Düsseldorf, Jerman – 05.09.2023. trivago, enjin carian hotel global terkemuka, mengumumkan fokus semula jenama pemasaran strategi. Anjakan strategik ini bertujuan untuk menyalakan pertumbuhan jangka panjang dan menekankan kesesuaian tawarannya kepada pelancong. Selain itu, trivago menjangkakan pengagihan dividen luar biasa sekali sahaja kemudian tahun ini, tertakluk kepada kelulusan pemegang saham.

penekanan semula trivago pada pemasaran jenama disebabkan oleh pertumbuhan kukuh dalam sektor pelancongan dalam talian dan impak positif kempen pemasaran musim panas syarikat yang terkini. Syarikat sedang meningkatkan pelaburan pemasaran jenamanya, dengan penurunan keuntungan yang dijangka untuk tahun semasa. Ia tidak lagi menjangkakan untuk melebihi EBITDA terlaras* €70 juta pada tahun 2023. Sebagai sebahagian daripada strategi pelbagai tahun untuk menghidupkan semula kehadiran jenamanya, syarikat bertujuan untuk kembali ke pertumbuhan hasil dua digit dalam jangka sederhana.

trivago yakin bahawa model meta-cariannya lebih relevan daripada sebelum ini. Pelancong kekal berhemat apabila menempah hotel. Berbanding dengan 2019, kadar bilik telah meningkat, dan kebanyakan pelancong kelihatan menggunakan simpanan mereka untuk percutian mereka. Serentak, trivago memerhatikan peningkatan dalam perbezaan harga hotel, yang menawarkan peluang penjimatan yang signifikan untuk pelancong. Syarikat bertujuan untuk mengukuhkan kedudukan meta dalam ruang hotel dan akan mengukuhkan keupayaannya sebagai platform pencarian tawaran.

Johannes Thomas, Ketua Pegawai Eksekutif trivago, menyatakan, “trivago adalah jenama yang diiktiraf global dan memegang peranan unik dalam industri pelancongan. Inisiatif pemasaran jenama baru-baru ini telah menunjukkan kejayaan ketara, mendorong kami untuk meningkatkan pelaburan kami tahun ini dan seterusnya. Mengekalkan trivago di fikiran pelancong adalah penting untuk mencapai matlamat pertumbuhan jangka panjang yang mampan. Kami akan menggunakan pendekatan berasaskan prestasi, secara strategik meningkatkan pelaburan di kawasan dan pasaran yang memberikan impak yang dikehendaki.”

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat telah membuktikan keupayaannya untuk menjana aliran tunai yang kukuh. Untuk mengoptimumkan struktur modalnya dan pulangan nilai kepada pemegang saham, trivago merancang untuk mengeluarkan dividen luar biasa sekali sahaja. Dividen dijangka berjumlah kira-kira €184 juta (atau kira-kira €0.53 setiap saham) dan berlaku kemudian tahun ini, tertakluk kepada kelulusan pemegang saham.

Mengenai trivago N.V.

trivago N.V. (NASDAQ: TRVG) adalah platform carian hotel dan penginapan global. Kami memberi tumpuan kepada membentuk semula cara pelancong mencari dan membandingkan pelbagai jenis penginapan, seperti hotel, sewa percutian dan pangsapuri, sambil membolehkan pengiklan kami membesarkan perniagaan mereka dengan memberi mereka akses kepada audiens pelancong yang luas melalui laman web dan aplikasi kami. Platform kami membolehkan pelancong membuat keputusan yang maklum dengan memperibadikan carian penginapan mereka dan memberi mereka akses kepada bekalan maklumat dan harga yang mendalam.

Hubungi Pelabur:

ir@trivago.com

Hubungi Media

corentine.aronica@trivago.com

* EBITDA Terlaras:

Kami mentakrifkan EBITDA Terlaras sebagai pendapatan/(kerugian) bersih dilaraskan untuk:

 • pendapatan/(kerugian) daripada pelaburan kaedah ekuiti,
 • perbelanjaan/(manfaat) untuk cukai pendapatan,
 • jumlah pendapatan/(perbelanjaan) lain, bersih,
 • susut nilai harta dan peralatan dan pelunasan aset tidak ketara,
 • kemerosotan nilai, dan keuntungan dan kerugian pelepasan, harta dan peralatan,
 • kemerosotan nilai aset tidak ketara dan goodwill,
 • pampasan berasaskan saham, dan
 • item tertentu lain, termasuk penyusunan semula, penyelesaian guaman yang ketara dan denda yang diperintahkan mahkamah, seperti denda yang dikenakan oleh Mahkamah Persekutuan Australia dalam prosiding yang dibawa oleh ACCC terhadap kami.

Dari semasa ke semasa, kami mungkin mengecualikan daripada EBITDA Terlaras kesan acara, keuntungan, kerugian atau caj lain (seperti caj penyusunan semula, penyelesaian guaman yang ketara dan denda yang diperintahkan mahkamah) yang mempengaruhi perbandingan prestasi operasi dari tempoh ke tempoh.

EBITDA Terlaras adalah ukuran kewangan bukan GAAP. “Ukuran kewangan bukan GAAP” merujuk kepada ukuran numerikal prestasi sejarah atau masa depan kewangan, kedudukan kewangan, atau aliran tunai syarikat yang mengecualikan (atau termasuk) jumlah yang dimasukkan dalam (atau dikecualikan daripada) ukuran yang paling langsung setara yang dikira dan dibentangkan menurut GAAP AS di dalam penyata kewangan syarikat tersebut. Kami membentangkan ukuran kewangan bukan GAAP ini kerana ia digunakan oleh pengurusan untuk menilai prestasi operasi kami, merumuskan rancangan perniagaan, dan membuat keputusan strategik mengenai peruntukan modal. Kami juga percaya bahawa ukuran kewangan bukan GAAP ini memberikan maklumat yang berguna kepada pelabur dan pihak lain dalam memahami dan menilai prestasi operasi dan keputusan operasi konsolidasi kami dengan cara yang sama seperti pengurusan kami, dan pengecualian perbelanjaan tertentu dalam pengiraan EBITDA Terlaras boleh menyediakan ukuran yang berguna dalam membandingkan keputusan kewangan antara tempoh kerana kos ini mungkin berbeza bebas daripada prestasi perniagaan teras. Penggunaan EBITDA Terlaras kami mempunyai batasan sebagai alat analisis, dan anda tidak boleh mempertimbangkannya secara berasingan atau sebagai pengganti analisis keputusan kami yang dilaporkan menurut GAAP AS, termasuk pendapatan/(kerugian) bersih.

Beberapa batasan ini adalah:

 • EBITDA Terlaras tidak mencerminkan perbelanjaan tunai atau keperluan modal masa depan kami untuk perbelanjaan modal atau komitmen kontrak;
 • EBITDA Terlaras tidak mencerminkan perubahan, atau keperluan tunai untuk, keperluan modal kerja kami;
 • EBITDA Terlaras tidak mencerminkan perbelanjaan, seperti kos penyusunan semula dan penyusunan semula berkaitan lain;
 • Walaupun susut nilai, pelunasan dan kemerosotan nilai adalah caj bukan tunai, aset yang disusutnilai, dilunaskan atau dilemahkan nilai mungkin perlu diganti pada masa depan, dan EBITDA Terlaras tidak mencerminkan keperluan modal tunai untuk penggantian tersebut atau untuk keperluan modal baru;
 • Syarikat-syarikat lain, termasuk syarikat-syarikat dalam industri kami sendiri, mungkin mengira EBITDA Terlaras dengan cara yang berbeza daripada kami, yang mengehadkan kegunaannya sebagai ukuran perbandingan.

Kami tidak dapat menyediakan penjajaran panduan EBITDA Terlaras kami kepada pendapatan/(kerugian) bersih, ukuran GAAP yang setara, kerana item tertentu yang dikecualikan daripada EBITDA Terlaras tidak dapat diramalkan dengan munasabah atau tidak dalam kawalan kami. Secara khusus, kami tidak dapat meramalkan masa atau magnitud pampasan berasaskan saham, item tertentu lain, termasuk penyusunan semula, penyelesaian guaman yang ketara dan denda yang diperintahkan mahkamah, sebarang kemerosotan nilai, faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan tanpa usaha yang tidak munasabah, dan item ini boleh menjejaskan pendapatan/(kerugian) bersih secara ketara, sama ada secara individu atau secara agregat, pada masa depan.

Penyataan Lindungan Di Bawah Akta Litigasi Sekuriti Swasta 1995

Pelepasan ini mengandungi “penyataan prospektif” dalam erti kata Akta Litigasi Sekuriti Swasta 1995. Kenyataan ini bukan jaminan prestasi masa depan. Kenyataan prospektif ini berdasarkan jangkaan pengurusan pada tarikh pelepasan ini dan andaian yang secara semula jadi tertakluk kepada ketidakpastian, risiko dan perubahan keadaan yang sukar diramalkan. Penggunaan perkataan seperti “akan,” “berhasrat” dan “jangka,” antara lain, secara umumnya mengenal pasti kenyataan prospektif. Walau bagaimanapun, perkataan ini bukan cara eksklusif untuk mengenal pasti kenyataan tersebut. Selain itu, sebarang kenyataan yang merujuk kepada jangkaan, unjuran atau pencirian masa depan atau keadaan lain adalah kenyataan prospektif dan mungkin termasuk kenyataan berkaitan hasil pendapatan masa depan, perbelanjaan, margin, keuntungan, pendapatan bersih / (kerugian), pendapatan sesaham dan ukuran keputusan operasi lain dan prospek pertumbuhan masa depan perniagaan trivago N.V. Keputusan dan masa sebenar acara mungkin berbeza dengan ketara daripada yang dinyatakan atau tersirat dalam kenyataan prospektif atas pelbagai sebab, termasuk, antara lain:

 • keupayaan kami untuk meningkatkan hasil pendapatan kami pada tempoh masa depan, atau pada kadar yang dianggap mencukupi oleh pasaran tanpa mengurangkan keuntungan kami atau mengalami kerugian;
 • keupayaan kami untuk melaksanakan inisiatif strategik kami, termasuk pelaburan yang dirancang dalam pemasaran jenama kami; dan
 • keupayaan kami untuk mengekalkan atau meningkatkan kesedaran jenama.

Anda disarankan untuk tidak bergantung secara tidak wajar kepada kenyataan prospektif ini, yang hanya merupakan ramalan pada tarikh kenyataan ini. Kami tidak mengambil tanggungjawab untuk mengemas kini atau menyemak semula mana-mana kenyataan prospektif, sama ada disebabkan oleh maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.