MANILA, Filipina, 1 Sept. 2023 – Dalam usaha untuk mencapai visi ambisiusnya untuk merevolusikan landskap kewangan di era digital di Filipina, Huawei menganjurkan Huawei Cloud Finance Summit Filipina 2023 yang berprestij di Shangri-La The Fort yang indah, terletak di tengah-tengah Bonifacio Global City, Taguig, Manila. Persidangan ini berfungsi sebagai titik pertemuan dinamik bagi tokoh terkemuka dan inovator berwawasan ke hadapan dalam sektor kewangan Filipina, menggalakkan perbincangan mendalam tentang mendorong industri ke hadapan melalui inovasi pembuka jalan.

Sylvia Wang, CEO Huawei Cloud Filipina, memulakan acara itu dengan ucapan alu-aluan, di mana beliau menekankan manfaat menyeluruh transformasi digital dalam dunia kewangan dan mengapa ia perlu menjadi asas kepada industri kewangan pada masa hadapan.

Wang juga memperhatikan bahawa industri kewangan berdiri sebagai pelopor bagi teknologi paling maju, sering berkhidmat sebagai perintis di mana banyak inovasi berakar. Ini seterusnya menekankan keperluan bagi semua pemegang taruh, dari pemimpin perniagaan hingga institusi kewangan dan perantara, untuk secara aktif meneroka solusi digital yang kini boleh diakses dalam industri.

Sylvia Wang, CEO Huawei Cloud Filipina
Sylvia Wang, CEO Huawei Cloud Filipina

Menjembatani Jurang Digital dalam Sektor Kewangan

Huawei telah mengukuhkan dirinya sebagai salah satu penyedia penyelesaian fintech terkemuka di dunia. Hari ini, Huawei kekal teguh dalam mengekalkan kedudukan ini dan bertujuan untuk membantu rangkaian pelanggan industri kewangan yang semakin berkembang dalam memanfaatkan inovasi untuk menyampaikan perkhidmatan penting dan menggalakkan inklusi kewangan yang komprehensif untuk semua.

“Sepanjang tahun kebelakangan ini, kami telah berusaha sebaik mungkin untuk menyediakan penyelesaian dan perkhidmatan terbaik untuk berkhidmat kepada semua pelanggan industri kami,” kata Wang mengenai keluasan asas pelanggan Huawei. Asas pelanggan ini kini termasuk 300 pelanggan kewangan di seluruh dunia – termasuk mereka di Thailand, Singapura, dan Filipina, di mana Huawei telah beroperasi selama lebih dua dekad.

“Huawei telah beroperasi di Filipina selama 21 tahun,” kata Wang dengan bangga. “Dalam 21 tahun yang lalu, Huawei telah mengumpul banyak pengalaman tempatan dan telah memberikan perkhidmatan cloud terbaiknya untuk menyokong perusahaan tempatan. Kami telah memperoleh pelbagai pensijilan dan pengiktirafan profesional, dan juga mematuhi peraturan BSP di Filipina. Sementara itu, kami juga dijangka akan mempunyai rantau tempatan kami di Filipina dalam masa terdekat.”

Wang menambah bahawa dalam era yang didominasi oleh strategi awan pertama, Huawei dengan rajin memastikan bahawa pemegang taruh dalam industri kewangan mempunyai keupayaan lancar untuk beralih ke awan dan sepenuhnya memanfaatkan kelebihannya.

Huawei Cloud Pertumbuhan 20 Kali Ganda dalam 4 Tahun, Kehadiran Awan Berkembang Paling Pesat di APAC

Huawei Cloud memang berada di barisan hadapan revolusi awan dalam fintech, terutamanya di rantau APAC yang lebih luas. Dalam ucap utamanya, “HUAWEI CLOUD: Membina Awan Dipercayai dan Inovatif untuk Industri Kewangan”, Presiden Huawei Cloud APAC Zeng Xingyun menjelaskan pertumbuhan luar biasa Huawei Cloud di APAC, di mana ia telah menyaksikan pertumbuhan pendapatan sebanyak 86% dalam tempoh empat tahun kebelakangan ini, bersama dengan peningkatan 62% dalam asas pelanggannya dan peningkatan 80% dalam bilangan rakannya.

Peningkatan mengagumkan ini tidak sepatutnya menjadi kejutan kerana Huawei Cloud, menurut Zeng, meletakkan keperluan pelanggan di atas segala-galanya. Pendekatan berorientasikan pelanggan ini difasilitasi oleh rangkaian luas Huawei Cloud sebanyak 14 Zon Ketersediaan (AZ), yang akan berkembang kepada 17 dengan pelancaran yang bakal tiba. Di samping itu, Huawei Cloud memastikan sokongan tempatan yang kukuh melalui pasukan dedicated lebih 30 pakar tempatan, yang sedia memberikan bantuan 24 jam kepada pelanggan yang dihargainya.

Sementara itu, dalam pasaran kewangan, Huawei Cloud melihat pendapatannya meningkat sebanyak 170% tahun lalu, berkat 26 pelanggan baru tambahan, termasuk beberapa pelanggan VIP seperti SCB, KTB, dan KTC Bank di Thailand; GLDB Bank dan APEX di Singapura; BNC Bank di Indonesia; KBZ Bank di Myanmar, Tune Insurance di Malaysia; dan Akulaku di Filipina.


Zeng Xingyun, Presiden Huawei Cloud APAC

Mengapa Berasaskan Awan Adalah Jalan Ke Hadapan

Tanpa ragu lagi, awan telah mengambil peranan primordial dalam sektor kewangan, dan Wu Shiwei, CTO di Huawei Cloud APAC, menyentuh mengapa hal ini berlaku dalam ucap utamanya, “Awan Kewangan: Semua Sebagai Perkhidmatan, Membina Kewangan Tangkas dan Pintar Bersama-sama.”

Wu menekankan bahawa perusahaan telah membuat pilihan strategik untuk menggunakan infrastruktur berasaskan awan sebagai batu asas usaha transformasi digital mereka. Keputusan ini menandakan bahawa mereka yang sudah berintegrasi ke dalam ekosistem awan akan mempunyai akses awal dan lebih lancar kepada inovasi terkini, sementara mereka yang belum berhijrah atau masih dalam proses peralihan mungkin mendapati cabaran untuk mengakses kemajuan teknologi terkini dengan cara yang tepat pada masanya dan mudah.

Di samping itu, Wu memperkenalkan beberapa penyelesaian perbankan teras berasaskan awan asli Huawei, bermula dengan pangkalan data GaussDB-nya, yang menggantikan lebih 600 set pangkalan data Oracle dalam sistem IT milik Huawei.


pelancaran Huawei Cloud GaussDB di Filipina

Wu juga memperkenalkan penumpuan data-AI Huawei, yang mengoptimumkan pembuatan keputusan sesebuah institusi dengan meningkatkan kompetensi dan keupayaannya untuk memaksimumkan nilai datanya. Perkara pertama yang perlu dilakukan dalam kes ini, kata Wu, adalah untuk menumpukan data di mana pun ia berada, sebelum mengintegrasikan data ke dalam operasi pembelajaran mesin dan DevOps.

Memperluas konsep penting ini, dalam ucap utamanya “Perbankan di Era Digitalisasi,” Ketua Pegawai Transformasi Digital Kewangan Global Huawei, K.T. Chen, meneroka lebih mendalam tentang bagaimana tepatnya awan asli mempercepat digitalisasi sektor kewangan yang kini memasuki dunia yang saling berhubung.

Chen, secara khusus, menekankan peranan teknologi yang semakin meningkat dalam ekonomi digital dan bagaimana ia membentuk kewangan di Filipina dengan tren seperti pengalaman pelanggan digital, data raya dan AI, serta mata wang digital. Memandangkan perkara ini, Chen mendesak para hadirin untuk sentiasa