Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs Group, Inc. (NYSE:GS), David Solomon, menyatakan optimisme dalam temu bual baru-baru ini dengan Yahoo Finance mengenai siri penawaran awam permulaan (IPO) yang akan datang. Beliau menjangkakan peningkatan “aktiviti pasaran modal” pada musim luruh ini.

Solomon menekankan potensi IPO-IPO ini untuk menjana “kitaran cemerlang,” yang boleh memancing lebih banyak perusahaan yang kini ditangguhkan.

Goldman berada dalam kedudukan untuk mendapat manfaat yang besar daripada peningkatan ini, kerana ia memimpin proses pengunderaitan bagi IPO-IPO SoftBank Group Corp. Arm Holdings dan raksasa penghantaran kedai runcit, Instacart. Ini mungkin antara IPO teratas tahun ini.

“Latar belakang aktiviti pasaran modal yang meningkat adalah menggalakkan bagi Goldman Sachs,” kata Solomon.

Dengan pendapatan suku tahunan terendah Goldman dalam tempoh tiga tahun, Solomon menghadapi cabaran untuk menghidupkan semula prestasi syarikat itu. Dia berhadapan dengan pelbagai isu, daripada pengurangan tenaga kerja, kemerosotan perbankan pelaburan yang berpanjangan, hingga khabar angin tentang perbalahan dalaman dan kritikan terhadap pendekatan kepimpinannya.

Semasa temu bual itu, Solomon mengelak daripada mengulas naratif media baru-baru ini mengenai kepimpinannya. Dia menekankan dedikasi hariannya kepada perbadanan, pelanggan, dan memastikan nilai pemegang saham, dengan menyatakan bahawa ini merupakan dialog teras dalam Goldman Sachs.

Dia menegaskan bahawa pelanggan mereka mengekalkan “kepercayaan yang sangat tinggi terhadap Goldman Sachs,” dan secara konsisten menerima maklum balas positif mengenai perkhidmatan yang mereka sediakan.

Setakat ini tahun ini, saham Goldman telah susut 5.5%. Ia telah mengatasi Bank of America Corp (NYSE:BAC) dan Citigroup Inc. (NYSE:C) tetapi ketinggalan di belakang Morgan Stanley (NYSE:MS) dan JPMorgan Chase & Co. (NYSE:JPM). Dalam jangka masa yang sama, Indeks Bank KBW Nasdaq US (NASDAQ:^BKX) telah menyaksikan penurunan 21%.

Selepas pelantikan Solomon sebagai CEO pada Oktober 2018, saham Goldman telah meningkat 45%. Ini mengatasi kebanyakan rakan sejawatannya di Wall Street, kecuali Morgan Stanley dan Jefferies Financial Group Inc. (NYSE: JEF). Dalam tempoh masa yang sama, indeks KBW merosot 23%.

IPO pada musim luruh ini, yang menampilkan syarikat-syarikat seperti Klaviyo dan Birkenstock Jerman, tepat pada masanya bagi entiti kewangan seperti Goldman, yang bertujuan untuk mengimbangi kelesuan yang berpanjangan dalam membuat perjanjian selepas lonjakan 2021.

Pelbagai faktor, dari tren kadar faedah, hubungan AS-China, hingga sentimen ekonomi AS yang lebih luas, telah menyebabkan pelanggan lebih berwaspada. Ini mengurangkan semangat untuk pergi awam, melakukan pengambilalihan, atau mengumpul lebih banyak hutang.

Goldman, bersama-sama dengan entiti Wall Street yang lain, bertindak balas terhadap penurunan membuat perjanjian dengan mengurangkan bonus dan kakitangan, yang menyebabkan kira-kira 20,000 pemotongan pekerjaan sejak penutupan 2022.

Menangani tahun yang mencabar itu, Solomon merujuk kepada perubahan drastik dalam iklim ekonomi, terutamanya selepas konflik Ukraine, ditambah dengan “inflasi yang semakin meningkat.” Ini memaksa tangan Rizab Persekutuan untuk melaksanakan siri kenaikan kadar faedah yang ketat.

Namun, Solomon menunjukkan daya tahan ekonomi AS yang tidak dijangka sepanjang setahun lalu, menunjukkan potensi transisi ekonomi yang lebih lancar daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Jan Hatzius, ekonom utama Goldman, yang secara konsisten menekankan kemungkinan kemelesetan yang berkurangan, seterusnya menyederhanakan unjuran kemelesetan awal minggu ini.

Selain menantikan kebangkitan semula dalam membuat perjanjian, Solomon mengemudikan penarikan Goldman daripada perbankan pengguna dan berundur daripada memberi nasihat kewangan kepada pasaran yang lebih luas. Sebaliknya, tumpuan beralih kepada berkhidmat kepada klien ultra-kaya utama mereka.

Menutup kenyataannya, Solomon menjelaskan bahawa Goldman tidak bercadang untuk memperoleh sebarang bank pada masa ini, menekankan tumpuan mereka kepada segmen utama mereka: perbankan pelaburan, pasaran, dan pengurusan kekayaan.