September kontrak berjangka S&P 500 (ESU23) telah menunjukkan kenaikan sederhana sebanyak +0.08% pada pagi ini, berikutan sesi di mana S&P 500 dan Nasdaq kedua-duanya ditutup merah pada Khamis. Saham teknologi menghadapi penurunan di tengah-tengah kebimbangan mengenai prospek Apple, sementara data tuntutan pengangguran AS terkini menimbulkan kebimbangan tentang inflasi yang berterusan.

Semasa sesi dagangan Khamis, S&P 500 mencapai paras terendah 1-1/2 minggu, dan Nasdaq 100 berteknologi-tinggi mencapai paras terendah 1 minggu. Apple Inc (NASDAQ:AAPL) mengalami penurunan melebihi -2% berikutan laporan Bloomberg yang menunjukkan niat China untuk meluaskan larangan iPhone untuk merangkumi agensi sokongan kerajaan dan syarikat milik negara. Saham pembekal Apple, seperti Skyworks Solutions Inc (NASDAQ:SWKS) dan Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), juga menyaksikan kerugian melebihi -7%. Selain itu, C3.ai Inc (NYSE:AI) menyaksikan penurunan ketara sebanyak lebih -12% selepas mengumumkan ia tidak akan mencapai keuntungan menjelang akhir tahun fiskal 2024. Sementara itu, Dow blue-chip mengatasi kedua-dua indeks lain, terutamanya disebabkan peningkatan menarik +3% dalam Intel Corporation (NASDAQ:INTC) berikutan spekulasi Citi bahawa pelanggan utama berpotensi menjadi penyumbang penting. Selain itu, McDonald’s Corporation (NYSE:MCD) menyaksikan peningkatan melebihi +1% selepas Wells Fargo menaik taraf saham kepada “Overweight” daripada “Equal Weight.”

Laporan Jabatan Buruh pada Khamis mendedahkan penurunan -13K yang tidak dijangka dalam tuntutan untuk faedah pengangguran negeri, mencapai paras terendah 7 bulan sebanyak 216K. Data yang lebih kukuh daripada jangkaan ini semakin menyokong idea bahawa Rizab Persekutuan mungkin mengekalkan kadar faedah yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama. Selain itu, kos buruh unit AS disemak naik kepada +2.2% q/q daripada +1.6% q/q pada suku kedua. Selain itu, produktiviti bukan ladang AS Q2 disemak turun kepada +3.5% q/q daripada +3.7% q/q.

Ian Lyngen, Pengarah Urusan dan Ketua Strategi Kadar AS di BMO Capital Markets, mengulas, “Siri data pekerjaan yang kukuh mengukuhkan persepsi bahawa pasaran pekerjaan akan kekal berdaya tahan buat masa ini. Daripada sini, pasaran akan kekal berwaspada terhadap aliran lindung nilai korporat kerana ia telah menjadi pendorong utama tindakan harga dalam kadar AS sejak September.”

Presiden Fed New York John Williams menyatakan pada Khamis bahawa dasar monetari AS berada di tempat yang “baik,” tetapi pembuat dasar akan menganalisis data dengan teliti untuk menentukan tindakan yang sesuai mengenai kadar faedah. Presiden Fed Chicago Austan Goolsbee menyatakan bahawa perdebatan Fed dengan cepat menghampiri titik di mana ia tidak lagi tentang seberapa tinggi kadar perlu naik.

Sementara itu, kontrak berjangka kadar AS telah menetapkan kebarangkalian 7.0% peningkatan 25 mata asas pada mesyuarat FOMC September dan 41.7% peluang kenaikan kadar 25 mata asas pada mesyuarat FOMC November.

Hari ini, pelabur dijangka memberi tumpuan kepada data Persediaan borong AS, yang berada pada -0.5% m/m pada bulan Jun. Ahli ekonomi menjangkakan angka Julai akan menjadi -0.1% m/m.

Dalam pasaran bon, kadar 10 tahun Amerika Syarikat berada pada 4.240%, turun -0.54%.

Dalam pasaran Eropah, kontrak berjangka Euro Stoxx 50 turun -0.90% pada pagi ini, membalikkan keuntungan awal dan menuju ke arah kerugian hari kelapan berturut-turut. Kerugian dalam saham pembinaan dan kimia memimpin penurunan pasaran keseluruhan. Pejabat statistik persekutuan mengesahkan bahawa inflasi Jerman turun sedikit pada bulan Ogos, sementara Citigroup menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi kawasan euro 2023 kepada 0.4%, menjangkakan kontraksi “lembut” dalam ekonomi rantau itu selama tiga suku tahun akan datang. Dalam berita korporat, Computacenter Plc (CCC.LN) menyaksikan kenaikan melebihi +6% selepas melaporkan hasil separuh pertama yang lebih baik daripada jangkaan.

CPI Jerman untuk Ogos dilaporkan pada +0.3% m/m dan +6.1% y/y, sejajar dengan jangkaan. Pengeluaran Perindustrian Julai Perancis melebihi jangkaan pada +0.8% m/m.

Pengeluaran Perindustrian Julai Sepanyol datang pada -1.8% y/y, lebih kukuh daripada jangkaan -2.0% y/y.

Dalam pasaran Asia, saham ditutup merah. Indeks Komposit Shanghai China (SHCOMP) ditutup turun -0.18%, dan Indeks Saham Nikkei 225 Jepun (NIK) ditutup turun -1.16%.

Komposit Shanghai China ditutup lebih rendah, memanjangkan kerugian di tengah-tengah bacaan ekonomi yang mengecewakan dan yuan yang melemah. Yuan luar pesisir mencapai paras terendah sejak Disember 2007 disebabkan defisit perdagangan perkhidmatan yang melebar dan jurang hasil dengan ekonomi lain, memberi kesan kepada aliran modal dan perdagangan. Walau bagaimanapun, saham semikonduktor mengatasi prestasi disebabkan pelancaran telefon pintar Mate 60 Pro+ Huawei.

Indeks Saham Nikkei 225 Jepun ditutup lebih rendah hari ini disebabkan kebimbangan mengenai dasar Ketat Rizab Persekutuan AS dan larangan iPhone China, ditambah dengan data yang mendedahkan ekonomi Jepun tumbuh kurang daripada anggaran awal pada suku kedua. Data kerajaan disemak menunjukkan ekonomi Jepun berkembang kurang daripada jangkaan pada suku kedua, terutamanya disebabkan penurunan perbelanjaan modal. Kementerian Kewangan melaporkan bahawa lebihan akaun semasa negara mencapai jumlah rekod untuk Julai apabila imbangan perdagangan beralih ke lebihan. Sementara itu, Menteri Kewangan Jepun Shunichi Suzuki menyatakan bahawa turun naik mata wang yang pantas adalah tidak diingini, dan pihak berkuasa tidak akan mengetepikan sebarang pilihan terhadap ayunan melampau. Saham teknologi dan perindustrian adalah antara yang paling merosot, dengan raksasa pembuatan peralatan cip Tokyo Electron menurun lebih -3%. Nikkei Volatiliti, yang mengukur volatiliti tersirat pilihan Nikkei 225, ditutup turun -3.63% kepada 17.24.

KDNK Jepun untuk suku kedua dilaporkan pada +1.2% q/q dan +4.8% y/y, lebih lemah daripada jangkaan. Akaun Semasa Julai Jepun n.s.a. berdiri pada 2.772T, lebih kukuh daripada jangkaan.

Dalam dagangan pra-pasaran AS, beberapa penggerak saham yang patut diberi perhatian termasuk:

DocuSign Inc (NASDAQ:DOCU), naik lebih +3% selepas melaporkan hasil Q2 yang memberangsangkan, menaikkan panduan jualan penuh tahun, dan memperluaskan program pembelian semula saham.
Adobe Systems Incorporated (NASDAQ:ADBE), mendapat lebih +1% selepas Mizuho menaik taraf saham kepada “Buy” daripada “Neutral.”
Smartsheet Inc (NYSE:SMAR), memanjat lebih +6% selepas melaporkan hasil Q2 yang lebih baik daripada jangkaan dan memberikan panduan FY24 yang kukuh.
Smith & Wesson Brands Inc (NASDAQ:SWBI), melonjak lebih +9% selepas melaporkan hasil Q1 yang kukuh.
Spruce Biosciences Inc (NASDAQ:SPRB), mendapat lebih +8% selepas Leerink menaik taraf saham kepada “Outperform” daripada “Market Perform.”
First Solar Inc (NASDAQ:FSLR), naik lebih +2% selepas Deutsche Bank menaik taraf saham kepada “Buy” daripada “Hold.”

Sorotan Pendapatan AS Hari Ini untuk Jumaat, 8 September termasuk Kroger (NYSE:KR), National Beverage (NASDAQ:FIZZ), Hooker Furniture (NASDAQ:HOFT), dan Rent the Runway (NASDAQ:RENT).