SHANGHAI, 11 September 2023 – Selama 16 tahun kebelakangan ini, Forum Inovasi Pujiang secara beransur-ansur meningkatkan pengaruh globalnya, berkat sokongan meluas. Ia telah memainkan peranan penting dalam memajukan strategi pembangunan berasaskan inovasi, kemandirian saintifik dan penambahbaikan diri China, serta transformasi Shanghai menjadi hab inovasi teknologi. Forum Inovasi Pujiang 2023 yang bertemakan “Memupuk Persekitaran Inovasi Terbuka: Inovasi dan Sambungan Global” telah diadakan pada 9-11 September dan menampilkan lebih 300 tetamu dari 31 negara dan rantau, dengan hampir 40% datang dari luar negara. Selain itu, ia melancarkan Persidangan Pelaburan Keusahawanan Global yang bertujuan untuk menjadikan Shanghai sebagai destinasi utama global untuk pelaburan keusahawanan teknologi dengan memudahkan sambungan antara projek dan modal, menurut Pusat Forum Inovasi Pujiang Shanghai.


Forum Inovasi Pujiang 2023 di Shanghai

Satu lagi acara forum yang patut diberi perhatian ialah Persidangan Pemindahan Teknologi Global, yang memberi tumpuan kepada tiga elemen teras: permintaan inovasi, sokongan bakat, dan kekuatan modal. Dengan menggunakan platform bekalan dan permintaan global InnoMatch, persidangan ini merangkumi kawasan pameran luar talian seluas 10,000 kaki persegi, mempamerkan lebih 3,000 keperluan teknologi dan lebih 20,000 peluang pekerjaan untuk bakat saintifik dan teknologi di seluruh negara.

Sebagai forum inovasi berpengaruh, Forum Inovasi Pujiang, yang diletakkan pada persimpangan baharu, bercita-cita untuk menjadi platform peringkat kebangsaan untuk pertukaran dan kerjasama inovasi saintifik dan teknologi global. Ia komited kepada tiga misi teras: mewujudkan rangkaian inovasi, peka terhadap tren masa depan, dan membimbing bakat muda. Lima peranan utamanya merangkumi berfungsi sebagai punca pemikiran inovasi terkini, penanda aras global untuk kemajuan saintifik dan teknologi, pemercepat kerjasama saintifik dan teknologi antarabangsa, penarik bakat inovasi global, dan hab pemindahan teknologi global. Semua usaha ini selari dengan wawasan Shanghai untuk berkembang menjadi episentrum antarabangsa untuk sains dan inovasi serta mencapai matlamat menjadi pemimpin dunia dalam teknologi.

Pautan Lampiran Imej:
Pautan: https://iop.asianetnews.net/view-attachment?attach-id=442135
Keterangan: Forum Inovasi Pujiang 2023 di Shanghai

SUMBER Pusat Forum Inovasi Pujiang Shanghai