KERAJAAN digesa untuk mempertimbang untuk membenarkan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) menangguhkan pembayaran ansuran cukai pendapatan sehingga Disember ini berbanding hanya tiga bulan yang akan berakhir pada 1 Jun ini.

Dalam satu kenyataan bersama semalam, Institut Akauntan Awam Bertauliah Malaysia (Micpa) dan Malaysian Rating Corporation Bhd (Marc) berkata, susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini, banyak PKS berdepan tindakan muflis berikutan aliran tunai dan perolehan yang terus susut manakala perbelanjaan pula semakin meningkat.

“Oleh itu, kami berpendapat kerajaan sepatutnya mempertimbang untuk melanjutkan penangguhan bayaran berkenaan sehingga Disember 2020. Ini kerana impak rantaian bekalan yang terjejas dirasai untuk tempoh lama walaupun selepas berakhirnya penularan Covid-19,” kata kedua-dua badan itu dalam kenyataan media bertajuk Mengurangkan Impak Covid-19: Perkara Yang Boleh Dijadikan Pengajaran.

Di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) yang diumumkan pada 27 Mac lalu, kerajaan membenarkan semua PKS menangguhkan bayaran ansuran cukai pendapatan selama tiga bulan bermula 1 April lalu.

Langkah itu sebagai tambahan kepada penangguhan sama diberi kepada perniagaan sektor pelancongan yang terjejas bagi tempoh enam bulan bermula pada tarikh berkenaan.

Selain itu, Micpa dan Marc juga berpendapat adalah penting untuk kalangan institusi kewangan seperti bank dan institusi pembangunan kewangan turut sama tampil membantu pada saat kritikal dalam sejarah ekonomi negara.

“Adalah penting bagi mereka untuk terus menyuntik dana baharu ke dalam ekonomi dan menyokong aktiviti ekonomi menerusi kemudahan pinjaman kepada perniagaan yang berpotensi.

“Jika tidak, ribuan perniagaan akan gagal dan ini memberi implikasi serius terhadap sistem kewangan, ekonomi dan pasaran buruh. Malah, sebarang peningkatan perniagaan yang gagal ini boleh mencetuskan masalah sosial pada skala besar,” kata dua badan itu.