MENYEDARI keperluan mendesak untuk menangani krisis ekonomi semasa, kerajaan bersetuju supaya sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi pada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Tahap 1, 2 dan 3 meningkatkan kapasiti sepenuhnya dan dibenarkan beroperasi tanpa sekatan masa mengikut keperluan industri masing-masing.

Kebenaran itu diputuskan selepas Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) yang bersidang semalam (27 April 2020) bagi membincangkan kedudukan terkini ekonomi dan kewangan negara, kelangsungan perniagaan dan kesejahteraan rakyat.

 Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, keputusan mesyuarat EAC sudah dibentangkan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara yang bersidang pada hari ini dan dipengerusikan oleh Perdana Menteri serta turut dihadiri oleh semua Menteri Besar dan Ketua Menteri.

  “Kebenaran ini berkuatkuasa mulai esok (29 April 2020). Syarikat yang diluluskan untuk beroperasi tidak lagi perlu memohon kepada MITI untuk mendapatkan kebenaran

“Syarikat di dalam sektor yang dibenarkan ini wajib mematuhi syarat Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan bagi sektor masing-masing.

  “Kegagalan syarikat mematuhi SOP akan menyebabkan kebenaran beroperasi dibatalkan serta-merta dan dikenakan tindakan undang-undang,” katanya dalam kenyataan hari ini.

   Azmin berkata, inisiatif ini akan memberi anjakan kepada pemulihan sistem rantaian bekalan barangan dan perkhidmatan untuk memenuhi permintaan domestik dan luar negara.

   Menurutnya, keputusan itu juga akan memberi impak positif kepada pendapatan syarikat khususnya perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

 “Sementara kerajaan memberikan kelonggaran ini, rakyat dan pemilik perusahaan perlu memulakan kebiasaan baharu dengan mematuhi penjarakan sosial di tempat kerja, kebersihan diri dan garis panduan kawalan kesihatan,” katanya.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan