Menurut MTI, berikutan wujudnya ketidaktentuan yang signifikan kepada ekonomi global, unjuran bagi ekonomi Singapura telah mengalami penurunan sejak Mac lepas. Gambar fail/ Reuters

SINGAPURA: Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) Singapura merendahkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) republik itu antara -7.0 dan -4.0 peratus tahun ini berbanding -4.0 dan -1.0 peratus sebelum ini.

Ini berikutan kemerosotan prospek permintaan luaran bagi republik itu selain jangkaan impak ekonomi daripada langkah-langkah pemutus rantaian, menurut kementerian itu dalam kenyataan pada Selasa.

Di sebalik penurunan itu, MTI berkata wujud ketidakpastian yang berterusan mengenai tempoh dan impak buruk penularan COVID-19 serta trajektori pemulihan ekonomi bagi Singapura dan di peringkat global.

Menurut kementerian berkenaan, ekonomi republik itu menguncup 0.7 peratus berdasarkan asas tahun ke tahun pada suku pertama berbanding pertumbuhan 1.0 peratus pada suku sebelumnya.

Ia berkata, berdasarkan asas musim terlaras tahunan suku-ke-suku, ekonomi Singapura merosot 4.7 peratus, susut daripada pengembangan 0.6 peratus pada suku keempat tahun lepas.

Bagaimanapun, tiga sektor mencatat pertumbuhan pada suku itu iaitu pembuatan; maklumat dan komunikasi; dan kewangan dan insurans.

Sektor pembuatan berkembang 6.6 peratus tahun ke tahun berbanding penguncupan 2.3 peratus pada suku terdahulu.

Pertumbuhan itu disumbangkan oleh peningkatan pengeluaran dalam kluster pembuatan bioperubatan dan kejuruteraan tepat atau perincian yang mengimbangi penyusutan output pengeluaran dalam kluster elektronik dan bahan kimia.

Sektor maklumat dan komunikasi pula tumbuh 3.5 peratus tahun ke tahun manakala sektor kewangan dan insurans berkembang 8.0 peratus tahun ke tahun.

Bagaimanapun, sektor pembinaan menguncup 4.0 peratus tahun ke tahun, diikuti sektor pengangkutan dan penyimpanan yang berkurangan 8.1 peratus.

Dalam sektor pengangkutan dan penyimpanan pula, sektor pengangkutan udara mengalami kelembapan disebabkan penurunan ketara jumlah pelanggan yang dikendalikan di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi akibat sekatan pergerakan di peringkat global bagi membendung penularan COVID-19.

Malah, segmen pengangkutan air dan darat turut menguncup di tengah-tengah pertumbuhan yang lembap dalam jumlah pengendalian kargo dan permintaan domestik yang berkurangan ke atas pengangkutan awam.

Menurut MTI, berikutan wujudnya ketidaktentuan yang signifikan kepada ekonomi global, unjuran bagi ekonomi Singapura telah mengalami penurunan sejak Mac lepas.

Bagaimanapun, kementerian itu berkata ekonomi Singapura dilihat berdaya tahan dalam sektor pembuatan serta maklumat dan komunikasi.

— BERNAMA