Celcom Axiata Berhad (Celcom) melanjutkan bantuan sambungan tambahan kepada kakitangan perubatan di seluruh hospital yang menguruskan kes Covid-19, dengan menyerahkan lebih 200 kad SIM pascabayar.

Ini bertujuan membantu usaha Kementerian Kesihatan (KKM) mendekati Pesakit Covid-19 di Bawah Siasatan (PUI) termasuk orang hubungan mereka yang berpotensi membawa virus.

Ketua Pegawai Eksekutif Celcom Axiata Berhad, Idham Nawawi berkata, kad SIM itu memberikan panggilan tanpa had percuma dan data 20GB bagi setiap talian untuk membolehkan komunikasi lebih pantas melalui panggilan suara termasuk SMS dan WhatsApp.

“Celcom menghargai dan menyokong usaha KKM serta pertugas barisan hadapan kesihatan yang tidak kenal lelah dalam membendung Covid-19,” katanya.

Celcom melanjutkan sokongannya ke Hospital Sungai Buloh, satu hospital kritikal negara dalam usaha menentang pandemik Covid-19.

Hospital itu menerima 40 peranti mudah alih dan talian telefon, bersama dengan penggunaan Cellular on Wheels Celcom, sebuah infrastruktur penggalak rangkaian mudah alih, bagi memastikan sambungan yang berterusan di dalam kawasan hospital.

“Memandangkan petugas barisan hadapan kesihatan yang berdedikasi di negara ini terus menggunakan semua sumber termasuk tenaga kerja dan infrastruktur teknikal, sokongan kami bertujuan meringankan beban dan memperluaskan saluran komunikasi mereka,” katanya.