telah mencipta lonjakan permintaan untuk produk-produk penting ini. Di samping itu, prevalensi gangguan kronik dan kepentingan terapi sel dalam pengurusan mereka telah menghasilkan tarikan untuk media pembekuan sel yang berkesan.

Ketika aktiviti penyelidikan dan pembangunan dipertingkat untuk membangunkan terapi canggih, permintaan untuk media kriopreservasi berkesan dan kos efektif semakin meningkat. Media siap pakai, dikenali kerana keupayaan mereka untuk mengurangkan pembentukan kristal ais semasa kriopreservasi sambil mengekalkan viabiliti sel, semakin mendapat sambutan dalam kalangan komuniti penyelidikan. Populariti biofarmaseutikal yang semakin meningkat, disebabkan oleh keselamatan dan keberkesanan yang dipertingkatkan, telah mendorong pelaburan substansial daripada pengeluar untuk membangunkan biofarmaseutikal canggih untuk gangguan yang mengancam nyawa.

Penyelidikan dan pembangunan vaksin COVID-19 yang pesat serta aktiviti pengeluaran komersial yang sedang berjalan telah memberi impak positif dan menggalakkan penyelidikan berasaskan biologi, akhirnya merangsang pertumbuhan pasaran. Permintaan pasaran yang semakin meningkat, persaingan yang sengit di kalangan pemain, dan aplikasi pengguna akhir yang pelbagai telah mendorong kemajuan dalam formulasi media pembekuan sel, kini tersedia untuk memenuhi keperluan khusus. Sebagai contoh, jenama Sigma Aldrich milik Merck KGaA menawarkan penyelesaian media pembekuan yang disesuaikan untuk aplikasi sel stem, memastikan pemulihan dan kelangsungan hidup sel yang optimum.

Kemajuan yang signifikan dalam penyelidikan terapi sel dan peningkatan penggunaan terapi sel untuk pelbagai gangguan telah mendorong permintaan yang kukuh di pasaran global. Media pembekuan sel memainkan peranan penting dalam mengekalkan fungsi sel semasa proses pembekuan dan pencairan, yang sangat penting untuk aplikasi terapi sel. Pelbagai strategi yang digunakan oleh peserta pasar untuk meningkatkan aplikasi terapi selular dalam menguruskan gangguan kronik dijangka mempercepatkan pengembangan pasaran. Sebagai contoh, pada September 2022, Scribe Therapeutics dan Sanofi mengumumkan kerjasama untuk mengkomersialkan terapi berasaskan CRISPR untuk kanser.

Dinamika Pasaran:

Pendorong Pasaran:

Peningkatan Permintaan untuk Terapi Berasaskan Sel dan Perubatan Regeneratif: Minat yang semakin meningkat dalam terapi berasaskan sel dan perubatan regeneratif mendorong permintaan untuk media pembekuan sel.
Peningkatan Perbelanjaan R&D oleh Syarikat Biofarmaseutikal dan Bioteknologi : Belanjawan penyelidikan dan pembangunan yang berkembang dalam sektor biofarmaseutikal dan bioteknologi menggalakkan pertumbuhan pasaran.
Kemajuan dalam Teknik Kriopreservasi dan Teknologi Biopreservasi: Kemajuan berterusan dalam teknik kriopreservasi dan teknologi biopreservasi meningkatkan keberkesanan media pembekuan sel.
Peningkatan Prevalens Penyakit Kronik dan Gangguan Genetik: Peningkatan kes penyakit kronik dan gangguan genetik mendorong keperluan untuk penyelesaian pembekuan sel yang berkesan.

Halangan Pasaran:

Kos Tinggi yang Berkaitan dengan Kriopreservasi dan Media Pembekuan Sel: Implikasi kos kriopreservasi dan media pembekuan sel menimbulkan cabaran kepada pertumbuhan pasaran.
Keperluan Peraturan yang Ketat untuk Produk Berasaskan Sel dan Sistem Kriopreservasi: Keperluan peraturan yang ketat untuk produk berasaskan sel dan sistem kriopreservasi boleh menghalang pengembangan pasaran.

Laporan ini menampilkan analisis komprehensif pemain utama dalam pasaran media pembekuan sel, termasuk:

Thermo Fisher Scientific, Inc
Merck KGaA
Sartorius AG
Bio-Life Solutions, Inc.
Bio-Techne
HiMedia Laboratories
PromoCell GmbH
Capricorn Scientific
Cell Applications, Inc.
AMSBIO

Sorotan Segmen Pasaran:

Segmen DMSO (dimethyl sulfoxide) mendominasi pasaran pada tahun 2022, menyumbang 51.46% pendapatan, berkat reputasinya yang sudah lama dalam kriopreservasi tradisional.
Sel stem merupakan segmen aplikasi terbesar untuk media pembekuan sel, dengan sel kanser dijangka menyaksikan pertumbuhan paling pesat disebabkan oleh kadar kejayaan klinikal produk terapi sel dan gen yang semakin meningkat.
Dalam kalangan segmen pengguna akhir, syarikat farmaseutikal dan bioteknologi memegang bahagian pasaran terbesar pada tahun 2022 (42.42%) disebabkan oleh pertumbuhan berterusan dan kejayaan komersial biofarmaseutikal.
Amerika Utara menerajui pasaran global pada tahun 2022, didorong oleh perkembangan saluran biofarmaseutikal, kumpulan pemain utama yang besar, permintaan media pembekuan sel yang semakin meningkat, dan infrastruktur penjagaan kesihatan maju dalam ekonomi maju.

Untuk maklumat lanjut tentang laporan ini, sila layari https://www.researchandmarkets.com/r/gm381i

Mengenai ResearchAndMarkets.comResearchAndMarkets.com adalah sumber utama dunia bagi laporan pasaran antarabangsa dan data pasaran. Kami menyediakan anda dengan data terkini mengenai pasaran dan wilayah antarabangsa, industri utama, syarikat terkemuka, produk baru dan tren terkini.

Media Contact:

Research and MarketsLaura Wood, Pengurus Kananpress@researchandmarkets.com

Untuk Waktu Pejabat E.S.T, Call +1-917-300-0470Untuk Toll Percuma U.S./CAN, Call +1-800-526-8630Untuk Waktu Pejabat GMT, Call +353-1-416-8900 U.S. Fax: 646-607-1907

Logo: https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/52d1cbcf-research_and_markets_logo.jpg

SUMBER Research and Markets