Pasukan perkhidmatan kecemasan telah meninggalkan tempat salah satu kebakaran paling maut di Afrika Selatan di sebuah blok pangsapuri terbiar di Johannesburg dan pakar patologi pada hari Jumaat menghadapi tugas mengerikan untuk mengenal pasti puluhan mayat yang hangus dan beberapa anggota badan yang diangkut dalam lori besar ke rumah mayat di seluruh bandar.

Itu akan menentukan sama ada bilangan kematian 74 meningkat berikutan kebakaran fajar Khamis di bangunan pusat bandar yang diduduki oleh warga Afrika Selatan yang tidak berumah, pendatang asing miskin dan yang lain yang mendapati diri mereka tersisih di sebuah bandar yang kerap dirujuk sebagai yang terkaya di Afrika, tetapi mempunyai masalah sosial yang mendalam.

Pasukan perkhidmatan kecemasan dengan anjing pengesan telah menjalankan tiga pencarian melalui kelima-lima tingkat bangunan itu dan percaya bahawa semua mayat dan anggota badan telah dikeluarkan dari tempat kejadian, kata jurucakap Perkhidmatan Kecemasan Johannesburg, Nana Radebe.

Radebe berkata bangunan itu telah diserahkan kepada polis dan penyiasat forensik, yang akan menjalankan pencarian mereka sendiri dan sudah pun bekerja di tempat kejadian pada hari Jumaat.

Sisa-sisa sebahagian mangsa dibawa ke rumah mayat di kawasan perbandaran Soweto, di pinggir barat daya Johannesburg, di mana orang mula berkumpul apabila pihak berkuasa menyeru ahli keluarga untuk membantu mengenal pasti yang mati.

KEBAKARAN BANGUNAN JOHANNESBURG MENINGGALKAN SEKURANG-KURANGNYA 73 TERBUNUH, 52 CEDERA

Motalatale Modiba, jurucakap jabatan kesihatan wilayah Gauteng, berkata 62 daripada mayat itu terbakar teruk sehingga tidak dapat dikenal pasti dan jabatan patologi bandar itu terpaksa menggunakan analisis DNA yang memeritkan untuk secara rasmi mengenal pasti majoriti yang mati.

Modiba berkata bahawa dalam kes-kes itu, “walaupun keluarga datang, tiada cara mereka dapat mengenal pasti mayat itu.”

Thembalethu Mpahlaza, Ketua Pegawai Eksekutif Perkhidmatan Patologi Forensik Gauteng, berkata dalam sidang akhbar pada malam Khamis bahawa banyak anggota badan yang tidak dikenali juga telah ditemui dalam sisa-sisa bangunan itu dan penyiasatnya perlu menentukan sama ada mereka adalah sebahagian daripada sisa mangsa yang sudah dikira atau adalah bahagian mayat yang lain.

Radebe berkata bilangan kematian rasmi tidak meningkat dari 74 pada awal Jumaat. Sekurang-kurangnya 12 daripada yang mati adalah kanak-kanak dan lebih daripada 50 orang cedera, termasuk enam yang berada dalam keadaan serius di hospital.

Ramai daripada yang mati dalam kebakaran dipercayai warga asing dan mungkin secara haram berada di Afrika Selatan, menyukarkan pengenalan mereka, kata pegawai bandar.

Laporan media tempatan, memetik penduduk bangunan itu, berkata sekurang-kurangnya 20 daripada yang mati adalah dari negara Afrika Selatan Malawi. Sekurang-kurangnya lima daripada yang mati adalah warganegara Tanzania, kata Suruhanjaya Tinggi Tanzania di Afrika Selatan.

BILANGAN KEMATIAN AKIBAT KEBOCORAN GAS DI AFRIKA SELATAN YANG DISALAHKAN KE ATAS PEMPROSESAN EMAS HARAM TELAH MENINGKAT KE 17

Kebakaran itu merosakkan sebuah bangunan milik bandar yang secara berkesan telah ditinggalkan oleh pihak berkuasa dan menjadi rumah kepada orang miskin yang sangat memerlukan sejenis penginapan di pusat perniagaan Johannesburg yang reput. Dipercayai bangunan itu adalah rumah kepada sekitar 200 keluarga, kata datuk bandar Johannesburg Kabelo Gwamanda.

Fenomena ini biasa di Johannesburg dan bangunan-bangunan ini dikenali sebagai “bangunan yang dicerobohi.”

Ramai saksi berkata sebaik selepas kebakaran bahawa mereka telah dipisahkan daripada ahli keluarga dalam kekacauan melarikan diri daripada neraka itu. Sesetengah berkata ada kanak-kanak berjalan seorang diri di luar bangunan, tanpa mengetahui sama ada ibu bapa atau adik-beradik mereka terselamat.

NGO tampil membantu mangsa dengan penginapan sementara, sementara pemimpin agama berkumpul untuk perkhidmatan doa di bangunan itu.

Perhatian di Afrika Selatan juga beralih kepada siapa yang akan dipertanggungjawabkan atas tragedi itu, ketika pasukan perkhidmatan kecemasan dan saksi melukiskan gambaran sebuah bangunan penuh dengan pondok dan struktur sementara lain, di mana beberapa keluarga dipadatkan ke dalam bilik. Sesetengah orang tinggal di tempat letak kereta bawah tanah.

Pegawai kerajaan tempatan berkata orang terperangkap di dalam bangunan kerana pintu keselamatan dikunci dan tiada laluan kebakaran yang betul. Ramai dilaporkan terbakar mati dan mayat ditemui bertindih di pintu berkunci satu ketika orang berjuang melarikan diri. Yang lain terjun keluar dari tingkap dan mati akibat jatuh, kata saksi dan pegawai.

Di bangunan itu, seprai dan selimut yang dipintal masih tergantung seperti tali keluar dari tingkap, menunjukkan bagaimana sesetengah cuba menggunakannya untuk keluar.

Polis telah membuka kes jenayah, walaupun tidak jelas siapa yang mungkin menghadapi sebarang tuduhan ke atas kematian kerana tiada pihak berkuasa rasmi bertanggungjawab menguruskan bangunan itu. Parlimen Afrika Selatan telah meminta siasatan yang lebih luas.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa, yang melawat tempat kejadian pada Khamis, berkata tragedi itu sebahagiannya disebabkan oleh “unsur-unsur jenayah” yang mengambil alih bangunan itu dan mengenakan bayaran kepada orang untuk tinggal di sana.

“Pengajaran untuk kita ialah kita perlu menangani masalah ini,” kata Ramaphosa.

Panggilan Ramaphosa diulangi oleh banyak tokoh dari kerajaan persekutuan dan tempatan, yang berkata sudah tiba masanya untuk menyelesaikan krisis perumahan Johannesburg.

Tetapi bangunan yang dicerobohi telah menjadi isu di pusat bandar selama bertahun-tahun, jika tidak berdekad. Pegawai kanan bandar mengakui mereka telah menyedari masalah di bangunan itu sejak sekurang-kurangnya 2019.

Tumpuan tiba-tiba pada isu itu, hanya selepas begitu ramai orang mati, membuatkan sesetengah marah.

“Kami telah melihat presiden menyebut insiden ini tragis,” kata Herman Mashaba, bekas datuk bandar Johannesburg dan kini pemimpin parti pembangkang. “Apa maksud tragis? Anda sedar akan perkara ini. Kami telah melihat kemerosotan bandar ini selama 25 tahun. Ia bukan sesuatu yang berlaku semalaman.”