Kuala Lumpur: Maxis dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) bekerjasama bagi mempromosikan inovasi korporat dalam kalangan perniagaan di Malaysia.

Ia membabitkan dari syarikat permulaan atau syarikat besar dalam usaha merangsang ekosistem dan memacu ekonomi digital negara.

Melalui kolaborasi sepanjang tahun, Maxis dan MDEC bersama-sama mengembangkan program mentor dan memberi bimbingan kepada syarikat permulaan dan korporat yang memulakan perjalanan transformasi digital mereka.

Selain itu, kedua-dua pihak memerhati acara dan perhubungan yang memupuk persekitaran kondusif untuk jaringan dan kolaborasi antara syarikat permulaan serta syarikat korporat yang lebih besar untuk menghasilkan petunjuk bagi perniagaan dan industri serta mempercepat inovasi korporat.

Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Gokhan Ogut berkata, dalam situasi perniagaan mencabar dan semakin kompetitif ini, pihaknya yakin inovasi menjadi faktor kejayaan utama dalam menilai semula model perniagaan dan strategi transformasi digital.

“Oleh itu, kolaborasi kami dengan MDEC sangat penting kerana membolehkan kami secara kolektif menyediakan alat, sokongan, dan sumber daya tepat, sehingga kami dapat mengumpulkan teknologi terbaik untuk membantu perniagaan agar sentiasa maju dalam dunia yang berubah.

“Kami harap dapat menjelajah dan membuat inisiatif bersama untuk mendorong inovasi korporat di Malaysia,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri memuji sikap proaktif Maxis dalam menyokong organisasi untuk mengambil langkah digital dan meningkatkan kesediaan mereka untuk IR4.0.

Beliau juga mendorong syarikat multinasional yang berpusat di Malaysia untuk bergabung dalam usaha membangun ekosistem digital negara dan menyokong perniagaan tempatan yang diperkasakan secara digital untuk berkembang di peringkat global.

“Syarikat seperti Maxis ada banyak pengetahuan pasaran, sumber daya, jaringan, dan pencapaian yang ingin dimiliki semua perniagaan, pemula teknologi mempunyai ketangkasan dan idea baru yang dihargai syarikat.

“MDEC bertujuan memanfaatkan kekuatan pelengkap ini, yang bukan hanya memajukan agenda digital negara, tetapi berpotensi membawa kepada penciptaan penyelesaian berteknologi yang dapat membentuk cara kita menyelesaikan masalah global paling mendesak,” katanya.