Bersiaplah untuk menyambut Enjin Blockchain!
SINGAPURA, 6 Sept. 2023 — Tandakan kalendar anda, setkan penggera anda, kemas kini aplikasi Enjin Wallet anda. Enjin Blockchain *akhirnya* akan dilancarkan pada 13 September 2023 pada pukul 19:00 waktu Singapura (GMT+8).
Enjin Blockchain adalah Layer 1 baharu dibina khas dengan fungsi NFT terus di lapisan protokol. Ia disokong oleh lapisan aplikasi Enjin yang sudah lama wujud (Enjin Wallet, pasaran NFT NFT.io, Platform Enjin untuk integrasi NFT tanpa kod, sistem pengedaran kod QR NFT Beam). Ekosistem Enjin adalah ekosistem permainan NFT pertama di dunia yang bertarikh sejak 2018.
Apabila Enjin Blockchain didedahkan pada bulan Jun yang lalu, respons daripada komuniti sangat positif. Rantaian baharu ini disediakan untuk memenuhi visi asal kedua-dua Enjin dan Efinity, iaitu, menjadikan NFT boleh diakses oleh semua. Komuniti Enjin-Efinity akan digabungkan, dan ekosistem akan beroperasi pada satu token yang disatukan (ENJ). Sebagai sebahagian daripada pelancaran ini, komuniti boleh menantikan perkara berikut:

Efinity Matrixchain akan secara rasmi disepadukan ke dalam Enjin Matrixchain sebagai matrixchain perintis di Enjin Blockchain berikutan referendum yang berjaya diadakan pada bulan Jun yang lalu.
Enjin Coin (ENJ) akan berpindah 1:1 dari ERC-20 ke Enjin Blockchain berasaskan Substrate, dan Token Efinity (EFI) akan ditukar kepada ENJ pada nisbah 4:1.
Ciri-ciri teras Enjin Blockchain akan hidup: ini termasuk tadbir urus dan staking, tangki bahan api, dompet terurus, dan banyak lagi.
Sudah tentu, untuk pengalaman yang lancar, Enjin Blockchain akan berfungsi dengan lancar dengan lapisan aplikasi Enjin: Beam, Enjin Wallet, NFT.io, dan Platform Enjin.

Mengalih token anda
FAQ untuk pengalihan token telah disediakan beberapa waktu lalu, pastikan anda menyemak ini supaya anda tahu apa yang perlu dijangka pada hari tersebut. Untuk pemegang ENJ, FAQ adalah di sini, dan untuk pemegang EFI, ia adalah di sini.
Memegang token anda pada aplikasi Enjin Wallet adalah cara yang paling mudah untuk mengakses pengalihan. Apabila dilancarkan, pengguna boleh berpindah atau menukar dengan mudah dalam aplikasi, dan kami telah menyediakan panduan untuk itu (tunggu sebentar!). Bagi mereka yang memegang token di platform lain, periksa laman web atau halaman media sosial mereka untuk butiran mengenai sokongan mereka untuk pengalihan atau tarik balik token anda ke aplikasi Enjin Wallet.
Tadbir urus, staking, dan ganjaran tadbir urus awal
Pengguna akan dapat mengambil bahagian dalam tadbir urus Enjin Blockchain dan membantu menyelia nod pengesah. Pada hari pelancaran, mereka akan dapat menyertai pool pencalonan dan mengikat ENJ terus dari aplikasi Enjin Wallet mereka. Pengawasan nod pengesah digerakkan oleh pool pencalonan, yang mencalonkan pengesah, mempunyai ENJ dipotong atau diambil jika pengesah tidak berprestasi. Pool pencalonan menerima ganjaran tadbir urus ENJ kerana memilih pengesah yang berprestasi dan membantu mengekalkan rangkaian. Jangka satu lagi siaran blog tidak lama lagi, yang menerangkan dengan tepat bagaimana tadbir urus dan staking berfungsi pada Enjin Blockchain!
Untuk merangsang komuniti untuk segera mengambil bahagian dalam tadbir urus dan pengawasan pengesah rantaian baharu, sehingga 250,000,000 ENJ akan disediakan kepada penyumbang awal kepada pool pencalonan sebagai ganjaran tadbir urus awal! Lebih baik sertai pool pencalonan dengan segera, kerana insentif ini hanya akan tersedia kepada mereka yang menyumbang ENJ mereka sebelum 15 Januari 2024.
Dari Efinity ke Enjin
Efinity Matrixchain akan secara rasmi menjadi Enjin Matrixchain. Semua data dari Efinity akan diwarisi, dan semua Substrate EFI akan secara automatik ditukar kepada ENJ asli, memastikan peralihan yang lancar. Setelah integrasi selesai dan semua data dipindahkan, Efinity akan berhenti menghasilkan blok, dan hanya akan ada satu rantaian yang disatukan untuk keseluruhan ekosistem Enjin untuk dinikmati.
Lapisan aplikasi Enjin
Sudah tentu, Enjin Blockchain akan berfungsi dengan lancar dengan lapisan aplikasi Enjin yang sudah biasa dan disukai. Beam akan hidup di Enjin Matrixchain, dan anda boleh dengan mudah mendakwanya dengan aplikasi Enjin Wallet. Aplikasi Enjin Wallet juga akan membenarkan anda berpindah ENJ dan EFI anda ke ENJ asli, dan memberi anda akses ke UI tadbir urus dan staking awal. Platform Enjin juga akan menerima kemas kini baharu dengan sokongan Enjin Matrixchain, jadi mengintegrasikan rantaian baharu dengan projek atau permainan anda akan lebih mudah daripada sebelum ini: sesiapa sahaja boleh membina aplikasi pada Enjin Blockchain, dan pembangun digalakkan untuk memperluaskan lapisan aplikasi.
Sertai kiraan detik, bersiap sedia untuk pengalihan, dan bersedia untuk meneroka kemungkinan menarik Enjin Blockchain. Kekalkan penglibatan untuk kemas kini dan maklumat lanjut dalam beberapa hari akan datang. Bersama-sama, kita membentuk masa depan NFT.
Untuk pertanyaan akhbar:
Oscar Franklin Tan, CFAKetua Pegawai Kewangan dan Ketua Pegawai Undang-undangpress@atlasdev.io

SUMBER Enjin