Ampace unveils Kunlun series energy storage solutions with groundbreaking 15,000 life cycle at RE+

LAS VEGAS, 15 Sept. 2023 – Xiamen Ampace Technology Limited (selepas ini dirujuk sebagai “Ampace”), pelopor dalam penyelidikan dan inovasi bateri lithium termaju, telah memperkenalkan bateri siri Kunlun dengan kitaran hayat ultra panjang 15,000 kitaran dan pelbagai penyelesaian penyimpanan tenaga inovatif di RE+, pameran tenaga boleh diperbaharui terbesar di Amerika Utara, yang diadakan antara 11 dan 14 September di Las Vegas, AS. Pengenalan ini menawarkan jawapan baru kepada objektif neutral karbon global dan tren baru dalam Loji Kuasa Maya (VPPs), secara berkesan menangani isu-isu yang berkaitan dengan ketahanan lanjutan, keselamatan kukuh, dan pulangan unggul.

Ampace Booth

Siri bateri Kunlun menawarkan lebih dua kali ganda throughput konvensional, dengan kitaran hayat melebihi 15,000 kitaran, sambil mengekalkan lebih 80% SOH selepas 15,000 kitaran dan lebih 70% SOH selepas 20,000 kitaran. Pencapaian ini juga melipatgandakan jangka hayat bateri lithium dalam sistem penyimpanan tenaga, selari dengan jangka hayat 20 tahun peralatan fotovolta. Ia secara berkesan menangani kebimbangan pelanggan yang sebaliknya perlu menggantikan bateri semasa fasa operasi projek penyimpanan solar, mengakibatkan pengurangan ketara sebanyak 30% dalam jumlah kos elektrik kitar hayat.

Ampace telah mempamerkan penyelesaian DC teragih komersial & perindustrian yang dikuasakan oleh bateri Kunlun semasa RE+. Syarikat ini memperkenalkan pelbagai kabinet dan modul bateri yang mengiringi berdasarkan teknologi kitar hayat panjang 15,000 kitaran. Antara produk-produk ini, kabinet bateri luar teragih Ampcombine yang sangat dinantikan adalah tumpuan utama. Sepanjang kitar hayat, Ampcombine mencapai peningkatan ketara sebanyak 110% dalam throughput, mengakibatkan pengurangan 30% dalam kos elektrik dan peningkatan 30% dalam keuntungan.

Zhu Yansong, Presiden Bahagian Sistem Penyimpanan Tenaga Ampace, menyatakan: “Ampace telah terlibat mendalam dalam pasaran penyimpanan tenaga global selama bertahun-tahun. Di rantau Amerika Utara, Ampace sudah mempunyai kehadiran yang kukuh dalam pelbagai senario aplikasi termasuk penyimpanan tenaga komersial & perindustrian, penyimpanan tenaga kediaman, UPS, dan sistem penyimpanan tenaga telekomunikasi.”

Pada masa ini, Ampace adalah pemimpin global dalam sektor penyimpanan tenaga kediaman di seluruh dunia, dengan jejak produknya merangkumi beberapa negara dan rantau, termasuk Amerika Syarikat, Jepun, Jerman, Kesatuan Eropah, Australia dan China.

Ditubuhkan sebagai usaha sama antara Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) dan Amperex Technology Limited (ATL), pembentukan Ampace adalah fokus strategik untuk pembangunan jangka panjang bateri lithium bersaiz sederhana dalam tiga bidang utama: penyimpanan tenaga, kenderaan mikro, dan produk berkuasa tinggi.

Foto – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/2d0a839c-20230913113528.jpg