Saham Chevron

Chevron (NYSE:CVX) Australia telah memulakan perbincangan dengan kesatuan sekerja yang mewakili pekerja di dua kemudahan gas asli cecair (LNG) di Australia untuk mencegah mogok yang dijadualkan pada Khamis jika penyelesaian tidak dapat dicapai melalui rundingan.

Ahli kanan Suruhanjaya Kerja Adil (FWC) Australia, pengantara perindustrian negara, menyelia perbincangan ini di Perth, Australia Barat, sepanjang minggu ini, seperti yang dilaporkan oleh Reuters pada hari Jumaat lalu.

Chevron Australia bertujuan untuk menyelesaikan perbezaan utama semasa sesi rundingan pengantaraan ini, menurut kenyataan jurucakap.

Persekutuan Kesatuan, gabungan kesatuan sekerja, belum memberi sebarang komen mengenai status semasa perbincangan persendirian dan bukan awam.

Sekiranya pihak-pihak tidak dapat mencari titik persefahaman, tindakan perindustrian dijadualkan bermula pada pukul 6:00 pagi waktu tempatan pada Khamis (2200 GMT pada Rabu) di projek Gorgon dan Wheatstone Chevron. Kemudahan ini mewakili lebih 5% daripada kapasiti pengeluaran LNG global. Penggangguan kerja yang dirancang dijangka melibatkan syif selama sehingga 11 jam, dengan tugas tertentu dihentikan sehingga sekurang-kurangnya 14 September. Kumpulan kesatuan menekankan bahawa gangguan sedemikian berpotensi menyebabkan kerugian berbilion dolar kepada Chevron.

Tindakan perindustrian yang berpanjangan berpotensi mengganggu eksport LNG dan memperhebat persaingan untuk bahan api super sejuk ini, yang membawa pembeli Asia untuk menawar lebih tinggi daripada rakan Eropah untuk kargo LNG. China dan Jepun adalah pengimport terbesar LNG Australia, diikuti oleh Korea Selatan dan Taiwan.

Kemudahan Gorgon, loji LNG terbesar kedua Australia, mempunyai kapasiti eksport 15.6 juta tan setahun, manakala Wheatstone mempunyai kapasiti 8.9 juta tan.

Australia memegang gelaran pengeksport LNG terbesar dunia, dan pertikaian yang sedang berlangsung ini telah memperkenalkan ketidakpastian ke dalam pasaran gas asli, dengan kebimbangan mengenai potensi gangguan jangka panjang. Analis tenaga Saul Kavonic mencadangkan bahawa gangguan kerja yang dirancang mungkin memperkenalkan ketidakcekapan ke dalam operasi Chevron dan memberi kesan kepada pengeluaran, tetapi kemungkinan besar tidak akan menyebabkan turun naik yang ketara dalam pasaran global. Perlu dicatat bahawa pertikaian serupa dengan kemudahan North West Shelf LNG yang dikendalikan Woodside, yang terbesar di Australia, berjaya diselesaikan bulan lalu setelah pekerja meluluskan perjanjian.