MAXIS Bhd meningkatkan pengeluaran peningkatan laman webnya sebanyak 100 peratus dan mempercepatkan pelaksanaan kapasiti untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

Ketua Teknologi dan Maklumat, Morten Bangsgaard berkata, pengoptimuman rangkaian yang berterusan itu adalah untuk melengkapkan pelaksanaan rangkaian bagi memastikan pelanggan akan menikmati pengalaman berkualiti, terutama untuk aplikasi yang biasa digunakan.

“Maxis akan terus melakukan penambahbaikan untuk memastikan prestasi rangkaian kami berada pada tahap optimum dan memenuhi keperluan pelanggan yang bergantung kepada kami.

“Kami mempunyai kira-kira 800 kakitangan di luar lapangan yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan di kedai, manakala juruteknik lapangan memastikan rangkaian berjalan lancar, dan kami berterima kasih atas dedikasi mereka,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Menurutnya, trafik gentian rumah dan jumlah data telefon mudah alih harian meningkat dengan ketara sejak permulaan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 18 Mac lalu, dengan jumlah telefon mudah alih terus meningkat.

“Ada juga peningkatan ketara dalam penggunaan panggilan suara pada hari pertama PKP, walaupun sejak itu ia kembali kepada trend normal sebelum PKP.

“Dalam keadaan yang belum pernah terjadi sebelum ini, ia adalah sesuatu yang sangat penting bagi pelanggan kami untuk terus mendapat pengalaman Internet yang baik untuk keperluan harian mereka,” katanya.

Sementara itu, pelayaran Internet, penstriman video, mesej segera dan alat kolaborasi menjadi penyumbang sebahagian besar kepada peningkatan trafik data, dengan peranti mudah alih yang kebanyakannya digunakan untuk aktiviti penyemakan imbas.

“Peningkatan jumlah data untuk aplikasi penstriman untuk Internet Kediaman juga dapat dilihat. Sebagai contoh, penggunaan YouTube mencatatkan jumlah data tertinggi bagi Maxis, dengan peningkatan lebih daripada beberapa ribu TeraBytes manakala, mesej segera dan suara melalui IP (VoIP) menyaksikan peningkatan hingga 50 peratus jumlah data, bersama dengan alat kerjasama seperti Microsoft Teams, Skype dan Google Hangouts yang berkemungkinan besar disumbangkan oleh mereka yang belajar dan bekerja dari rumah.

“Sejak awal PKP, Maxis sendiri mengadakan purata sebanyak 1,500 pertemuan di Teams pada hari bekerja,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan