Selamat datang ke dunia baharu di mana landskap pasaran kewangan akan berubah. -Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Kita berada pada keadaan yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Pasaran terpaksa cuba bertahan dengan kesannya terpaksa ditanggung oleh pelabur.

Selamat datang ke dunia baharu di mana landskap pasaran kewangan akan berubah.

Adakah anda bersedia untuk terus berada di hadapan dalam permainan ini?

Ketua Pakar Ekonomi Juwai IQI, Shan Saeed berkata pelabur mengalami kerugian AS$31.2 trilion (kira-kira RM5.3 trilion) di pasaran ekuiti pada suku pertama 2020 sahaja.

Beliau berkata demikian apabila merujuk kepada kesan pandemik COVID-19 yang bermula akhir tahun lepas dan masih menyebabkan gangguan sehingga sekarang.

"Pasaran minyak turun 50 peratus dan emas naik 55 peratus sejak Disember 2015. Dengan pandemik itu, tingkah laku pengguna telah melalui dimensi baharu dari segi peruntukan aset.

"Dana pelaburan (SWF), dana endowmen dan dana pencen sedang meninjau strategi pelaburan mereka," tambahnya.

Shan berkata penilaian tinggi didorong oleh saham teknologi seperti Microsoft, Apple, Amazon, Google dan Facebook, Netflix, Telsa, dan banyak lagi, tetapi pendapatan pada tahun 2020 terganggu dan akan jauh lebih rendah dan mungkin tidak mencatatkan pendapatan berulang melangkah ke hadapan.

Lebih-lebih lagi, beliau berkata nisbah harga-pendapatan (P/E) bergantung kepada kos modal.

"Sekiranya kos modal menerima suntikan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed) menerusi program pembelian seperti bon korporat dan pinjaman, adakah saham P/E dapat kekal tinggi?" Shan menyoal.

Berdasarkan kadar faedah, dia menekankan bahawa ramai pelabur harus berpuas hati dengan pemboleh ubah PE ini.

Inflasi harga aset dapat mengubah tafsiran PE menjadi permainan yang mudah.

Penilaian pasaran yang adil sangat dipengaruhi oleh pelonggaran kuantitatif (QE). QE telah meminjam kadar pertumbuhan masa hadapan dan Fed berada di belakang lekuk.

Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah menjadi tidak relevan kepada pasaran.

Ekonomi global memerlukan sistem monetari baharu untuk mendapatkan keyakinan ekonomi kembali ke lanskap.

COVID-19, telah memberi cabaran dan peluang kepada semua.

"Pada pendapat saya, pasca COVID akan menjadi struktur dan pandangan yang berbeza bagi kebanyakan orang dalam ekonomi global ketika kita sama-sama melangkah ke depan.

"Terdapat dua pendekatan; hujah kritikal dan pendekatan analitikal telah diketengahkan dalam beberapa kejayaan organisasi tatkala kita mengharungi waktu mencabar ini," katanya.

Kos ekonomi akibat perintah berkurung lockdown di seluruh dunia telah mencecah US$25 hingga 30 trilion dalam tempoh lima bulan lepas dengan 147 negara berada di bawah perintah berkurung daripada 195 negara.

"Oleh itu, persoalannya adalah bagaimana tabiat kewangan korporat/individu akan berubah selepas COVID nanti," katanya.

Shan berkata pengaruh COVID-19 terhadap pasaran telah berubah dan menjadi anjakan paradigma dan akan terus berkembang sebagai syarikat korporat dan individu yang akan menyesuaikan diri dengan realiti ekonomi baharu.

Dua elemen telah muncul dengan ketara.

Pertama, wang tunai memberi kekuatan ekonomi dan kewangan, beliau menasihati syarikat dan individu untuk meningkatkan pegangan tunai.

Kedua, setiap individu/syarikat perlu mempunyai rancangan kontingensi.

"Tidak ada yang bekerja secara bersendirian. Kesalinghubungan telah meningkat sehingga anda perlu mempunyai rancangan A, B, dan C," katanya.

Lebih-lebih lagi, barisan kepemimpinan yang menangani keadaan krisis, Shan berkata Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah adalah contoh seseorang yang memimpin dari depan yang menjadi terkenal dan mengharumkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa

— BERNAMA