Kuala Lumpur: Digi Telecommunications Sdn Bhd (Digi) mengukuhkan liputan rangkaian 4G LTE di Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis yang membolehkan lebih ramai pelanggan menikmati internet mudah alih berkelajuan tinggi dan stabil.

Dengan penyempurnaan pembinaan menara baharu dan menaik taraf menara sedia ada baru-baru ini, rangkaian Digi 4G LTE dan LTE-A kini meliputi 92 peratus dan 73 peratus populasi di negeri utara.

Ia sebahagian komitmennya untuk bersama mendukung matlamat kerajaan bagi mencapai aspirasi yang ditetapkan dalam pelan Jaringan Digital Nasional, atau Jalinan Digital Negara (Jendela).

Ketua Pegawai Teknologi Digi, Kesavan Sivabalan berkata, Digi menyiapkan sekitar 85 peratus daripada sasaran pembangunan dan menaik taraf bagi negeri utara seperti yang dirancang untuk tahun ini dan dalam proses menyiapkan selebihnya menjelang akhir tahun.

“Langkah ini adalah usaha berterusan kami untuk sentiasa menyediakan sambungan digital yang konsisten dan berkualiti untuk semua.

“Ketika ini, kami membina menara baharu, di samping menaik taraf dan memodenkan menara sedia ada dengan menggunakan teknologi terkini untuk meningkatkan kapasiti dan menambah baik liputan luaran serta dalaman seterusnya memberikan pengalaman menyeluruh yang lebih berkualiti buat pelanggan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, kerja peluasan dan penambahbaikan di negeri lain juga giat dijalankan yang meliputi kawasan bandar, pinggir bandar dan terpencil, dengan beberapa kawasan mungkin mengambil masa lebih panjang untuk dibangunkan memandangkan pembinaan sesebuah infrastruktur baharu memakan masa.

“Namun, kami sentiasa berusaha mempercepat perlaksanaannya. Justeru, kami akan berkongsi lebih banyak perkembangan terkini apabila tiba waktunya kelak,” katanya.