Oleh Sri Ayu Kartika Amri

[email protected]

BIMB Holdings Berhad (BHB) melaporkan keuntungan sebelum zakat dan cukai (PBZT) bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2020 (1Q20) sebanyak RM321.8 juta, mewakili peningkatan 0.7 peratus atau RM2.2 juta.

Bagi tempoh itu, keuntungan bersih boleh diagih kepada pemegang saham naik 3.3 peratus atau RM6.7 juta kepada RM209.2 juta.

BHB dalam kenyataan berkata, anak syarikatnya, Kumpulan Bank Islam (Bank Islam) mengekalkan pencapaian lebih baik pada suku pertama tahun ini, sebahagian besarnya dipacu oleh pertumbuhan dalam aktiviti perniagaan.

Bank Islam mencatatkan pembiayaan aset bersih tahun ke tahun berkembang RM4.4 bilion atau 9.5 peratus untuk mencecah RM50.4 bilion pada akhir Mac 2020.

“Komposisi jumlah akaun semasa dan simpanan serta akaun pelaburan transaksi (CASATIA) BHB juga berada pada aras sihat iaitu 35.9 peratus daripada jumlah akaun deposit dan pelaburan pelanggan.

“Bagaimanapun, jumlah pembiayaan terjejas kasar setakat 31 Mac 2020 berada pada tahap RM427.1 juta berbanding RM443.4 juta yang dicatatkan setakat 31 Mac 2019.

“Namun, kedudukan modal bank kekal sihat untuk terus menyokong pertumbuhan perniagaan dengan Jumlah Nisbah Modal 19.3 peratus setakat 31 Mac 2020,” katanya.

Menurutnya, sektor perbankan negara dijangka berdepan persekitaran operasi yang amat mencabar ekoran penularan wabak Covid-19 dan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di samping harga minyak mentah yang tidak menentu.

“Kualiti aset mungkin terkesan, dipengaruhi oleh pembiayaan yang terjejas. Namun, pelan bantuan moratorium enam bulan bagi pembayaran semula pembiayaan yang diperkenalkan Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengurangkan impak negatif kredit jangka terdekat kualiti aset,” katanya.

Sementara itu, Takaful Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad (Takaful Malaysia) merekodkan keuntungan RM114.2 juta bagi suku pertama 2020, lebih tinggi berbanding RM113.3 juta tempoh sama tahun lalu.

Peningkatan dalam keuntungan sebahagian besar disumbangkan oleh perbelanjaan rizab yang lebih rendah, sejajar dengan pengurangan pengeluaran daripada produk perubatan kumpulan.

“Takaful Malaysia merekodkan pendapatan operasi RM913.0 juta bagi suku pertama tahun ini, lebih rendah berbanding RM918.2 juta tempoh sama tahun lalu.

“Penurunan itu juga sebahagian utamanya disebabkan penjanaan jualan lebih rendah daripada perniagaan Takaful Keluarga,” katanya.